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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  11/12/2012
Data da última atualização:  18/05/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NAKAJIMA, V. M.; COSTA, N. M. B.; MARTINO, H. S. D.; QUEIROZ, V. A. V.; GUIMARAES, P. E. de O.; OLIVEIRA, P. V.
Afiliação:  VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; PAULO EVARISTO DE O GUIMARAES, CNPMS.
Título:  Iron bioavailability of different maize genotypes developed in a breeding program: in vitro and in vivo studies.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Archivos Latinoamericanos de Nutrición, Caracas, v. 62, n. 2, p. 103-111, 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate iron bioavailability of maize genotypes, and analyze the correlation between in vitro and in vivo methods. Dialysable iron was analyzed in 13 genotypes from which 5 were selected for the biological assay. Mean iron content of the genotypes (n=13) was 17.93±2.93 mg kg-1. Phytate varied from 0.77% to 1.03%; phytate: iron molar ratio from 30.64 to 55.41; and soluble iron from 13.17 to 39.63%. The highest value for dialysable iron was 19.14%. In the biological assay, the control group, that received ferrous sulphate, did not present significant difference between the genotypes for Hb gain, Hb gain per gram of iron consumed and HRE. Hb gain did not present a significant correlation with in vitro assay. However, there were positive correlations varying from 0.653 to 0.809. The maize genotypes evaluated presented a good bioavailability since the genotypes showed the same result in hemoglobin gain than control group.
Palavras-Chave:  Biodisponibilidade de ferro; Ensaio biológico; Método de diálise.
Thesagro:  Zea mays.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS24980 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  07/03/2016
Data da última atualização:  04/11/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  KEAMBOU, T. C.; KANA, J. R.; NGAH, A. M.; TEDONGMO, A. M. Y.; JULIANO, R. S.; LISITA, F. O.; MANJELI, Y.
Afiliação:  T. C. KEAMBOU, UNIVERSITY OF BUEA; J. R. KANA, UNIVERSITY OF BUEA; A. M. NGAH, UNIVERSITY OF DSCHANG; A. M. Y. TEDONGMO, UNIVERSITY OF DSCHANG; RAQUEL SOARES JULIANO, CPAP; FREDERICO OLIVIERI LISITA, CPAP; Y. MANJELI, UNIVERSITY OF DSCHANG.
Título:  Socio-economic, technical characteristics and challenges to local chicken production in the Western Highlands of Cameroon.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Livestock Research for Rural Development , v. 28, n. 3, 2016.
Páginas:  não paginado.
ISSN:  0121-3784
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to gain understanding of local chicken farming system from the Western Highlands of Cameroonian. Interviews and structure questionnaire were applied to 156 household. The main results showed that local chickens are bred by all the tribes in the area. Chicken farming is practiced by 58.3% of women, aged 30 to 50 years (51.3%) who provide 100% of the manpower. Farmers are from all religions, literacy level is relatively high (74.4%) although about 91% of farmers have never been trained in poultry farming, and 14.7% of them have been rearing local chickens for more than 20 years. Local chicken rearing has multiple purposes in 84.6% of farmers (self-consumption, markets, gift and savings). Local chickens farming contribute annually by more than 100.000F CFA to household income. Chicken farming is associated with small ruminants (26.3%), cattle (3.8%), pigs (3.2%) and other animal species (43.1%; dog, cat, commercial chicken broilers, ducks, rabbits guinea pigs). Farmers identified four main genetic types of local chicken, namely normal feathered chickens (98%), crested chickens (44%), naked-neck chickens (26.9%), feathered tarsus chickens (22 %) and frizzle chickens (4.5%). The size of the flocks varied from 7 to 70 with an average of 16 chickens per farm. The structure consists of 8.85% cocks, 23.35% adult hens, 22.1% growers and 45.6%chicks. Chickens were generally raised under free-range and extensive system (96.1%). They were kept overnight in kitch... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Family poultry; Production systems.
Thesagro:  Frango.
Thesaurus NAL:  Poultry; Poultry production.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAP59534 - 1UPCSP - PPSP1818018180
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