BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  06/08/2021
Data da última atualização:  06/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DIB, S. R.; SILVA, T. V.; GOMES NETO, J. A.; GUIMARAES, L. J. M.; FERREIRA, E. J.; FERREIRA, E. C.
Afiliação:  SAMIA RODRIGUES DIB, UNESP; TIAGO VARAO SILVA, UNESP; JOSÉ ANCHIETA GOMES NETO, UNESP; LAURO JOSE MOREIRA GUIMARAES, CNPMS; EDNALDO JOSE FERREIRA, CNPDIA; EDILENE CRISTINA FERREIRA, UNESP.
Título:  Raman spectroscopy for discriminating transgenic corns.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Vibrational Spectroscopy, v. 112, 103183, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Discrimination of genetically modified organisms is increasingly required by legislation and consumers worldwide. Currently the most commonly used detection methods for identification of transgenic crops are high cost, destructive and time-consuming, so not suitable for fast and extensive application. Raman is a noninvasive and nondestructive spectroscopic technique capable of extracting sample fingerprints. In this paper, Raman spectroscopy and chemometric tools were evaluated for discrimination of transgenic corn. Different spectral preprocessing as well as algorithms for variables selection were evaluated to fit a classifier model based on linear discriminant analysis (LDA). Results showed spectral bands assigned to carbohydrates and carotenoids responsible for classes discrimination. The best classifier achieved 87.5 % of predictive accuracy. These results suggest that genetic differences between evaluated classes are also expressed in their chemical composition, which could be detected using Raman spectroscopy. The developed method is clean, fast and can contribute for establishing normative about genetically modified foods.
Palavras-Chave:  Espectroscopia.
Thesagro:  Alimento Transgênico; Melhoramento Genético Vegetal; Milho.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17945 - 1UPCAP - DDPROCI.21/173
CNPMS29571 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  30/10/1994
Data da última atualização:  30/10/1994
Autoria:  PEREIRA, J.; LOBATO, E.
Título:  Efeito de adubo verde, restos culturais e associacao de cultivos em um latossolo vermelho-amarelo (LV) de cerrados.
Ano de publicação:  1991
Fonte/Imprenta:  In: EMBRAPA. Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados (Planaltina, DF). Relatorio tecnico anual do Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados 1985/1987. Planaltina, 1991.
Páginas:  p.109-111.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cultivation; Cultivo; Dark-red latosol; Latossolo vermelho-amarelo; Maize.
Thesagro:  Adubação Verde; Cerrado; Conservação do Solo; Leguminosa; Manejo do Solo; Milho; Zea Mays.
Thesaurus NAL:  green manures; legumes; soil conservation; soil management.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC6548 - 1UMTPL - --CRI3699CRI3699
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional