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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  06/07/2023
Data da última atualização:  30/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOPES, M. M.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  MARINA MOMESSO LOPES; CHRISTIANE ABREU DE OLIVEIRA PAIVA, CNPMS; CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, Universidade Federal de São Carlos.
Título:  Modification of pectin/starch-based beads with additives to improve Bacillus subtilis encapsulation for agricultural applications.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 246, 125646, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.125646
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The use of Bacillus as biofertilizer is a sustainable strategy to increase agricultural productivity, but it still requires the development of formulations to protect cells from stressful conditions. Ionotropic gelation using a pectin/starch matrix is a promising encapsulation strategy to achieve this goal. By incorporating additives such as montmorillonite (MMT), attapulgite (ATP), polyethylene glycol (PEG), and carboxymethyl cellulose (CMC), the properties of these encapsulated products could be further improved. In this study, we investigated the influence of these additives on the properties of pectin/starch-based beads for the encapsulation of Bacillus subtilis. FTIR analysis indicated pectin and Ca2+ ions interactions, while the XRD showed good dispersion of clays in the materials. SEM and X-ray microtomography revealed differences in the morphology of the beads due to the use of the additives. The viabilities at the encapsulation were higher than 1010 CFU g?1 for all formulations, with differences in the release profiles. In terms of cell protection, the pectin/starch, pectin/starch-MMT and pectin/starch-CMC formulations showed the highest cell viability after exposure to fungicide, while the pectin/starch-ATP beads showed the best performance after UV exposure. Moreover, all formulations maintained more than 109 CFU g?1 after six months of storage, which meets values required for microbial inoculants.
Palavras-Chave:  Encapsulamento; Inóculos microbianos; Miçanga.
Thesagro:  Amido; Bacilo; Pectina.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18305 - 1UPCAP - DDPROCI.23/1062023/113
CNPMS30099 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  16/01/2017
Data da última atualização:  20/05/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  MAUES, M. M.; BEZERRA, L. A.; MONTEIRO JUNIOR, A. L.
Afiliação:  MARCIA MOTTA MAUES, CPATU; Leilane Á. Bezerra, BOLSISTA CPATU; Adelson L. Monteiro Júnior, BOLSISTA CPATU.
Título:  Polinização e polinizadores de palma de óleo e Híbrido Interespecífico (HIE) BRS Manicoré no Estado do Pará.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 26.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ENTOMOLOGIA, 9., 2016, Maceió. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2016.
Páginas:  p. 45.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Déficit de polinização; Palma de óleo.
Thesagro:  Dendê; Polinização.
Thesaurus NAL:  Curculionidae; Elaeidobius.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/153372/1/Entomologia-p45.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU53191 - 1UPCRA - DD
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