BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  13/03/2025
Data da última atualização:  13/03/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALVES, R. G.; LIMA, F.; GUEDES, I. M. R.; GIMENEZ, S. P.
Afiliação:  RAFAEL GOMES ALVES, ENTRO UNIVERSITÁRIO FEI; FABIO LIMA, CENTRO UNIVERSITÁRIO FEI; ITALO MORAES ROCHA GUEDES, CNPH; SALVADOR PINILLOS GIMENEZ, CENTRO UNIVERSITARIO FEI.
Título:  Dynamic light optimization in vertical farming using an IoT-driven digital twin framework and artificial intelligence.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Applied Soft Computing, v. 174, Apr. 2025.
ISSN:  1568-4946
DOI:  10.1016/j.asoc.2025.112985
Idioma:  Inglês
Notas:  112985.
Conteúdo:  The global agricultural sector faces mounting challenges from climate change, population growth, urbanization, and environmental degradation, necessitating innovative solutions to ensure food security. Urban and periurban agriculture, particularly vertical farming, offers a sustainable approach to increase food production while minimizing land use, reducing environmental impact, and enhancing resource efficiency. Unlike conventional, vertical farming systems that rely on static spectral recipes with fixed light compositions (e.g., Red-to-Blue ratios derived from historical data), this study introduces an Internet of Things-enabled smart vertical farming system that leverages digital twin technology and a genetic algorithm (GA) to dynamically optimize lettuce growth by adjusting RGB LED spectra throughout the crop cycle. The system monitors and controls key environmental parameters within a growth tower, including temperature, humidity, and lighting. A digital twin facilitates real-time data exchange between physical and virtual components, while the GA iteratively refines the light composition. Over a 34-day cultivation period, the algorithm identified an optimal RGB configuration (R:211, G:169, B:243; maximum intensity: 255) that aligns with spectral values reported in literature for lettuce, despite not directly measuring photobiological metrics such as Photosynthetic Photon Flux Density. To our knowledge, this is the first study to implement a dynamic, GA-driven spectral ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fazenda vertical.
Thesagro:  Hortaliça.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH42230 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  20/12/2023
Data da última atualização:  20/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  C - 0
Autoria:  PALAZZO, A. B.; BIASOTO, A. C. T.; DIONISIO, A. P.; CADENA, R. S.; BOLINI, H. M. A.
Afiliação:  ALESSANDRA BUGATTE PALAZZO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA; ANA PAULA DIONISIO, CNPAT; RAFAEL SILVA CADENA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; HELENA MARIA ANDRÉ BOLINI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS.
Título:  Time-intensity profile and relationship with consumer acceptability of processed cheese spread.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 12, n. 7, e17612742672, 2023.
ISSN:  2525-340
DOI:  http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v12i7.42672
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Creamy “requeijão” is the commercially most prominent processed cheese spread in Brazil. The time intensity analysis is important to provide how the flavor behavior is for the consumers during the food ingestion and is used in order to obtain the temporal profile of an attribute in a certain product. In the present study, three different commercial brands, leaders in the market, in their traditional and light versions, were subjected to sensory and instrumental evaluations. Time-intensity analyses and acceptance tests were carried out. After the statistical evaluation, applying ANOVA, the Tukey test (p. 0.05), Partial Least Square (PLS), it was concluded that the consumers preferred products with a more intense cheese flavor and higher adhesiveness, besides expressing a greater acceptance and purchase intention for the product in its traditional version.
Palavras-Chave:  Acceptance; Cheese; Instrumental; PLS; Sensory.
Thesagro:  Análise Organoléptica; Requeijão.
Thesaurus NAL:  Consumer acceptance; Cream cheese; Food analysis.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1160079/1/Biasoto-Time-intensity-profile-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT17156 - 1UPCAP - DD
CNPMA17519 - 1UPCAP - DD
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