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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
15/05/2014 |
Data da última atualização: |
25/11/2015 |
Autoria: |
PEREIRA, J. L. de A. R.; PINHO, R. G. von; SOUZA FILHO, A. X. de; FONSECA, R. G.; SANTOS, A. de O. |
Afiliação: |
JOSÉ LUIZ DE ANDRADE REZENDE PEREIRA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas, Inconfidentes, MG.; RENZO GARCIA VON PINHO, UFLA, Lavras, MG.; ALANO XAVIER DE SOUZA FILHO, UFLA, Lavras, MG.; RODOLFO GOULART FONSECA, UFLA, Lavras, MG.; ÁLVARO DE OLIVEIRA SANTOS, UFLA, Lavras, SP. |
Título: |
Influência das características qualitativas dos componentes da planta de milho na degradabilidade da matéria seca da planta inteira. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 10, n. 2, p. 158-170, 2011. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v10n2p158-170 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a correlação e a influência das características qualitativas dos componentes da planta de milho na qualidade da forragem de híbridos de alta e baixa degradabilidade da matéria seca da forragem. Oito cultivares de milho foram colhidas em três estádios de maturação dos grãos, meia linha de leite (½ LL), três quartos da linha de leite (¾ LL) e camada negra (CN). Utilizou-se o delineamento em blocos casualizados, em esquema fatorial oito (híbridos) x três (épocas de corte) x duas (épocas de semeadura), com três repetições. Neste trabalho, ficou evidente a importância da qualidade dos componentes vegetativos, pois o grupo de melhor qualidade da forragem apresentou qualidade superior em todos os componentes estudados. A degradabilidade dos componentes vegetativos tem correlação maior com a degradabilidade da matéria seca da planta inteira do que a degradabilidade e densidade de grão. O avanço na maturidade afeta a degradabilidade (DEG), fibra em detergente neutro (FDN) e a fibra em detergente neutro degradável (FDND) da planta inteira e seus componentes, exceto para FDN degradável de colmo. |
Thesagro: |
Forragem; Qualidade; Zea Mays. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
30/03/2023 |
Data da última atualização: |
30/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
OLIVEIRA, N. F. A.; TORATI, L. S.; BORIN-CARVALHO, L. A.; LIMA, L. K. F. de; PUVANENDRAN, V.; DEMICIANO, T. H.; SILVA, J. J. T. da; BARROSO, A. da S.; VARELA, E. S. |
Afiliação: |
NAISLAN F. A. OLIVEIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ, PR; LUCAS SIMON TORATI, CNPASA; LUCIANA A. BORIN-CARVALHO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ, PR; LEANDRO KANAMARU FRANCO DE LIMA, CNPASA; VELMURUGU PUVANENDRAN, CENTER FOR MARINE AQUACULTURE, Norway; THAÍS H. DEMICIANO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO TOCANTINS; JOSE J. T. DA SILVA, bolsista CNPASA; AURISAN DA S. BARROSO, bolsista CNPASA; EDUARDO SOUSA VARELA, CNPASA. |
Título: |
Fish size correlates to size and morphology of intermuscular bones in tambaqui Colossoma macropomum as shown by dissection and X-ray imaging methods. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Fishes, v. 8, n. 4, 180, Mar. 2023. |
ISSN: |
2410-3888 |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/fishes8040180 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
One of the main issues in the processing sector of the tambaqui Colossoma macropomum is the removal and/or fragmentation of intermuscular bones (IBs), which negatively impacts its production chain. In this sense, we quantitatively examined the IB variation in farmed tambaqui (n = 127) by comparing the direct anatomical dissection with the high-resolution X-ray imaging method. The number of IBs from the anatomical dissection on the left side of the fish (27.3 ± 5.70 bones) was comparable to that of X-ray analysis (26.9 ± 6.03 bones) (p > 0.05). In addition, 76% of deviation in IB number between the two studied methods was one to three, indicating both methods are equally efficient for identifying and quantifying IBs. We found a strong positive correlation (R = 0.8, p < 0.001) between the X-ray and the dissection methods. Our predictive models indicated that more than 50% of variation in IB length can be explained by growth parameters. Our results demonstrated that the X-ray method can provide accurate phenotypic data (in vivo) for IB counting and length measurements by extrapolating from the standard length, body weight and trunk over axis area of tambaqui. |
Palavras-Chave: |
Intermuscular bones. |
Thesagro: |
Colossoma Macropomum; Morfologia Animal; Osso; Peixe; Raio X; Tamanho; Tambaqui. |
Thesaurus NAL: |
Bones; Fish. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152864/1/fishes-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 02232naa a2200361 a 4500 001 2152864 005 2023-03-30 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2410-3888 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/fishes8040180$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, N. F. A. 245 $aFish size correlates to size and morphology of intermuscular bones in tambaqui Colossoma macropomum as shown by dissection and X-ray imaging methods.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aOne of the main issues in the processing sector of the tambaqui Colossoma macropomum is the removal and/or fragmentation of intermuscular bones (IBs), which negatively impacts its production chain. In this sense, we quantitatively examined the IB variation in farmed tambaqui (n = 127) by comparing the direct anatomical dissection with the high-resolution X-ray imaging method. The number of IBs from the anatomical dissection on the left side of the fish (27.3 ± 5.70 bones) was comparable to that of X-ray analysis (26.9 ± 6.03 bones) (p > 0.05). In addition, 76% of deviation in IB number between the two studied methods was one to three, indicating both methods are equally efficient for identifying and quantifying IBs. We found a strong positive correlation (R = 0.8, p < 0.001) between the X-ray and the dissection methods. Our predictive models indicated that more than 50% of variation in IB length can be explained by growth parameters. Our results demonstrated that the X-ray method can provide accurate phenotypic data (in vivo) for IB counting and length measurements by extrapolating from the standard length, body weight and trunk over axis area of tambaqui. 650 $aBones 650 $aFish 650 $aColossoma Macropomum 650 $aMorfologia Animal 650 $aOsso 650 $aPeixe 650 $aRaio X 650 $aTamanho 650 $aTambaqui 653 $aIntermuscular bones 700 1 $aTORATI, L. S. 700 1 $aBORIN-CARVALHO, L. A. 700 1 $aLIMA, L. K. F. de 700 1 $aPUVANENDRAN, V. 700 1 $aDEMICIANO, T. H. 700 1 $aSILVA, J. J. T. da 700 1 $aBARROSO, A. da S. 700 1 $aVARELA, E. S. 773 $tFishes$gv. 8, n. 4, 180, Mar. 2023.
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Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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