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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
12/07/2023 |
Data da última atualização: |
27/11/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS, L. B.; SILVA, R. D.; ALONSO, J. D.; BRIENZO, M.; SILVA, N. C.; PEROTTO, G.; OTONI, C. G.; AZEREDO, H. M. C. de. |
Afiliação: |
LETICIA B. SANTOS, SAO PAULO STATE UNIVERSITY - UNESP; RODRIGO D. SILVA; JOVAN D. ALONSO, SAO PAULO STATE UNIVERSITY (UNESP); MICHEL BRIENZO, SAO PAULO STATE UNIVERSITY (UNESP); NATALIA C. SILVA, UNIVERSITY OF SAO PAULO; GIOVANNI PEROTTO, ISTITUTO ITALIANO DI TECNOLOGIA (IIT); CAIO GOMIDE OTONI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS (UNICAMP); HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA. |
Título: |
Bioplastics from orange processing byproducts by an ecoefficient hydrothermal approach. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Packaging and Shelf Life, v. 38, 101114, 2023. |
Páginas: |
1 - 8 |
ISSN: |
2214-2894 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2023.101114 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Valorization of orange processing byproducts into bioplastics represents a sustainable alternative to virgin plastics for some applications. In this study, we obtained three films based on such biomass, namely, orange peel (OPe), orange pomace (OPo), and a combination of peel, pomace, and finisher pulp (OPPP). The byproducts were submitted to a ?clean? hydrothermal pretreatment at 121 ◦C for 30 min at 1.2 kgf.cm− 2 . They were then added with glycerol, homogenized, cast into films, and dried. The OPe film presented higher water vapor permeability and poorer overall tensile properties compared to the other films, possibly due to the lower polysaccharide contents in the peel compared to those in the pomace. The OPPP film was considered the most interesting from a biorefinery perspective since it is made from three orange processing byproducts instead of only one. Moreover, all films exhibited high antioxidant and UV-absorption capacities, indicating their potential applicability as active packaging materials for oxidizable products. |
Palavras-Chave: |
Film; Film Citrus Lignocellulose Biorefinery; Upcycling. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01867naa a2200277 a 4500 001 2154927 005 2024-11-27 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2214-2894 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fpsl.2023.101114$2DOI 100 1 $aSANTOS, L. B. 245 $aBioplastics from orange processing byproducts by an ecoefficient hydrothermal approach.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a1 - 8 520 $aValorization of orange processing byproducts into bioplastics represents a sustainable alternative to virgin plastics for some applications. In this study, we obtained three films based on such biomass, namely, orange peel (OPe), orange pomace (OPo), and a combination of peel, pomace, and finisher pulp (OPPP). The byproducts were submitted to a ?clean? hydrothermal pretreatment at 121 ◦C for 30 min at 1.2 kgf.cm− 2 . They were then added with glycerol, homogenized, cast into films, and dried. The OPe film presented higher water vapor permeability and poorer overall tensile properties compared to the other films, possibly due to the lower polysaccharide contents in the peel compared to those in the pomace. The OPPP film was considered the most interesting from a biorefinery perspective since it is made from three orange processing byproducts instead of only one. Moreover, all films exhibited high antioxidant and UV-absorption capacities, indicating their potential applicability as active packaging materials for oxidizable products. 653 $aFilm 653 $aFilm Citrus Lignocellulose Biorefinery 653 $aUpcycling 700 1 $aSILVA, R. D. 700 1 $aALONSO, J. D. 700 1 $aBRIENZO, M. 700 1 $aSILVA, N. C. 700 1 $aPEROTTO, G. 700 1 $aOTONI, C. G. 700 1 $aAZEREDO, H. M. C. de 773 $tFood Packaging and Shelf Life$gv. 38, 101114, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
30/11/2006 |
Data da última atualização: |
02/12/2015 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
PRIMAVESI, A. C.; ANDRADE, A. G. de; ALVES, B. J. R.; ROSSO, C. de; BATISTA, E. M.; PRATES, H. T.; ORTIZ, F. R.; MELLO, J.; FERRAZ, M. R.; LINHARES, N. W.; MACHADO, P. L. O. de A.; MOELLER, R.; ALVES, R. de C. S.; SILVA, W. M. |
Afiliação: |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Título: |
Água. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: NOGUEIRA, A. R. de A.; SOUZA, G. B. de. (Ed.). Manual de laboratórios: solo, água, nutrição vegetal, nutrição animal e alimentos. 2. Metódos de Análise. Sao Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste, 2005. cap. 7, p. 131-142. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
pH; Cálcio e magnésio; Sódio e potássio; Alcalinidade total; Condutividade elética; Oxigênio dissolvido (OD); Demanda química de oxigênio (DQO). |
Thesagro: |
Análise Química. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 01080naa a2200289 a 4500 001 1490396 005 2015-12-02 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPRIMAVESI, A. C. 245 $aÁgua.$h[electronic resource] 260 $c2005 520 $apH; Cálcio e magnésio; Sódio e potássio; Alcalinidade total; Condutividade elética; Oxigênio dissolvido (OD); Demanda química de oxigênio (DQO). 650 $aAnálise Química 700 1 $aANDRADE, A. G. de 700 1 $aALVES, B. J. R. 700 1 $aROSSO, C. de 700 1 $aBATISTA, E. M. 700 1 $aPRATES, H. T. 700 1 $aORTIZ, F. R. 700 1 $aMELLO, J. 700 1 $aFERRAZ, M. R. 700 1 $aLINHARES, N. W. 700 1 $aMACHADO, P. L. O. de A. 700 1 $aMOELLER, R. 700 1 $aALVES, R. de C. S. 700 1 $aSILVA, W. M. 773 $tIn: NOGUEIRA, A. R. de A.; SOUZA, G. B. de. (Ed.). Manual de laboratórios: solo, água, nutrição vegetal, nutrição animal e alimentos. 2. Metódos de Análise. Sao Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste, 2005. cap. 7, p. 131-142.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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