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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  11/07/2014
Data da última atualização:  25/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, O. S.; SOUZA, E. G.; AMORIM, E. P.; PEREIRA, M. E. C.
Afiliação:  ORJANA SANTOS LIMA, UFRB; ELAINE GOES SOUZA, CNPMF; EDSON PERITO AMORIM, CNPMF; MARCIO EDUARDO CANTO PEREIRA, CNPMF.
Título:  Ripening and shelf life of BRS Caipira banana fruit stored under room temperature or refrigeration.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, Santa Maria, v.44, n.4, p.734-739, abr, 2014.
ISSN:  0103-8478
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  BRS Caipira variety, internationally known as ?Yangambi km 5?, is an alternative to meet the demand of ?Maçã?- type fruit due to its resistance to Panama disease. This study had the objective of generating information about ?BRS Caipira? fruit ripening and cold storage potential. For the ripening study fruits were stored under room temperature conditions (25±2°C / 58±6% U.R.) and assessed for postharvest life evaluation and characterization of seven maturity stages based on peel color: completely green ? MS1; green with yellow traces ? MS2; more green than yellow ? MS3; more yellow than green ?MS4; yellow with green tips ? MS5; completely yellow ? MS6; yellow with brown spots ? MS7. For the cold storage potential study, fruits at MS1 were cold stored (14±1°C / 53±2% U.R.) for 28 days. Weekly, fruits were transferred to room temperature to ripen until MS6 when were assessed for quality attributes. Ripening of ?BRS Caipira? fruit was characterized as slow between MS1 and MS2 (averaging fi ve days), then fast between MS2 and MS6 (up to four days in average), and undergoing determinant changes between MS6 and MS7: pulp yield reached 80%, titratable acidity reduced by 50% and ratio increased by 78%. Cold storage extended shelf life by up to 19 days as compared with control, without visible symptoms of chilling injury, although tends to reduce soluble solids in ripe fruit. Maximum recommended time for storage of ?BRS Caipira? fruit at 14°C is 21 days, since it allows a few more da... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Yangambi.
Thesagro:  Armazenamento; Banana; Maturação.
Thesaurus Nal:  Cold storage; Maturity stage; Musa.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF30137 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  18/11/2013
Data da última atualização:  18/11/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  RODRIGUES-ZÚÑIGA, U. F.; CANNELLLA, D. DA SILVA, G. M.; DA CRUZ, A. J. G.; FARINAS, C. S.; GIORDANO, R. C.; GIORDANO, R. L.; JORGENSEN, H.; FELBY, C.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  The impact of lignin enzymatic hydrolysis by cellic CTEC2 in pretreated sugarcane bagasse.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS - SINAFERM, 19.; SIMPÓSIO DE HIDRÓLISE ENZIMÁTICA DE BIOMASSA - SHEB, 10., 2013, Foz do Iguaçu. [Anais...]. São Paulo: ABEQ, 2013.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Evento.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA14671 - 1UPCSP - PPPROCI-13-001772013.00177
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