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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
18/09/2018 |
Data da última atualização: |
27/09/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CRUZ, J. L.; LECAIN, D. R.; ALVES, A. A. C.; COELHO, E. F.; COELHO FILHO, M. A. |
Afiliação: |
JAILSON LOPES CRUZ, CNPMF; DANIEL R. LECAIN, USDA-ARS; ALFREDO AUGUSTO CUNHA ALVES, CNPMF; EUGENIO FERREIRA COELHO, CNPMF; MAURICIO ANTONIO COELHO FILHO, CNPMF. |
Título: |
Elevated CO2 reduces whole transpiration and substantially improves root production of cassava grown under water deficit. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Archives of Agronomy and Soil Science, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Weevaluated the possibility of elevated CO2 concentration ([CO2]) to reduce the negative effect of drought on growth and physiological parameters of cassava (Manihot esculenta Crantz). Plants were grown with 390 ppm or750 ppm of CO2, under well-watered or under water deficit conditions. The study was conducted in a climate-controlled greenhouse using 14 L pots, for 100 days. For any value of fraction of transpirable soil water (FTSW) the carbon assimilation was always higher for plants grown under elevated [CO2]. Still, elevated [CO2] reduced the negative effect of drought on transpiration, water use efficiency, all growth measures and harvest index. Elevated [CO2] increased the dry matter of tuber roots (DMTR) of wellwatered plants by 17.4%. The DMTR of plants grown under water were 124.4 g and 58.9 g, respectively, for plants under elevated and ambient CO2, an increase of 112%. Thus, the CO2 effect was relatively stronger to the production of tuberous roots when cassava were subjected to water-deficit. Our results suggest that cassava tuber production might be resilient to changes in precipitation that will accompany higher atmospheric CO2 and reinforce cassava as a specie that can significantly contribute to mitigate hunger in a changing climate environment. |
Thesagro: |
Mandioca. |
Thesaurus Nal: |
Cassava. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
null Download
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 2 | |
1. |  | MORAIS, L. K. de; GODOY, I. J. de; OLIVEIRA, E. J. de; MORAES, A. R. A. de; MARTINS, A. L. M.; BOLONHEZI, D.; FREITAS, R. S. de. O uso do genótipo suplementar na análise AMMI para estudo da estabilidade e adaptabilidade em genótipos de amendoim. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 4., 2007, São Lourenço. São Lourenço:[s.n.], 2007. Rogério Soares de Freitas, APTATipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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2. |  | GODOY, I. J. de; CARVALHO, C. L. de; MARTINS, A. L. M.; BOLONHEZI, D.; FREITAS, R. S. de; KASAI, F. S.; TICELLI, M.; SANTOS, J. F. dos; OLIVEIRA, E. J. de; MORAIS, L. K. de. IAC 503 e IAC 505: cultivares de amendoim com característica "alto oleico". In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Guarapari. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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Registros recuperados : 2 | |
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