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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  15/01/2024
Data da última atualização:  11/06/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA FILHO, J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; FERNANDES, S. S.; LEMES, A. C.; SILVA, G. da C.; BOGUSZ JUNIOR, S.; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.; EGEA, M. B.
Afiliação:  JOSEMAR GONÇALVES DE OLIVEIRA FILHO; MIRELLA ROMANELLI VICENTE BERTOLO, UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); SIBELE SANTOS FERNANDES, FEDERAL UNIVERSITY OF RIO GRANDE; AILTON CESAR LEMES, FEDERAL UNIVERSITY OF RIO DE JANEIRO (UFRJ); GUILHERME DA CRUZ SILVA, FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS (UFSCAR); STANISLAU BOGUSZ JUNIOR, UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; MARIANA BURANELO EGEA, GOIANO FEDERAL INSTITUTE OF EDUCATION.
Título:  Intelligent and active biodegradable biopolymeric films containing carotenoids.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 434, 137454, 2024.
ISSN:  0308-8146
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  There is growing interest in the use of natural bioactive compounds for the development of new bio-based materials for intelligent and active food packaging applications. Several beneficial effects have been associated with the antioxidant and antimicrobial potentials of carotenoid compounds. In addition, carotenoids are sensitive to pH changes and oxidation reactions, which make them useful bioindicators of food deterioration. This review summarizes the current research on the application of carotenoids as novel intelligent and active biodegradable food packaging materials. Carotenoids recovered from food processing by-products can be used in the development of active food packaging materials due to their antioxidant properties. They help maintain the stability of lipid-rich foods, such as vegetable oils. Additionally, when incorporated into films, carotenoids can monitor food oxidation, providing intelligent functionalities.
Palavras-Chave:  Bioindicators.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18374 - 1UPCAP - DDPROCI.24/112024/11
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  14/02/2008
Data da última atualização:  28/02/2018
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  RODRIGUES, J. E. L. F.; BOTELHO, S. M.; VELOSO, C. A. C.
Afiliação:  JOAO ELIAS LOPES F RODRIGUES, CPATU; SONIA MARIA BOTELHO ARAUJO, CPATU; CARLOS ALBERTO COSTA VELOSO, CPATU.
Título:  Urucum.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: CRAVO, M. da S.; VIÉGAS, I. de J. M.; BRASIL, E. C. (Ed.). Recomendações de adubação e calagem para o Estado do Pará. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2007.
Páginas:  pt. 3, cap. 7.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Pará; Urucu.
Thesagro:  Adubação; Calagem; Solo.
Thesaurus NAL:  Amazonia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU39539 - 1UMTPL - PP631.809811C898r1620
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