BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  08/12/2021
Data da última atualização:  08/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, P. F. M.; PICCIANI, P. H. de S.; CALADO, V.; TONON, R. V.
Afiliação:  PAMELA F. M. PEREIRA, UFRJ; PAULO H. DE SOUSA PICCIANI, UFRJ; VERÔNICA CALADO, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA.
Título:  Electrical gas sensors for meat freshness assessment and quality monitoring: A review.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Trends in Food Science & Technology, v. 118, p. 36-44, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: The simple methods for Freshness assessment have been gained attention in the last years, mainly in case of highly perishable food products as those delivered by the meat sector. Furthermore, the growing demand for fresh and safe food makes the development of reliable, low-cost and time-saving methods for freshness investigation an important need. In this context, gas sensors represent a valuable tool to food freshness and quality monitoring, avoiding the supply and consumption of rotten meat products, which may be associ-ated with foodborne diseases. Scope and approach: The present work gives an overview of the existing gas sensors applied to meat quality monitoring, with emphasis on a particular class of gas sensors, the electrical gas sensors. This type of sensors has been shown to have a promissory interface with wireless technologies, such as the existing NFC (near field communication) and RFID (radio frequency identification) sensor tags, which may lead to meat quality and safety assurance at consumers? level. Key findings and conclusions: The presented literature studies demonstrated that the electrical properties of different materials have been exploited for the development of gas sensors. The implementation of electrical gas sensors interfaced with wireless is a promising technology in the near future because of the possibility of a rapid and accessible meat quality monitoring.
Palavras-Chave:  Electrical gas sensors; Freshness assessment; Meat sector; Quality monitoring; Safety.
Thesaurus Nal:  Food technology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15246 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  03/04/1996
Data da última atualização:  12/02/2015
Autoria:  SOUSA, V. A. de.
Afiliação:  EMBRAPA-CNPF.
Título:  Criopreservação de pólen de Eucalyptus spp.
Ano de publicação:  1990
Fonte/Imprenta:  Boletim de Pesquisa Florestal, Colombo, n. 21, p. 15-19, dez. 1990.
ISSN:  0101-1057
Idioma:  Português
Conteúdo:  Observou-se o efeito do congelamento do pólen para algumas espécies de Eucalyptus com o objetivo principal de adaptar técnicas de criopreservação para o armazenamento a longo prazo. Um lote de pólen de Eucalyptus urophylla (umidade não determinada), E. robusta (3,05% de umidade) e dois de Eucalyptus dunnii (umidades respectivas de 5,61% e 4,52%) foram utilizados. A taxa de resfriamento em nitrogênio líquido (-196°C) foi de 19°C x min-1 e a viabilidade determinada pelo teste de germinação "in vitro". Não se verificou o efeito negativo do congelamento sobre o pólen das espécies estudadas. Os resultados apontam a criopreservação como método potencial para o armazenamento a longo prazo.
Palavras-Chave:  Eucalyptus dunnii; Germinacao in vitro.
Thesagro:  Criopreservação; Eucalyptus Urophylla; Pólen.
Thesaurus NAL:  Eucalyptus robusta.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/282111/1/sousa.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF4880 - 1UMTAP - --
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional