BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  18/08/2011
Data da última atualização:  06/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, T. C. de; MAGALHAES, P. C.; PEREIRA, F. J.; CASTRO, E. M. de; PARENTONI, S. N.
Afiliação:  PAULO CESAR MAGALHAES, CNPMS; SIDNEY NETTO PARENTONI, CNPMS.
Título:  Morpho-physiology and maize grain yield under periodic soil flooding in successive selection cycles.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Acta Physiologiae Plantarum, v. 33, p. 1877-1885, 2011.
DOI:  DOI 10.1007/s11738-011-0731-y
Idioma:  Português
Conteúdo:  This study was carried out to evaluate maize plants of different recurrent selection cycles of the variety (Zea mays L. Saracura-BRS-4154) regarded to genetic gains, morphophysiology, and grain yield, achieved over the selection cycles under intermittent flooding of the soil. This variety has the capacity to survive and produce in temporarily flooded soils and was developed by the National Maize and Sorghum Research Center (EMBRAPA). The experiment was conducted in greenhouse by using ten alternating selection cycles (Cycle 1?18) and BR107 a variety known for its susceptibility to flooding. The flooding initiated at six-leaf stage by applying 50 mm of water three times a week. At flowering, the following parameters were evaluated: rate of leaf photosynthesis, stomatal conductance, intercellular CO2 concentration, transpiration rate, photosynthetically active leaf area, root porosity, relative chlorophyll content, grain yield, harvest index, ear length, and interval between male and female flowering. Yield as a function of root porosity and photosynthesis were also evaluated. An index was created in this study, in order to help the discussion of the characteristics evaluated, it was called ??Relative Tolerance Value?RTV??, only gaseous exchange measurements was not included in this index. By the way, it was observed throughout the selection cycles an increase in all gaseous exchange parameters, being the cycle 18, the one which presented the greatest averages. RTV for leaf ar... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Hipoxia.
Thesagro:  Anoxia; Milho; Zea Mays.
Thesaurus Nal:  Flooding tolerance; Gas exchange.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS23830 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  09/10/2023
Data da última atualização:  09/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MABASSO, G. A.; SIQUEIRA, V. C.; RESENDE, O.; QUEQUETO, W. D.; SCHOENINGER, V.; SIMEONE, M. L. F.; MARTINS, E. A. S.; CRIPPA, D. S.
Afiliação:  GERALDO ACACIO MABASSO, INSTITUTO FEDERAL GOIANO; VALDINEY CAMBUY SIQUEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS; OSVALDO RESENDE INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO, INSTITUTO FEDERAL GOIANO; WELLYTTON DARCI QUEQUETO, INSTITUTO FEDERAL GOIANO; VANDERLEIA SCHOENINGER, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; ELTON APARECIDO SIQUEIRA MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS; DIOGO SANTOS CRIPPA, UNVIERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS.
Título:  The effect of intermittent drying with variable resting times on quality parameters of corn obtained after storage.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  LWT - Food Science and Technology, v. 182, 114855, 2023.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to assess the effect of continuous and intermittent drying with different rest times on the quality parameters of stored corn grains. The grains were collected at a moisture content of 25.37 g/100 g and subjected to drying at a temperature of 373 K and air flow rate of 1.5 m3 /(min m2). Drying was carried out using five different rest times (0, 4, 8, 12 and 16 h) and continued until the grains reached a final moisture content of 14 ± 0.3 g/100 g. After drying, the grains were stored under laboratory conditions and assessed at 0, 90, 180 and 270 d. The following conclusions were reached: the rest technique reduced grain damage after drying and during storage without substantially compromising proximal composition; longer rest times resulted in darker grains, while storage decreased the hue and increased the colour intensity of grains. Storage diminished the positive effect of intermittent drying on the arrangement, size and agglomeration of starch granules.
Thesagro:  Armazenamento; Microscópio Eletrônico; Milho; Secagem; Zea Mays.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1157145/1/The-effect-of-intermittent-drying-with-variable-resting-times-on-quality-parameters-of-corn.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS30154 - 1UPCAP - DD
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