BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  09/10/2024
Data da última atualização:  09/10/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REIS, R. C.; MESQUITA, P. R. R. de; VIANA, E. de S.; FONSECA, N.; CORREIA, L. A. P. C.; MAIA, D. L. de S.; ALMEIDA, L. S. de; SILVEIRA, R. B.; TEDGUE, L. de J.; ARAUJO JUNIOR, I. T.
Afiliação:  RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; PAULO ROBERTO RIBEIRO DE MESQUITA, AGRICULTURAL TECHNOLOGICAL CENTER OF THE STATE OF BAHIA; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; NELSON FONSECA, CNPMF; LORENA ARAÚJO PEIXOTO CORREIA, AGRICULTURAL TECHNOLOGICAL CENTER OF THE STATE OF BAHIA; DJALMA LUCAS DE SOUSA MAIA, AGRICULTURAL TECHNOLOGICAL CENTER OF THE STATE OF BAHIA; LORENA SANTOS DE ALMEIDA, BAHIA STATE UNIVERSITY; REJIANE BRANDÃO SILVEIRA, MARIA MILZA UNIVERSITY CENTER; LETÍCIA DE JESUS TEDGUE, MARIA MILZA UNIVERSITY CENTER; IZAIAS TUPINAMBÁ ARAUJO JUNIOR, MARIA MILZA UNIVERSITY CENTER.
Título:  Sensory evaluation and volatile organic compounds in dried mango produced from different varieties.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Analytical Methods, September, 2024.
ISSN:  1936-976X
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12161-024-02694-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Mango aroma and flavor are attributed to hundreds of volatile metabolites and their combinations, concentrations, and proportions, which give the fruits unique aromatic characteristics. This study evaluated the sensory characteristics and volatile organic compounds (VOCs) in five dried mango varieties. The five dried mango types differed in VOC content and sensory characteristics. Dried Malika and Van Dyke mangoes were the most accepted by consumers, and CPAC 165/93 was the least accepted. The attributes “too weak” aroma and flavor, “not sweet enough,” and “hard texture” negatively influenced the product’s acceptance scores. A total of 149 volatile compounds were identified, with the highest levels belonging to the class of terpenes, aldehydes, and esters, and the following compounds were found at higher percentages: lactones in the Malika mango; acids, monoterpenes, and sesquiterpenes in the Van Dyke variety; esters and ketones in CPAC 165/93; alcohols in Amrapali; and aldehydes in Palmer. Principal component analysis (PCA) showed that the presence of compounds of the lactone and terpene classes positively influence the acceptance of the aroma and flavor of the dried mangoes, and the compounds of the ester and ketone classes contribute to the lower sensory acceptance of these attributes. Dried mangoes produced with the Malika and Van Dyke varieties were the most accepted by consumers; therefore, these varieties can be recommended for the food dehydration industry.
Thesagro:  Análise; Aroma; Manga; Preferência Alimentar; Sabor.
Thesaurus Nal:  Consumer preferences; Flavor; Mangoes.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF34014 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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1.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, Z. S.; LIMA, L. K. S.; JESUS, O. N. de; CORRÊA, R. X. Detecção da infecção sistêmica do Cowpea aphid borne mosaic virus (CABMV) em duas espécies de Passiflora. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 13., 2019. Foco e valor : resumos. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura,2019. 119 p. il.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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2.Imagem marcado/desmarcadoREHEM, B. C.; ALMEIDA, A. A. F.; CORRÊA, R. X.; GESTEIRA, A. da S.; YAMADA, M. M.; VELLE, R. R. Genetic mapping of Theobroma cacao (Malvaceae) seedlings of the Parinari series, carriers of the lethal gene Luteus-Pa. Genetics and Molecular Research, Ribeirão Preto, v. 9, n. 3, p. 1775-1784, 2010. Disponível em: Acesso em: 26 out. 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
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3.Imagem marcado/desmarcadoCERQUEIRA-SILVA, C. B. M.; JESUS, O. N. de; SANTOS, E. S. L.; CORRÊA, R. X.; SOUZA, A. P. Genetic Breeding and Diversity of the Genus Passiflora: progress and perspectives in molecular and genetic studies. International Journal of Molecular Sciences, v. 15, p. 14122-14152, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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4.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, Z. S.; LIMA, L. K. S.; OLIVEIRA, S. A. S. de; JESUS, O. N. de; CORREA, R. X. Dinâmica temporal da virose do endurecimento dos frutos (CABMV) em espécies de Passiflora spp. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 14., 2020. Ciência em tempos de crise: resumos. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2020. 112 p. il.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCERQUEIRA-SILVA, C. B. M.; SANTOS, E. S. L.; SOUZA, A. M.; MORI, G. M.; OLIVEIRA, E. J. de; CORRÊA, R. X.; SOUZA, A. P. Development and characterization of microsatellite markers for the wild South American passiflora cincinnata (Passifloraceae). American Journal of Botany, p.170-172, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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6.Imagem marcado/desmarcadoREHEM, B. C.; ALMEIDA, A. A. F.; FIGUEIREDO, G. S. F.; GESTEIRA, A. da S.; SANTOS, S. C.; CORRÊA, R. X.; YAMADA, M. M.; VALL, R. R. Differential expression of the lethal gene Luteus-Pain cacao of the Parinari series. Genetics and Molecular Research, v.15, n.1. [2016].
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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7.Imagem marcado/desmarcadoCERQUEIRA-SILVA, C. B. M.; SANTOS, E. S L; JESUS, O. N. de; VIEIRA, J. G. P.; MORI, G. M.; CORRÊA, R. X.; SOUZA, A. P. Molecular genetic variability of commercial and wild accessions of passion fruit (Passiflora spp.) targeting ex situ conservation and breeding. International Journal of Molecular Sciences, v. 15, p. 22933-59. Dec., 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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8.Imagem marcado/desmarcadoCERQUEIRA-SILVA, C. S B. M.; SANTOS, E. S. L.; VIEIRA, J. G. P.; MORI, G. M.; JESUS, O. N. de; CORRÊA, R. X.; SOUZA, A. P. New Microsatellite Markers for Wild and Commercial Species of Passiflora (Passifloraceae) and Cross-Amplification. Applications in Plant Sciences, v.2, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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9.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, Z. S.; LIMA, L. K. S.; SAMPAIO, S. R.; SANTOS, I. S.; SOARES, T. L.; JESUS, O. N. de; SILVA, C. B. M. C.; CORRÊA, R. X. Reação de Passiflora ao CABMV: Ensaio preliminar para seleção de genótipos contrastantes (resistente x suscetível) visando análise do transcriptoma (RNA-Seq). In : JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 12., 2018. Ciência profissional : resumos. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2019. 1 p.
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