BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  10/10/2024
Data da última atualização:  10/10/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTANA, T. S. de; MAFRA, J. F.; FERREIRA, M. A.; BISPO, A. S. da R. B.; VIANA, E. de S.; REIS, R. C.; SOUZA, B. C. de O.; EVANGELISTA-BARRETO, N. S.
Afiliação:  TIAGO SAMPAIO DE SANTANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; JESSICA FERREIRA MAFRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; MARIZA ALVES FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; ALINE SIMÕES DA ROCHA BISPO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; BARBARA CALIANE DE OLIVEIRA SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; NORMA SUELY EVANGELISTA-BARRETO, , UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA.
Título:  Red propolis prevents lipid oxidation and reduces microbial growth in fish nuggets with green banana flour.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Aquatic Food Product Technology, v.3, n.2, p.127-138, 2024.
ISSN:  1049-8850
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT Green banana flour (GBF) and hydroalcoholic extract of red propolis (HERP) imporve the nutricional quality and preservation of fish nuggets. The nuggets were formulated using 13% of GBF and different concentrations (0%, 0.4%, 0.6%, and 0.8%) of the HERP, while the control was without the addition of GBF and HERP. The addition of the HERP influenced (p < .05) the acceptance of the sensory attributes, with an acceptability index > 70%. The nuggets containing 0.4% of HERP presented ash, lipid, resistant starch, and polyphenol contents superior (p < .05) to the commercial brand fish nugget sample. After 15 days stored at 4°C, the nuggets treated with the HERP presented lower lipid oxidation and psychrotrophic counts, when compared to samples added with sodium erythorbate. The use of GBF improved the nutritional quality of the fish nuggets and EHPV reduced the lipid oxidation of the samples.
Thesagro:  Amido; Antioxidante; Armazenamento de Alimento; Banana; Peixe.
Thesaurus Nal:  Antioxidant activity; Breads; Fisheries; Resistant starch.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF34017 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Registros recuperados : 2
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1.Imagem marcado/desmarcadoRAMBO, M. K. D.; AMORIM, E. P.; FERREIRA, M. M. C. Potential of visible-near infrared spectroscopy combined with chemometrics for analysis of some constituents of coffee and banana residues. Analytica chimica acta, n.30, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRAMBO, M. K. D.; FERREIRA, M. M. C.; AMORIM, E. P. Multi-product calibration models using NIR spectroscopy. Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, n. 151, p.108?114, 201 6.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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