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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  21/08/2024
Data da última atualização:  21/08/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FIEBIG, M. S.; ANDRADE, D. R. M.; MINDELO, L. J. de O.; GOIS, J. S. de; LUNA, A. S.; PROVENZI, M. A.; MAGALHAES, W. L. E.; MIOTTO, M.; HELM, C. V.; PRUDENCIO, E. S.
Afiliação:  MATHEUS SBRUZZI FIEBIG, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; DAYANNE REGINA MENDES ANDRADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; LEANDRO JOSÉ DE OLIVEIRA MINDELO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; JEFFERSON SANTOS DE GOIS, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; ADERVAL S. LUNA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; MARCEL AFONSO PROVENZI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; MARILIA MIOTTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; ELANE SCHWINDEN PRUDENCIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA.
Título:  Pinhão potential and their parts (failures, shells, and almonds) in the elaboration of yogurts containing acai pulp: physicochemical, nutritional, and functional properties, antimicrobial activity, and multi-elemental profile.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 192, 114813, p. 1-15, 2024.
ISSN:  0963-9969
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114813
Idioma:  Português
Conteúdo:  This study applies natural resources, prioritizing recyclable and renewable inputs produced by pinh˜ao cultiva- tion, whose purpose is to use the failures, shells, and almonds as a source of bioactive compounds addition in yogurt, ensuring intelligent use of these natural resources. Thus, one açaí yogurt sample and eight yogurt for- mulations containing portions of pinh˜ao byproducts between 5 % and 10 % were elaborated. These formulations were compared regarding their physicochemical, nutritional, functional properties, antimicrobial activity, and multi-elemental profile properties. Enriching açaí yogurt with pinh˜ao byproducts does not significantly differ in protein, lipid, moisture, and mineral salt content between all samples with pinh˜ao byproducts. Açaí yogurts enriched with pinh˜ao byproducts had 5.71 to 26.07 % times total protein than the control sample, and total fiber also had a significant increase in samples ranging between 18.62 to 85.29 % times more than the control sample. Regarding color settings, all yogurt samples tended to be red–purple. A sample of açaí yogurt with pine nut flour and whole pine nut flour caused a biofilm mass amount of 46.58, 45.55, and 11.85 % for Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis and Pseudomonas aeruginosa. The behavior of pathogenic bacteria is related to the total polyphenol content in yogurts enriched with pinh˜ao byproducts, which increased from 8.27 to 18.24 mg/100 g. Yogurt with açaí enriched with whole pinh˜ao flou... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Dairy product; Pinha.
Thesagro:  Araucária Angustifólia; Pinhão; Produto Derivado do Leite; Produto Florestal.
Thesaurus Nal:  Functional foods.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF59034 - 1UPCAP - DD
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