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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
24/08/2021 |
Data da última atualização: |
15/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PEREIRA, D. S.; OLIVEIRA, M. S. de; CRUZ, J. N.; BEZERRA, P. do N.; SILVA, A. G. da; PEREIRA, N. S.; PORTS, P. S.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; MARACAJÁ, P. B.; FREITAS, M. O.; FREITAS, C. I. A. |
Afiliação: |
DANIEL SANTIAGO PEREIRA, CPATU; MOZANIEL SANTANA DE OLIVEIRA, MPEG; JORDDY NEVES CRUZ, MPEG; PRISCILA DO NASCIMENTO BEZERRA, MPEG; ADRIANE GOMES DA SILVA, FIBRA / MPEG; NATANAEL SANTIAGO PEREIRA, IFCE; POLLYANE S. PORTS, FIBRA; ANTONIO PEDRO DA SILVA SOUZA FILHO, CPATU; PATRÍCIO BORGES MARACAJÁ, Universidade Federal Rural do Semiárido; MARINALVA OLIVEIRA FREITAS, Universidade Federal Rural do Semiárido; CARLOS IBERÊ ALVES FREITAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE CAMPINA GRANDE / Universidade Federal Rural do Semiárido. |
Título: |
Herbicidal potential (phytotoxic) of honey bee propolis extracts of the Brazilian northeast on weeds of cultivated pastures. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Apicultural Research, v. 63, n. 1, p. 112-121, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/00218839.2021.1957611 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Published online: 24 Aug 2021. |
Conteúdo: |
Propolis is made up of complex mixtures of substances made by bees and has shown great potential for use in diverse human applications over the years, but studies reporting its herbicidal activity are still very scarce in the literature. This study aimed to characterize the chemical composition and the allelopathic potential activities of different propolis types from the state of Rio Grande do Norte, Brazil. The extracts mixed in eluent 80% ethanol were tested on the seed germination and the growth of the radicle and hypocotyl weed areas of cultivated Mimosa pudica and Senna obtusifolia pastures. The extracts exhibited that the allelopathic activity intensities varied with the concentration, origin of the propolis, receptor plant, and examined plant part. The intensities of the inhibitions were positively associated with the concentration, reaching maximal inhibitions verified at 0.75% and 1.0%. The inhibition of germination was the most noticeably influenced factor. Malice was the test plant most sensitive to the effects of the extracts. In comparison, the extract of red propolis showed greater potential to inhibit the germination and development of the two receptor plants, particularly the seed germination, when the differences were most striking. |
Thesagro: |
Abelha; Alelopatia; Fitotoxicidade; Própolis. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 5 | |
1. |  | AMARAL, G. V. DO; CRUZ, A. G. DA; MOURA, L. S. DE M.; AZEREDO, D. R. P.; FREITAS, D. de G. C. A Compreensão de consumidores sobre bebidas lácteas. Revista Higiene Alimentar, v. 29, n. 242-243, mar./abr. 2015. p. 981-985 Edição do VII Congresso Latino-Americano e XIII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, III Encontro Nacional de Vigilância de Zoonoses e V Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, 2015, Armação...Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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2. |  | MORO, T. de M. A.; SILVA, C. C. de O.; SICILIANO, I.; MOURA, L. S. de M.; CARVALHO, J. L. V. de; NUTTI, M. R.; FREITAS, D. de G. C. Perfil sensorial e aceitação pelo consumidor de massa alimentícia à base de farinha de batata-doce de polpa alaranjada. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 4., 2011, Teresina. Palestras e resumos... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos; Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2011. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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4. |  | MOURA, L. S. de M.; ASCHERI, J. L. R.; SILVA, C. C. de O.; MORO, T. de M. A.; CARVALHO, J. L. V. de; NUTTI, M. R. Propriedades de absorção e solubilização de extrudados de farinha mista de feijão, milho e arroz biofortificados. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 4., 2011, Teresina. Palestras e resumos... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos; Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2011. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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5. |  | MOURA, L. S. de M.; SILVA, E. M. M. da; RANGEL, C. N.; SICILIANO, I.; SILVA, J. B. C. da; CARVALHO, J. L. V. de; NUTTI, M. R. Perfil de carotenóides em farinhas de batata-doce de polpa alaranjada (Ipomoea batatas). In: REUNIÃO ANUAL DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 3., 2009, Aracaju. Anais... Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2009. 1 CD-ROM. (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Documentos, 148). Resumo também em inglês.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 5 | |
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