Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  04/10/2010
Data da última atualização:  30/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GROMBONI, C. F.; CARAPELLI, R.; FEREIRA FILHO, E. R.; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  CAIO FERMANDO GROMBONI, UFSCar/SÃO CARLOS, SP; RODOLFO CARAPELLI, UFSCar/SÃO CARLOS, SP; EDENIR RODRIGUES PEREIRA FILHO, UFSCar/SÃO CARLOS, SP; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Evaluation of different sample preparation procedures using chemometrics: comparison among photo-fenton reaction, microwave irradiation, and direct determination of minerals in fruit juices.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Food Analytical Methods, v. 3, p. 98-103, 2010.
DOI:  0.1007/s12161-009-9097-9
Idioma:  Português
Conteúdo:  In this work, an exploratory study about the mineral characteristic of some fruit juice (passion fruit, pineapple, orange, and grape) applying chemometric tools was made. The juices analyzed were separated in different groups by principal components analysis and hierarchical components analysis in accordance with their minerals contents. Barium, C, Ca, K, Mg, Mn, Na, and Sr were determined by inductively coupled plasma optical emission spectrometry. Addition and recovery methods were used for confirmation of the results. The recovery range for microwave sample preparation was from 81% (for K) to 111% (for Mn), for photo-Fenton from 102% (for Ca e Mg) to 128% (for Na), and the direct analysis, without sample preparation step, from 96% (for K) to 139% (for Mn). A new method based on photo-Fenton reaction coupled with microwave radiation for juice decomposition was proposed; the obtained results were satisfactory and compatible with the conventional methods of analysis in accordance with Student's statistic t test and chemometric tools.
Palavras-Chave:  Direct Determination; Photo-Fenton.
Thesaurus Nal:  fruit juices; microwave radiation; ultraviolet radiation.
Categoria do assunto:  W Química e Física
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/28786/1/anafoodanalmethods-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE19508 - 1UPCAP - DDPROCI-2010.00072GRO2010.00072
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  28/07/2000
Data da última atualização:  28/07/2000
Autoria:  TEIXEIRA, D. L.; SPEHAR, C. R.
Título:  Adaptacao do amaranto ao cultivo no cerrado: producao de graos, protecao do solo e diversificacao do sistema produtivo.
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS: CONSTRUINDO O CONHECIMENTO DO FUTURO, 1., 2000, Planaltina, DF. Resumos. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2000.
Páginas:  p.17.
Série:  (Embrapa Cerrados. Documentos, 14).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Amaranto; Cultivation; Cultivo; Latossolo vermelho-escuro.
Thesagro:  Amaranthus Cruentus; Amaranthus Hybridus; Cerrado; Grão; Produção; Solo.
Thesaurus NAL:  Amaranthus caudatus; Amaranthus hypochondriacus; Ferralsols; grain crops; soil.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC12197 - 1UMTPL - --CRI5277CRI5277
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional