BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  23/04/2012
Data da última atualização:  02/04/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, R. A.; TELLES, T. S.; MACHADO, W.; HUNGRIA, M.; TAVARES FILHO, J.; GUIMARÃES, M. de F.
Afiliação:  ROSINEI APARECIDA SOUZA, UEL; TIAGO SANTOS TELLES, UEL; WALQUÍRIA MACHADO, UEL; MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO; JOÃO TAVARES FILHO, UEL; MARIA DE FÁTIMA GUIMARAES, UEL.
Título:  Effects of sugarcane harvesting with burning on the chemical and microbiological properties of the soil.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Agriculture, Ecosystems & Environment, v. 155, jul. 2012.
DOI:  10.106/j.agee.2012.03.012
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soil microbial biomass represents an important and strategic reservoir of plant nutrients that can be quickly altered due to different soil and crop managements. In this context, the aim of this study was to evaluate the influence of sugarcane harvesting systems, with or without burning, on the chemical and biological properties of the soil. The experiment was conducted on a dystrophic red latosol (Oxisol) soil in 2008, in a commercial area of a sugarcane factory in the municipality of Paraguac¸ u Paulista, São Paulo state, Brazil. The treatments included areas previously burned, areas with mechanical harvesting and no burning and native forest. Soil samples were collected immediately after the sugarcane harvest from the treatments at a depth of 0?20 cm. The parameters evaluated were: microbial biomass C and N (MB-C and MB-N), total organic C (TOC), recalcitrant C (R-C), labile-C (L-C), total nitrogen (TN), pH, exchangeable cations (Ca2 + + Mg2 + and K+), exchangeable (Al3+) and potential (H+ + Al3+) acidity, and P available in the soil. Soil chemical fertility under the sugarcane without burning was better than under sugarcane with burn. The TOC values for native forest and for the harvesting without burn were higher than those under the sugarcane with burn (148% and 54%, respectively). This superiority was also confirmed for TN, L-C and R-C. An even more significant difference was found under natural forest and sugarcane without burn for MB-C, which was 222% higher under n... Mostrar Tudo
Thesagro:  Matéria Orgânica; Microbiologia do Solo; Solo.
Thesaurus Nal:  Soil microorganisms; Soil organic matter.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO33013 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  25/04/2005
Data da última atualização:  15/08/2024
Autoria:  SANTOS, R. C.; MARCELLINO, L. H.; GANDER, E. S.
Título:  Partial cloning and characterization of a cholesterol oxidase gene from a brazilian Streptomyces strain.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NACIONAL DE GENÉTICA, 49., 2003, Águas de Lindóia. A dupla hélice do DNA: [anais]. [S.l.: Sociedade Brasileira de Genética, 2003.
Páginas:  p. 1098.
Idioma:  Inglês
Thesaurus NAL:  cholesterol.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN24914 - 1UPCRA - DD
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