BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  14/11/2017
Data da última atualização:  16/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BACH, F.; HELM, C. V.; BELLETTINI, M. B.; MACIEL, G. M.; HAMINIUK, C. W. I.
Afiliação:  Fabiane Bach, Graduanda da UFPR; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Marcelo Barba Bellettini, Graduando da UFPR; Giselle Maria Maciel, Graduanda da UTFPR; Charles Windson Isidoro Haminiuk, Graduando da UFPR.
Título:  Edible mushrooms: a potential source of essential amino acids, glucans and minerals.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Science and Technology, v. 52, n. 11, p. 2382-2392, Nov. 2017.
DOI:  10.1111/ijfs.13522
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The main chemical and biochemical constituents of nine edible mushrooms were evaluated in this study. An enzymatic method was used to determine the a- and b-glucan contents, and the amino acid (AA) profiles were evaluated by RP-HPLC-DAD. The recommended dietary allowance (RDA) of the nutrients was evaluated. Finally, principal component analysis (PCA) was used to group the mushrooms according to their AA, glucans and chemical composition. All mushrooms evaluated can be considered as a potential and alternative source of dietary fibre (24.4?46.62%) and protein (16.47?36.96%) in a diet, with low contents of fat (1.40?2.08%). Phosphorus, potassium, iron, copper and zinc were the main minerals found in the mushrooms, whereas sodium concentration was negligible. All essential AA were detected in the mushrooms, with Pleurotus ostreatus (black oyster) representing the main source of essential amino acids among the samples. The contents of b-glucan ranged from 1.58 to 16.91 mg g 1 of dry matter among the mushrooms and Pleurotus eryngii presented the highest amount of this component. Pleurotus ostreatus (black oyster) and P. eryngii were also grouped together due to similarities in their phosphorous and arginine contents. Among the main results, it can highlight the high concentration of dietary fibre and essential amino acids of the edible mushrooms.
Palavras-Chave:  B-glucan.
Thesagro:  Cogumelo comestível; Nutrição humana.
Thesaurus Nal:  Essential amino acids; Low sodium foods; Mineral content; Mushrooms.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
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CNPF56077 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoGEWEHR, E.; FONSECA, D. A. R.; RODRIGUES, G. F.; CORRÊA, O. de O.; KONZEN, L. H.; CHAGAS, H. L.; SCHUCH, L. O. B.; VERNETTI JUNIOR, F. de J. Influência da População de Plantas: Caracterização Morfológica de Cultivares de Soja em Solos de Varzeasob Irrigação por Aspersão. In: REUNIÃO DE PESQUISA DA SOJA DA REGIÃO SUL, 40., Pelotas, 2014. Atas e Resumos. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2014. 473 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCORRÊA, O. de O.; FONSECA, D. A. R.; RUFINO, C. A.; GEWEHR, E.; RODRIGUES, R. R.; DUARTE, G.; SCHUCH, L. O. B.; VERNETTI JUNIOR, F. de J. Efeitos dos Ramos Secundários Sobre Produção de Sementes em Diferentes Populações de Soja Submetida à Irrigação por Aspersão em Solos de Várzea. In: REUNIÃO DE PESQUISA DA SOJA DA REGIÃO SUL, 40., Pelotas, 2014. Atas e Resumos. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2014. 473 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. C. M. da; BRESOLIN, M.; GUADAGNIN, J. P.; BOHN, D.; SANDER, G. R.; CORREA, O. de O.; WINKLER, E. I. G.; PEREIRA, L. R.; TORRES, L. A. Avaliação preliminar de cultivares de milho de ciclo superprecoce no estado do Rio Grande do Sul - 1993/94. In: REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO MILHO, 39., 1994, Cruz Alta. Ata... Cruz Alta: FUNDACEP FECOTRIGO, 1995. p. 151-163
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. C. M. da; BRESOLIN, M.; GUADAGNIN, J. P.; CORREA, O. de O.; BOHN, D.; CAUMO, A.; MUCENEEKI, T.; CAGLIARI, R.; SARTORI, G.; WINKLER, E. I. G.; FERREIRA, F. I.; PORTO, M. P.; PEREIRA, L. R.; TORRES, L. A. Avaliação estadual de cultivares de milho de ciclo normal (tardio), RS - 1993/94. In: REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO MILHO, 39., 1994, Cruz Alta. Ata... Cruz Alta: FUNDACEP FECOTRIGO, 1995. p. 121-150
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. C. M. da; BRESOLIN, M.; GUADAGNIN, J. P.; CORREA, O. de O.; BOHN, D.; CAUMO, A.; MUCENEEKI, T.; CAGLIARI, R.; SARTORI, G.; WINKLER, E. I. G.; FERREIRA, F. I.; PORTO, M. P.; PEREIRAL, L. R.; TORRES, L. A. Avaliação estadual de cultivares de milho de ciclo superprecoce, RS - 93/94. In: REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO MILHO, 39., 1994, Cruz Alta. Ata... Cruz Alta: FUNDACEP FECOTRIGO, 1995. p. 61-90
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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6.Imagem marcado/desmarcadoFONSECA, D. A. R.; VERNETTI JUNIOR, F. de J.; SCHUCH, L. O. B.; RUFINO, C. de A.; GEWEHR, E.; CORRÊA, O. de O.; RODRIGUES, R. R.; MENEGHELLO, G. E. Produção dos ramos secundários em diferentes populações de soja submetida à irrigação por aspersão. In: VERNETTI JUNIOR, F. de J. (Ed.). Resultados de pesquisa de soja na Embrapa Clima Temperado - 2013. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2015. 93 p. (Embrapa Clima Temperado, Documentos, 388.) p. 65-72
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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7.Imagem marcado/desmarcadoFONSECA, D. A. R.; VERNETTI JUNIOR, F. de J.; SCHUCH, L. O. B.; REIS, B. B. dos; RUFINO, C. de A.; CORRÊA, O. de O.; KONZEN, L. H.; CHAGAS, H. L. Morfologia de cultivares de soja em diferentes populações de plantas. In: VERNETTI JUNIOR, F. de J. (Ed.). Resultados de pesquisa de soja na Embrapa Clima Temperado - 2013. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2015. 93 p. (Embrapa Clima Temperado, Documentos, 388.) p. 57-64
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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8.Imagem marcado/desmarcadoFONSECA, D. A. R.; VERNETTI JUNIOR, F. de J.; SCHUCH, L. O. B; RUFINO, C. de A.; CORRÊA, O. de O.; CHAGAS, H. L.; RODIGUES, R. R.; TUNES, L. M. de. Efeito do número de vagens na produtividade de grãos de soja cultivada em diferentes populações de plantas irrigadas por aspersão. In: VERNETTI JUNIOR, F. de J. (Ed.). Resultados de pesquisa de soja na Embrapa Clima Temperado - 2013. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2015. 93 p. (Embrapa Clima Temperado, Documentos, 388.) p. 73-79
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
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