BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  03/02/2025
Data da última atualização:  25/03/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SIMEONE, M. L. F.; CAMPANHA, R. B.; ALMEIDA, E. S. de; LIMA, D. S.; OLIVEIRA, M. E. C.; MENDONCA, S.
Afiliação:  MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; RAQUEL BOMBARDA CAMPANHA, CNPAE; ERISLENE SILVA DE ALMEIDA, UNIVERSIDADE DE BRASILIA; DANIELE SANTANA LIMA, UNIVERSIDADE DE BRASILIA; MARCOS ENE CHAVES OLIVEIRA, CPATU; SIMONE MENDONCA, CNPAE.
Título:  Quality evaluation of the palm mesocarp using Near-Infrared spectroscopy and chemometrics methods.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Microchemical Journal, v. 208, 112608, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.microc.2024.112608
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Palm oil, a globally significant vegetable oil, has diverse applications due to its unique fatty acid profile. Its quality is influenced by factors such as fruit maturity and oil content in the mesocarp. This study investigates the feasibility of near-infrared spectroscopy (NIR) as a rapid, non-destructive method for predicting key palm mesocarp quality parameters. Traditional reference methods measured oil content, moisture, acidity, DOBI, and fatty acid composition in palm mesocarp sliced (PMS) and palm mesocarp dried (PMD) samples. NIR spectra were collected and analyzed using chemometric techniques to develop calibration models. Results demonstrated the potential of NIR for accurately predicting oil content, acidity, and specific fatty acids in PMD samples. For PMS, the best results were obtained from moisture and DOBI. These findings highlight the value of NIR, which will quickly identify variations in mesocarp quality, enabling timely adjustments to harvest, processing, and storage practices. This ensures consistent product quality, minimizes waste, and enhances the value of the final product. NIR technology can contribute to more sustainable practices in the palm oil industry, addressing environmental and food security concerns associated with the industry.
Palavras-Chave:  Análise não destrutiva; Calibração multivariada; Multivariate calibration; Óleo de palma; Palm fruits.
Thesagro:  Análise de Laboratório.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS30633 - 1UPCAP - DD
CPATU59795 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  28/09/1998
Data da última atualização:  08/04/2021
Autoria:  TONIETTO, J.; MIELE, A.; SILVEIRA JUNIOR, P.
Título:  O ácido giberélico no desenvolvimento de bagas sem sementes da uva 'Isabel'.
Ano de publicação:  1983
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.18, n.4, p. 381-386. abr. 1983.
Idioma:  Português
Notas:  Título em inglês: The gibberellic acid on development of seedless berries in 'Isabel' grape.
Conteúdo:  RESUMO - O experimento foi conduzido durante o ciclo vegetativo 1978/79, com a videira Vitis labrusca L. cv. Isabel. Os cachos foram imersos em soluções de ácido giberélico (AG3), nas concentrações de 0, 10, 50, 100 e 200 ppm, em pré-floração. A aplicação de AG3 no estádio de pré-floração mais pós-floração e na floração mais pós-floração. A aplicação de AG3 no estádio de pré-floração, floração ou pós-floração aumentou a percentagem total de bagas sem sementes por cacho, em virtude do desenvolvimento de bagas normais sem sementes e de bagas pequenas. Esse efeito foi maior nas aplicações combinadas, em pré-floração mais pós-floração, e com o emprego das mais altas concentrações. Em todos os tratamentos houve redução do número de sementes por baga normal. O AG3 reduziu o peso por cacho, quando aplicado em pré-floração ou na floração, e o aumentou quando aplicado em pós-floração. ABSTRACT - The experiment was conducted during the vegetative cycle of 1978/79 with 'Isabel' grapevines (Vitis labrusca L.). The clusters were dipped into gibberellic acid (GA 3 ) solutions, in prebloom or bloom time, in the concentrations of 0, 10, 50, 100, and 200 ppm. At postbloom time concentrations of 0, 50, and 100 ppm, of GA3 were utilized. Combined treatments were still done in prebloom plus postbloom and in bloom plus postbloom. The application of GA 3 in the stages of prebloom, bloom or postbloom increased the percentage of total seedless berries per cluster due to the development of normal se... Mostrar Tudo
Thesagro:  Ácido Giberélico; Regulador de Crescimento; Uva; Vitis Labrusca.
Thesaurus NAL:  Gibberellic acid; Plant growth control.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222408/1/Acido-giberelico-desenvolvimento-1983.pdf
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Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE20124 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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