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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
13/04/2022 |
Data da última atualização: |
22/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
FIDALGO, E. C. C.; SCHULER, A. E.; TURETTA, A. P. D.; PEDREIRA, B. da C. C. G.; VEZZANI, F. M.; HISSA, H. R.; FERREIRA, J. N.; MONTEIRO, J. M. G.; GARCIA, J. R.; MENDONÇA, M. M. de; UZEDA, M. C.; IKEMOTO, S. M.; CAMPANHA, M. M.; PRADO, R. B. |
Afiliação: |
ELAINE CRISTINA CARDOSO FIDALGO, CNPS; AZENETH EUFRAUSINO SCHULER, CNPS; ANA PAULA DIAS TURETTA, CNPS; BERNADETE DA CONCEICAO C G PEDREIRA, CNPS; FABIANE MACHADO VEZZANI, UFPR; HELGA RESTUM HISSA, CNPS; JOICE NUNES FERREIRA, CPATU; JOYCE MARIA GUIMARAES MONTEIRO, CNPS; JÚNIOR RUIZ GARCIA, UFPR; MÁRCIO MATTOS DE MENDONÇA, AS-PTA Agricultura Familiar e Agroecologia; MARIELLA CAMARDELLI UZEDA, CNPAB; SILVIA MARIE IKEMOTO, INEA; MONICA MATOSO CAMPANHA, CNPMS; RACHEL BARDY PRADO, CNPS. |
Título: |
Serviços ecossistêmicos no contexto da produção e consumo sustentáveis. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: TORRES, L. A.; CAMPOS, S. K. (ed.). Megatendências da Ciência do Solo 2030. Brasília, DF: Embrapa, 2022. E-book. cap. 7. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Serviços ecossistêmicos (SE) são benefícios advindos de processos naturais dos ecossistemas, que por meio de funções ecossistêmicas geram, direta ou indiretamente, bens e serviços que beneficiam a sociedade humana. |
Palavras-Chave: |
Nature-based solutions; Serviços Ecossistêmicos; Soluções baseadas na Natureza. |
Thesagro: |
Agricultura Sustentável; Ecossistema; Solo. |
Thesaurus Nal: |
Ecosystem services; Soil; Sustainable agriculture. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142164/1/Megatendencias-da-Ciencia-do-Solo-2030.epub
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
19/02/2016 |
Data da última atualização: |
26/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
GERN, J. C.; SANTOS, L. F. dos; HABU, S.; NOSEDA, M. D.; LIMA, L. F. O. de; SILVA, A. L. L. da; SOCCOL, V. T.; BRANDAO, H. de M.; SOCCOL, C. R. |
Afiliação: |
JULIANA CARINE GERN, CNPGL; LEANDRO FREIRE dos SANTOS, Universidade Federal do Paraná; SASCHA HABU, Universidade Federal do Paraná; USP; MIGUEL DANIEL NOSEDA, Universidade Federal do Paraná; LUCIANNA FREITAS OLIVEIRA de LIMA, Universidade Federal do Paraná; ANDRÉ LUÍS LOPES da SILVA, Universidade Federal do Paraná; VANETE THOMAZ SOCCOL, Universidade Federal do Paraná; HUMBERTO DE MELLO BRANDAO, CNPGL; CARLOS RICARDO SOCCOL, Universidade Federal do Paraná. |
Título: |
Exopolysaccharide from Agaricus brasiliensis LPB and its Scale Up Studies in a Stirred Tank Fermenter. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Romanian Biotechnological Letters, v. 20, n. 6, p. 10945-10950, 2015. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background and purpose: Although the activities of polysaccharides such as beta-glucans are well known in Agaricus brasiliensis, there has been little research on their exopolysaccharides and its characterization or scale up studies. The aim of the study was to study the monosaccharide composition of the exopolysaccharide (EPS) produced by Agaricus brasiliensis LPB3 and its production in a stirred tank fermenter. Materials and methods: Agaricus brasiliensis LPB3 was cultured in submerged fermentation in a medium containing glucose, yeast extract, K2HPO4 and MgSO4. Extracellular polysaccharide was precipitated with four volumes of 95% ethanol. For monosaccharide composition, the EPSs were hydrolyzed, derivatized to alditol acetates, and analyzed by gas chromatography (GC) and GC-mass spectrometry (GC-MS). Results and conclusions: The exopolysaccharide produced by Agaricus brasiliensis was predominantly composed by mannose (57,7%) and galactose (28,2%) residues. The studies in a stirred tank fermenter kept the productivity obtained in laboratory scale regarding the production of exopolysaccharides (≈ 1200 mg/L). This result can be considered promising since scale up approach can decrease its yield. |
Palavras-Chave: |
Agaricus brasiliensis; Basidiomycete; Exopolysaccharide; Monosaccharide composition; Scale up; Stirred tank fermenter. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139533/1/Cnpgl-2015-RomBioLet-Exopolysaccharide.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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