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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
17/11/2020 |
Data da última atualização: |
17/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
D'ALMEIDA, C. T. S.; MAMERI, H.; MOREL, M. H.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; CAMERON, L. C.; TAKEITI, C. Y.; FERREIRA, M. S. L. |
Afiliação: |
Carolina T. S. D'ALMEIDA, UNIRIO; Hamza Mameri, INRA, UMR IATE, Montpellier, France; Marie-Hélène Morel, INRA, UMR IATE, Montpellier, France; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; L. C. Cameron, UNIRIO; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; Mariana S. L. Ferreira, UNIRIO. |
Título: |
How does extrusion chage the phenolic profileand impact protein digestibility in sorghum flours? |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO ON-LINE BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2020. Saudabilidade na indústria de cereais e panificação: [anais]. Sete Lagoas: Universidade Federal de São João del-Rei, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
CBCP; 5 a 9 out. |
Conteúdo: |
In this work, the effect of thermoplastic extrusion on the phenolic compounds (PC)profile by UPLC-MSEand on the solubility/polymerization of kafirins by SE-HPLC was evaluated in extruded whole sorghum, with or withouttannins. Free (FPC) and bound (BPC)phenolic compoundswere extracted separately.The characteristics evaluated are antioxidant activity (by the methods DPPH and FRAP),total phenoliccontent(by the methodology involving the Reagent of Folin Ciocalteu), total proanthocyanidinscontent (TPAC) and total flavonoid content (TFC). FPC and BPC ranged from 41.1 to 434.3and 8.2to 283.7mg GAE/100g (db), respectively.DPPH and FRAP analysis showed a strong correlation with TPC (0.99and 0.95, p< 0.05, respectively). TPAC and TFC showthe degradation of tannins in monomeric flavonoids, after extrusion. Globally, 58 FPC and 100 BPC were tentatively identified. PCA biplotindicated a clear distinction between PC profile in flour and extrudate in both genotypes. SE-HPLC showed an increase in protein solubility after extrusion thus it also improves protein digestibility.This work reveals that the extrusion improve the release of BPC, the breakdown of polyphenols and the depolymerization of kafirinsin sorghum grains, promoting theuse of this cereal as a potential functional foodfor humans. |
Palavras-Chave: |
Properties changes. |
Thesagro: |
Sorghum Bicolor; Tanino. |
Thesaurus Nal: |
Food technology; Kafirins; Metabolomics; Sorghum bicolor subsp. bicolor; Tannins. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217650/1/277643.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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9. | | D'ALMEIDA, C. T. S.; MAMERI, H.; MOREL, M. H.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; CAMERON, L. C.; TAKEITI, C. Y.; FERREIRA, M. S. L. How does extrusion chage the phenolic profileand impact protein digestibility in sorghum flours? In: CONGRESSO ON-LINE BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2020. Saudabilidade na indústria de cereais e panificação: [anais]. Sete Lagoas: Universidade Federal de São João del-Rei, 2020. CBCP; 5 a 9 out.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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16. | | ANUNCIAÇÃO, P. C.; CARDOSO, L. DE M.; GOMES, J. V. P.; DELLA LUCIA, C. M.; CARVALHO, C. W. P. de; GALDEANO, M. C.; QUEIROZ, V. A. V.; ALFENAS, R. DE C. G.; MARTINO, H. S. D.; PINHEIRO-SANT'ANA, H. M. Comparing sorghum and wheat whole grain breakfast cereals: Sensorial acceptance and bioactive compound content. Food Chemistry, n. 221, p. 984-989, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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17. | | GALDEANO, M. C.; MENEZES, N. dos S.; CHÁVEZ, D. W. H.; SILVA, C. M.; SÁ, D. de G. C. F. de; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; MENEZES, C. B. de. Cereais matinais à base de sorgo produzidos em escala industrial. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2021. 22 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 37).Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
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20. | | CARDOSO, L. de M.; PINHEIRO, S. S.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; MENEZES, C. B. de; MOREIRA, A. V. B.; BARROS, F. A. R. de; AWIKA, J. M.; MARTINO, H. S. D.; PINHEIRO-SANT'ANA, H. M. Phenolic compounds profile in sorghum processed by extrusion cooking and dry heat in a conventional oven. Journal of Cereal Science, London, v. 65, p. 220-226, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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