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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
18/02/2011 |
Data da última atualização: |
22/02/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GIRARDI, E. A.; MOURÃO FILHO, F. de A. A.; DELGADO-ROJAS, J. S.; ARAÚJO, J. P. de C. |
Afiliação: |
EDUARDO AUGUSTO GIRARDI, CNPMF; Fancisco de Assis Alves Mourão Filho, USP; Juan Sinforiano Degado-Rojas, USP; João Paulo de Campos Araújo, Ajinomoto. |
Título: |
Use of the heat dissipation method for sap flow measurement in citrus nursery trees. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, n. 4, p. 976-983, dez. 2010. |
ISSN: |
0100-2945 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sap flow could be used as physiological parameter to assist irrigation of screen house citrus nursery trees by continuous water consumption estimation. herein we report a first set of results indicating the potential use of the heat dissipation method for sap flow measurement in containerized citrus nursery trees.'valencia' sweet orenge [Citrus sinensis (L.) Osbeck] budded on 'Rangpur' lime (Citrus limonia Osbeck) was evaluated for 30 days during summer. heat dissipation probes and thermocouple sensors were constructed with low-cost and easily available materials in order to improve accessibility of the method. sap flow showed high correlation to air temperature inside the screen house. however, errors due to natural thermal gradient and plant tissue injuries affected measurement precision. transpiration estimated by sap flow measurement was four times higher than gravimetric measurement. improved micro-probes, adequate method calibration, and non-toxic insulating materials should be further investigated. |
Palavras-Chave: |
Citrus spp. |
Thesagro: |
Fruta Cítrica; Irrigação; Reprodução Vegetal. |
Thesaurus Nal: |
irrigation; plant propagation. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01740naa a2200241 a 4500 001 1877866 005 2011-02-22 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0100-2945 100 1 $aGIRARDI, E. A. 245 $aUse of the heat dissipation method for sap flow measurement in citrus nursery trees. 260 $c2010 520 $aSap flow could be used as physiological parameter to assist irrigation of screen house citrus nursery trees by continuous water consumption estimation. herein we report a first set of results indicating the potential use of the heat dissipation method for sap flow measurement in containerized citrus nursery trees.'valencia' sweet orenge [Citrus sinensis (L.) Osbeck] budded on 'Rangpur' lime (Citrus limonia Osbeck) was evaluated for 30 days during summer. heat dissipation probes and thermocouple sensors were constructed with low-cost and easily available materials in order to improve accessibility of the method. sap flow showed high correlation to air temperature inside the screen house. however, errors due to natural thermal gradient and plant tissue injuries affected measurement precision. transpiration estimated by sap flow measurement was four times higher than gravimetric measurement. improved micro-probes, adequate method calibration, and non-toxic insulating materials should be further investigated. 650 $airrigation 650 $aplant propagation 650 $aFruta Cítrica 650 $aIrrigação 650 $aReprodução Vegetal 653 $aCitrus spp 700 1 $aMOURÃO FILHO, F. de A. A. 700 1 $aDELGADO-ROJAS, J. S. 700 1 $aARAÚJO, J. P. de C. 773 $tRevista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal$gv. 32, n. 4, p. 976-983, dez. 2010.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 2 | |
1. |  | SILVA, A. A. da; SAMPAIO, S. R.; SANTOS, I. S. dos; ANDRADE, J. de J.; FIUZA JUNIOR, F. J. da S.; SANTOS, M. A. dos. Avaliação agronômica e tolerância ao CABMV em sete famílias de híbridos interespecíficos de maracujazeiro. In: CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 15., 2021. Mulheres na ciência desafios, oportunidades e conquistas. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2021. 109 f. il. PDF. p. 32.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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2. |  | ANDRADE, J. DE J.; SAMPAIO, S. R.; SANTOS, I. S. DOS; LIMA, L. K. S.; SANTOS, M. A. DOS; SILVA, A. A. A; TOYOSUMI, I. DA S.; JESUS, O. N. de; PADUA, T. R. P. de. Microrganismo promotor de crescimento na formação de mudas de maracujazeiro azedo em sistema orgânico de produção. In: CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 15., 2021. Mulheres na ciência desafios, oportunidades e conquistas. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2021. 109 f. il. PDF.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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