BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  04/12/2013
Data da última atualização:  21/09/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NUNES, R. L.; SANTOS, L. L. dos; BASTIANETTO, E.; OLIVEIRA, D. A. A. de; BRASIL, B. dos S. A. F.
Afiliação:  Ronaldo Luiz Nunes, UFMG; Livia Loiola dos Santos, UFMG; Eduardo Bastianetto, UFMG; Denise Aparecida Andrade de Oliveira, UFMG; BRUNO DOS SANTOS ALVES FIGUEIREDO BRASIL, CNPAE.
Título:  Frequency of benzimidazole resistance in Haemonchus contortus populations isolated from buffalo, goat and sheep herds.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, Jaboticabal, v. 22, n. 4, p. 1-6, 2013.
DOI:  10.1590/S1984-29612013000400015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Anthelmintic resistance is an increasing problem that threatens livestock production worldwide. Understanding of the genetic basis of benzimidazole resistance recently allowed the development of promising molecular diagnostic tools. In this study, isolates of Haemonchus contortus obtained from goats, sheep and buffaloes raised in Brazil were screened for presence of the polymorphism Phe200Tyr in the β -tubulin 1 gene, which confers resistance to benzimidazole. The allelic frequency of the mutation conferring resistance ranged from 7% to 43%, and indicated that resistance to benzimidazole could be found in nematodes isolated from all the ruminant species surveyed. Although significant variation in the frequency of the F200Y mutation was observed between different herds or host species, no significant variation could be found in populations isolated from animals within the same herd. These findings suggest that screening of samples from a few animals has the potential to provide information about the benzimidazole resistance status of the entire herd, which would enable a considerable reduction in the costs of diagnosis for the producer. Molecular diagnosis has practical advantages, since it can guide the choice of anthelmintic drug that will be used, before its application in the herd, thus reducing the economic losses driven by anthelmintic resistance.
Palavras-Chave:  Benzimidazóis; Diagnóstico molecular; Polimorfismos; Resistência a drogas anti-helmíntico; Ruminantes domésticos.
Thesagro:  Genética.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
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CNPAE2319 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoTOCI, A. T.; FARAH, A.; DELIZA, R. Investigação da composição volátil dos defeitos intrínsecos do café em relação aos grãos de boa qualidade. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia. Brasília, DF: Embrapa Café: Consórcio Brasileiro de Pesquisa e Desenvolvimento do Café, 2007. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota TécnicaCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoTOCI, A. T. T.; DELIZA, R. D.; SILVA, C. M. S.; FARAH, A. F. Correlation between chemical and sensory attributes of good and low quality brazilian coffee. In: PANGBORN SENSORY SCIENCE SYMPOSIUM, 8., 2009, Florence. Delegate manual. Oxford: Elsevier, 2009. P1.1.45.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoFELBERG, I.; DELIZA, R.; FARAH, A.; CALADO, V.; SILVA, J. P. L.; TOCI, A. T.; FREITAS, S. C.; DONANGELO, C. M. Chemical stability and consumer acceptance during storage of a cold instant soy coffee beverage. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 23., 2010, Bali. Programme & abstracts. [S.l.]: Association for Science and Information on Coffee, 2010.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoFELBERG, I.; FARAH, A.; CALADO, V.; TOCI, A.; GODOY, R. L. O.; PACHECO, S.; ANTONIASSI, R.; FREITAS, S. C. de; DONANGELO, C. M. Instant soy coffee beverage: chemical stability and bioactive compounds during storage. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: IUFoST: ALACCTA, 2012. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, J. C. de; COUTO, C. de C.; MAMEDE, A. M. G. N.; VALDERRAMA, P.; TOCI, A. T.; FREITAS-SILVA, O. Using volatile compounds for the identification of coffee adulterants: marker compounds and non-targeted analysis. European Food Research and Technology, v. 250, n. 10, p. 2639-2604, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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