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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
10/07/2014 |
Data da última atualização: |
06/06/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FERNANDES, G.; BRAGA, T. G.; FISCHER, J.; PARRELLA, R. A. C.; RESENDE, M. M. de; CARDOSO, V. L. |
Afiliação: |
RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS. |
Título: |
Evaluation of potential ethanol production and nutrients for four varieties of sweet sorghum during maturation. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Renewable Energy, Oxford, v. 71, p. 518-524, 2014. |
DOI: |
10.1016/j.renene.2014.05.033 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sweet sorghum was investigated to an alternate feedstock for fuel ethanol production. juices from 4 sorghum varieties (BRS 506, BRS 508, BRS 509, BRS 511 and BRS); all developed by Embrapa (Brazilian Agricultural Research Corporation) Maize and Sorghum) were evaluated for sugar, starch and nutrient contents and theoretical ethanol yields. The levels of nitrogen, phosphorus, calcium, magnesium, starchand sugars (glucose, fructose and sucrose) were measured weekly over a period of 70 days. Fermentations were performed using yeast Saccharomyces cerevisiae. BRS 508, BRS 509 and BRS 511 showed potential to be useful for industrial applications for maturities exceeding 30 days. BRS 511 showed the highest sugar production, with levels higher than 140 g/L during the majority of the experiment and reaching a maximum of 191 g/L. All varieties showed similar behaviors with respect to nutrient content, which was characterized by a decrease in nutrient concentrations over the period analyzed. Juice from BRS 508 was successfully fermented within 8 h with a productivity (9.0 g/L h) and yield (90.5% of theoretical) similar to those observed for sugar cane juice. |
Palavras-Chave: |
Curva de maturação; Sorgo sacarino. |
Thesagro: |
Etanol; Sorghum vulgare saccharatum; Sorgo açucareiro. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/104913/1/Evaluation-potential.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registros recuperados : 16 | |
3. | | DAMASCENO, C. M. B.; PARRELLA, R. A. C.; SIMEONE, M. L. P.; SCHAFFERT, R. E.; MAGALHAES, J. V. Biochemical and molecular analysis of bioenergy sorghums for variation in lignin content. In: PAN AMERICAN CONGRESS ON PLANTS AND BIOENERGY, 2., 2010, São Pedro, São Paulo. [Abstracts]. São Pedro: [s.n.], 2010. p. 21-22.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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4. | | FERNANDES, G.; BRAGA, T. G.; FISCHER, J.; PARRELLA, R. A. C.; RESENDE, M. M. de; CARDOSO, V. L. Evaluation of potential ethanol production and nutrients for four varieties of sweet sorghum during maturation. Renewable Energy, Oxford, v. 71, p. 518-524, 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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6. | | OLIVEIRA, N. A.; SANTANA, P. A.; GUEDES, M. N. S.; PARRELLA, N. N. L. D.; PARRELLA, R. A. C. Testes de vigor na avaliação de sementes de linhagens macho estéreis e mantenedoras de sorgo sacarino. Informativo ABRATES, Brasília, v. 25, n. 2, set. 2015. 1 CD-ROM. Edição dos Anais do XIX Congresso Brasileiro de Sementes, Foz do Iguaçu, 2015.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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7. | | LEITE, P. S. S.; FAGUNDES, T. G.; NUNES, J. A. R.; PARRELLA, R. A. C.; DURÃES, N. L. L.; BRUZI, A. T. Association among agro-industrial traits and simultaneous selection in sweet sorghum. Genetics and Molecular Research, Ribeirão Preto, v. 16, n. 1, p. 1-10, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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8. | | CASTRO, F. M. R.; BRUZI, A. T.; NUNES, J. A. R.; PARRELLA, R. A. C.; LOMBARDI, G. M. R.; ALBUQUERQUE, C. J. A.; LOPES, M. Agronomic and energetic potential of biomass sorghum genotypes. American Journal of Plant Sciences, v. 6, p. 1862-1873, July 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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9. | | DAMASCENO, C. M. B.; SOUZA, V. F.; BARROS, B. A.; SIMEONE, M. L. F.; PASTINA, M. M.; MAGALHAES, J. V.; PARRELLA, R. A. C.; SCHAFFERT, R. E. Correlation of lignin gene expression and biomass quality for biofuel production in sorghum. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 62., 2016, Caxambu. Resumos... Ribeirão Preto: Sociedade Brasileira de Genética, 2016.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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10. | | CASTRO, F. M. R.; ANDRADE, P. C.; PEREIRA, F. de C.; BRUZI, A. T.; NUNES, J. A. R.; PARRELLA, R. A. C. Componentes lignocelulósicos do sorgo biomassa em diferentes épocas de colheita. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 31., 2016, Bento Gonçalves. Milho e sorgo: inovações, mercados e segurança alimentar: anais. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2016.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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11. | | LOMBARDI, G. M. R.; NUNES, J. A. R.; PARRELLA, R. A. C.; TEIXEIRA, D. H. L.; BRUZI, A. T.; DURÃES, N. N. L.; FAGUNDES, T. G. Path analysis of agro-industrial traits in sweet sorghum. Genetics and Molecular Research, Ribeirão Preto, v. 14, n. 4, p. 16392-16402, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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12. | | SOUZA, V. F.; PASTINA, M. M.; PARRELLA, R. A. C.; NODA, R. W.; SIMEONE, M. L. F.; MAGALHAES, J. V.; SCHAFFERT, R. E.; DAMASCENO, C. M. B. Genome-wide association studies for lignin content and biomass production in a diverse sorghum panel using genotyping-by-sequencing. In: INTERNATIONAL CONGRESS OF PLANT MOLECULAR BIOLOGY, 11., 2015, Iguassu Falls. Abstracts. [S.l.]: International Society for Plant Molecular Biology, 2015. p. 316.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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13. | | SOUZA, V. F.; BARROS, B. A.; PARRELLA, R. A. C.; SIMEONE, M. L. F.; PASTINA, M. M.; MAGALHAES, J. V.; SCHAFFERT, R. E.; DAMASCENO, C. M. B. Lignin gene expression and biomass quality analyses of a bioenergy sorghum panel. In: INTERNATIONAL CONGRESS OF PLANT MOLECULAR BIOLOGY, 11., 2015, Iguassu Falls. Abstracts. [S.l.]: International Society for Plant Molecular Biology, 2015. p. 301.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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14. | | SIMEONE, M. L. F.; PARRELLA, R. A. C.; SCHAFFERT, R. E.; DAMASCENO, C. M. B.; LEAL, M. C. B.; PASQUINI, C. Near infrared spectroscopy determination of sucrose, glucose and fructose in sweet sorghum juice. Microchemical Journal, New York, v. 134, p. 125-130, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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15. | | OLIVEIRA, A. A.; PASTINA, M. M.; SOUZA, V. F.; PARRELLA, R. A. C.; NODA, R. W.; MAGALHAES, J. V.; SCHAFFERT, R. E.; DAMASCENO, C. M. B.; MARGARIDO, G. R. A. Genomic selection methods applied to high biomass sorghum for the production of second generation ethanol. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 61., 2015, Águas de Lindóia. Resumos... Ribeirão Preto: Sociedade Brasileira de Genética, 2015. p. 10.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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16. | | PEREIRA, G. S.; SOUZA, V. F.; PARRELLA, R. A. C.; DAMASCENO, C. M. B.; SIMEONE, M. L. F.; SCHAFFERT, R. E.; BRACONNIER, S.; GARCIA, A. A. F.; MAGALHAES, J. V. Quantitative trait loci mapping for sugar-related traits in sweet sorghum based on high-density SNP markers. In: INTERNATIONAL PLANT & ANIMAL GENOME, 21., 2013, San Diego. Abstracts... Jersey City: Scherago International, 2013.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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