BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  15/12/2014
Data da última atualização:  25/04/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  JUMBO, L. O. V.; FARONI, L. R. A.; OLIVEIRA, E. E.; PIMENTEL, M. A.; SILVA, G. N.
Afiliação:  MARCO AURELIO GUERRA PIMENTEL, CNPMS.
Título:  Potential use of clove and cinnamon essential oils to control the bean weevil, Acanthoscelides obtectus Say, in small storage units.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops and Products, v. 56, p. 27-34, 2014.
DOI:  10.1016/j.indcrop.2014.02.038
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The bean weevil, Acanthoscelides obtectus Say, causes severe post-harvest losses in the common bean,Phaseolus vulgaris L. The control of these insects is either non-existent or relies heavily on the use of con-ventional insecticides, which increase the risks associated with pest resistance, hazards to human healthand environmental contamination. Protecting grains with alternative chemical control options that allevi-ate the concerns outlined above are urgently needed, and essential oils of plants have been presented as asuitable alternative to fill this void. Therefore, this investigation evaluated the non-fumigant applicationsof clove, Syzygium aromaticum L., and cinnamon, Cinnamomum zeylanicum L., essential oils adequatelycontrol A. obtectus on common beans. The oils were tested for insecticidal (lethal toxicities, disturbanceson reproductive traits and persistence of action) and repellent activities. Both oil types showed similartoxicity (clove LD = 43.6 L/kg beans; cinnamon LD50= 46.8 L/kg beans), steadily decreased the growthrate of A. obtectus in a dose-dependent manner, and similarly lost their insecticidal activity over the time.Additionally, the clove oil delayed bean weevil emergence, whereas cinnamon oil repelled the bean wee-vil. These results indicate clove and cinnamon essential oils as desirable tools for protecting stored beansagainst A. obtectus in small storage facilities, promoting environmentally friendly pest control strategies.
Thesagro:  Canela; Cinnamomum zeylanicum; Cravo da índia; Phaseolus vulgaris; Syzygium aromaticum.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS26286 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  07/02/2017
Data da última atualização:  13/02/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  VENDRUSCOLO, T. P. S.; BARELLI, M. A. A.; CASTRILLON, M A. S.; SILVA, R. S. da; OLIVEIRA, F. T. de; CORRÊA, C. L.; ZAGO, B. W.; TARDIN, F. D.
Afiliação:  Universidade do Estado de Mato Grosso; Universidade do Estado de Mato Grosso; Universidade do Estado de Mato Grosso; Universidade do Estado de Mato Grosso; Universidade do Estado de Mato Grosso; Universidade do Estado de Mato Grosso; Universidade do Estado de Mato Grosso; FLAVIO DESSAUNE TARDIN, CNPMS.
Título:  Correlation and path analysis of biomass sorghum production.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Genetics and Molecular Research, Ribeirão Preto, v. 15, n. 4, p. 1-10, 2016.
DOI:  10.4238/gmr15049086
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum biomass is an interesting raw material for bioenergy production due to its versatility, potential of being a renewable energy source, and low-cost of production. The objective of this study was to evaluate the genetic variability of biomass sorghum genotypes and to estimate genotypic, phenotypic, and environmental correlations, and direct and indirect effects of seven agronomic traits through path analysis. Thirty-four biomass sorghum genotypes and two forage sorghum genotypes were cultivated in a randomized block design with three replicates. The following morpho-agronomic traits were evaluated: flowering date, stem diameter, number of stems, plant height, number of leaves, green mass production, and dry matter production. There were significant differences at the 1% level for all traits. The highest genotypic correlation was found between the traits green mass production and dry matter production. The path analysis demonstrated that green mass production and number of leaves can assist in the selection of dry matter production.
Thesagro:  Biomassa; Sorgo.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1062981/1/Correlationpath.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS27652 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional