BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  08/01/2015
Data da última atualização:  04/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DIAS, R. C. E.; MACHADO, A. F. de F.; MERCADANTE, A. Z.; BRAGAGNOLO, N.; BENASSI, M. de T.
Afiliação:  RAFAEL CARLOS ELOY DIAS, INSTITUTO FEDERAL CATARINENSE; ADELIA FERREIRA DE FARIA MACHADO, CTAA; ADRIANA ZERLOTTI MERCADANTE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; NEURA BRAGAGNOLO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; MARTA DE TOLEDO BENASSI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA.
Título:  Roasting process affects the profile of diterpenes in coffee.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  European Food Research & Technology, v. 239, n. 6, p 961-970, dec 2014.
ISSN:  1438-2377
DOI:  10.1007/s00217-014-2293-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  There is no consensus in the literature regarding the decrease of kahweol and cafestol contents during coffee roasting, but it has been reported that these compounds can undergo dehydration under heat. Kahweol and cafestol were quantified in Arabica and Robusta coffees with different roasting degrees (2, 4, 6, 8 and 10 min at 230°C). The structures of the diterpenes and the presence of derivative compounds were determined by liquid chromatography with UV?Vis and mass spectrometry detection. In the dark roast samples, dehydro derivatives were found. The roasting process influenced the level of diterpenes in both species of coffee, but the effect as dependent on the intensity of the process. Cafestol and kahweol were degraded (general losses from 60 to 75% on a lipid basis) to dehydrocafestol and dehydrokahweol, respectively, after 8 min of process, which corresponds to the commercial roasting degree. On the other hand, the amounts of cafestol and kahweol (mg/100g of coffee) remained stable during the roasting process due to relative increase in lipid concentration.
Palavras-Chave:  Cafestol; Dehydrokahweol; Kahweol; Semente de café.
Thesagro:  Café; Coffea Arábica; Coffea Canephora.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA12474 - 1UPCAP - PP2014/1392014.00139
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1.Imagem marcado/desmarcadoPANIZZI, A. R.; NIVA, C. C. Capacidade de adultos de Nezara viridula, Euschistus heros e Piezodorus guildinii (Heteroptera: Pentatomidae) em depositar bainhas na vagem verde de soja e alocação das bainhas na vagem em teste de laboratório. In: EMBRAPA SOJA. Resultados de pesquisa de soja 1991/92. Londrina, 1999. pt. 2. p. 521-531. (Embrapa Soja. Documentos, 138).
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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2.Imagem marcado/desmarcadoNIVA, C. C.; PANIZZI, A. R. Efeitos do cloreto de sódio no comportamento de Nezara viridula (L.) (Heteroptera: Pentatomidae) em vagem de soja. Anais da Sociedade Entomologica do Brasil, Londrina, v. 25, n. 2, p. 251-257, ago. 1996.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPANIZZI, A. R.; NIVA, C. C. Overwintering strategy of the brown stink bug in northern Paraná. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 29, n. 3, p. 509-511, mar. 1994.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPANIZZI, A. R.; NIVA, C. C. Preferência de ninfas e adultos de Nezara viridula (Heteroptera: Pentatomidae) por vagens de soja em diferentes estádios de desenvolvimento. In: EMBRAPA SOJA. Resultados de pesquisa de soja 1991/92. Londrina, 1999. pt. 2. p. 540-542. (Embrapa Soja. Documentos, 138).
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPANIZZI, A. R.; NIVA, C. C.; HIROSE, E. Alocação de bainhas alimentares do percevejo verde, Nezara viridula L. em diferentes sementes da vagem de soja. In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja (Londrina, PR). Resultados de pesquisa da Embrapa-Soja 1993/95. Londrina, 1997. p. 51. (EMBRAPA-CNPSo. Documentos, 100).
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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6.Imagem marcado/desmarcadoPANIZZI, A. R.; NIVA, C. C.; LEAL, W. S. Sistema feromonal de alarme do percevejo Leptoglossus zonatus (Heteroptera: Coreidae). In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja (Londrina, PR). Resultados de pesquisa da Embrapa-Soja 1993/95. Londrina, 1997. p. 53. (EMBRAPA-CNPSo. Documentos, 100).
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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7.Imagem marcado/desmarcadoPANIZZI, A. R.; NIVA, C. C.; HIROSE, E. Feeding preference by stink bugs (Heteroptera: Pentatomidae) for seeds within soybean pods. Journal of Entomological Science, v. 30, n. 3, p. 333-341, 1995.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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8.Imagem marcado/desmarcadoBROWN, G. G.; DEMETRIO, W.; GABRIAC, Q.; PASINI, A.; KORASAKI, V.; OLIVEIRA, L.; FRANCHINI, J. C.; TORRES, E.; GALERANI, P. R.; GAZZIERO, D. L. P.; BENITO, N. P.; NUNES, D. H.; SANTOS, A.; FERREIRA, T.; NADOLNY, H. S.; BARTZ, M.; MASCHIO, W.; DUDAS, R. T.; ZAGATTO, M.; NIVA, C. C.; CLASEN, L.; SAUTTER, K.; FROUFE, L. C. M.; SEOANE, C. E. S.; MORAES, A. de; JAMES, S.; ALBERTON, O.; JÚNIOR, O. B.; SARAIVA, O. F.; GARCIA, A.; OLIVEIRA, E.; CÉSAR, R.; CORREA-FERREIRA, B. S.; BRUZ, L. S. M.; SILVA, E. da; CARDOSO, G. B. X.; LAVELLE, P.; VELÁSQUEZ, E.; CREMONESI, M.; PARRON, L. M.; BAGGIO, A. J.; NEVES, E. J. M.; HUNGRIA, M.; CAMPOS, T. A.; SILVA, V. L. da; REISSMANN, C. B.; CONRADO, A. C.; BOUILLET, J. D.; GONÇALVES, J. L. M.; BRANDANI, C. B.; VIANI, R. A. G.; PAULA, R. R.; LACLAU, J.; PEÑA-VENEGAS, C. P.; PERES, C.; DECAËNS, T.; PEY, B.; EISENHAUER, N.; COOPER, M.; MATHIEU, J. Soil macrofauna communities in Brazilian land-use systems. Biodiversity Data Journal, v. 12, e115000, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais.
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