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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
09/03/2012 |
Data da última atualização: |
25/06/2012 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
OLIVEIRA, C. P. de; BRAVO, I. S. J.; DIAS, M. C.; NASCIMENTO, A. S. do; BARBOSA, C. de J.; DUARTE, C. S. A. |
Afiliação: |
CAROLINA PRUDENTE DE OLIVEIRA, UFBA; IARA SORDI JOACHIM BRAVO, UFBA; MARIA CLARICE DIAS, EBDA; ANTONIO SOUZA DO NASCIMENTO, CNPMF; CRISTIANE DE JESUS BARBOSA, CNPMF; CYNTIA SANTIAGO ANJOS DUARTE, UFBA. |
Título: |
Implantação do Laboratório de Moscas-das-Frutas na Empresa Baiana de Desenvolvimento Agrícola. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DE CIÊNCIA, TECNOLOGIA, INOVAÇÃO E CULTURA NO RECÔNCAVO DA BAHIA - RECITEC RECÔNCAVO. 1., 2011, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, 2011. 1 CD-ROM. |
Páginas: |
2 p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Em paralelo aconteceram também os seguintes eventos: V Seminário de Pesquisa do Recôncavo da Bahia; V Seminário Estudantil de Pesquisa da UFRB; V Seminário da Pós-Graduação da UFRB; II Seminário Regional de Pesquisa da EBDA; 5ª Jornada Científica da Embrapa Mandioca e Fruticultura; VIII Seminário Estudantil de Pesquisa e Extensão da FAMAM; Semana de Ciência, Tecnologia e Inovação no Agronegócio; Fórum de Gestores de Iniciação Científica e Tecnológica da Bahia; II Simpósio Baiano de Defesa Agropecuária; I Semana de Educação Tutorial da UFRB. |
Conteúdo: |
A fruticultura Baiana vem se destacando como um dos mais importantes segmentos da Agropecuária. Entretanto, a ocorrência de pragas é considerada como um dos entraves ao seu desenvolvimento, e em especial à exportação de frutas ao mercado externo As moscas-das-frutas são responsáveis por grandes perdas diretas no pomar bem como se constituem em um gargalo para a exportação de frutas in natura. |
Palavras-Chave: |
Infra-estrutura laboratorial; Infraestrutura laboratorial; Monitoramento populacional de pragas; Moscas-das-Frutas. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/61142/1/IMPLANTACAO-DO-LABORATORIO-DE-MOSCAS-DAS-FRUTAS-NA-EMPRESA-B.PDF
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/55520/1/Implantacao-laboratorio-ANTONIO-NASCIMENTO-151-11.pdf
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Marc: |
LEADER 01925nam a2200253 a 4500 001 1926669 005 2012-06-25 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, C. P. de 245 $aImplantação do Laboratório de Moscas-das-Frutas na Empresa Baiana de Desenvolvimento Agrícola. 260 $aIn: REUNIÃO ANUAL DE CIÊNCIA, TECNOLOGIA, INOVAÇÃO E CULTURA NO RECÔNCAVO DA BAHIA - RECITEC RECÔNCAVO. 1., 2011, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, 2011. 1 CD-ROM.$c2011 300 $a2 p. 500 $aEm paralelo aconteceram também os seguintes eventos: V Seminário de Pesquisa do Recôncavo da Bahia; V Seminário Estudantil de Pesquisa da UFRB; V Seminário da Pós-Graduação da UFRB; II Seminário Regional de Pesquisa da EBDA; 5ª Jornada Científica da Embrapa Mandioca e Fruticultura; VIII Seminário Estudantil de Pesquisa e Extensão da FAMAM; Semana de Ciência, Tecnologia e Inovação no Agronegócio; Fórum de Gestores de Iniciação Científica e Tecnológica da Bahia; II Simpósio Baiano de Defesa Agropecuária; I Semana de Educação Tutorial da UFRB. 520 $aA fruticultura Baiana vem se destacando como um dos mais importantes segmentos da Agropecuária. Entretanto, a ocorrência de pragas é considerada como um dos entraves ao seu desenvolvimento, e em especial à exportação de frutas ao mercado externo As moscas-das-frutas são responsáveis por grandes perdas diretas no pomar bem como se constituem em um gargalo para a exportação de frutas in natura. 650 $aAgricultura Familiar 653 $aInfra-estrutura laboratorial 653 $aInfraestrutura laboratorial 653 $aMonitoramento populacional de pragas 653 $aMoscas-das-Frutas 700 1 $aBRAVO, I. S. J. 700 1 $aDIAS, M. C. 700 1 $aNASCIMENTO, A. S. do 700 1 $aBARBOSA, C. de J. 700 1 $aDUARTE, C. S. A.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
06/12/2023 |
Data da última atualização: |
20/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
GOMEZ, H. A. G.; NIEDERAUER, G. F.; MINATEL, I. O.; ANTUNES, E. R. M.; CARNEIRO, M. J.; SAWAYA, A. C. H. F.; ZANUS, M. C.; RITSCHEL, P. S.; QUECINI, V.; LIMA, G. P. P.; MARQUES, M. O. M. |
Afiliação: |
HECTOR ALONZO GOMEZ GOMEZ, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY (UNESP) , SCHOOL OF AGRICULTURE BOTUCATU 18610‐034 SÃO PAULO BRAZIL; GUILHERME FRANCIO NIEDERAUER, PLANT GENETIC RESOURCES CENTER AGRONOMIC INSTITUTE (IAC) CAMPINAS SÃO PAULO 13075‐630 BRAZIL; IGOR OTAVIO MINATEL, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY (UNESP) , INSTITUTE OF BIOSCIENCES BOTUCATU SÃO PAULO 18618‐000 BRAZIL; ELISA RIBEIRO MIRANDA ANTUNES, BIOLOGY INSTITUTE, STATE UNIVERSITY OF CAMPINAS (UNICAMP) CAMPINAS SÃO PAULO 13083‐862 BRAZIL; MARA JUNQUEIRA CARNEIRO, PLANT GENETIC RESOURCES CENTER AGRONOMIC INSTITUTE (IAC) CAMPINAS SÃO PAULO 13075‐630 BRAZIL; ALEXANDRA CHRISTINE HELENA FRANKLAND SAWAYA, FACULTY OF PHARMACEUTICAL SCIENCES STATE UNIVERSITY OF CAMPINAS (UNICAMP) CAMPINAS SÃO PAULO 13083‐871 BRAZIL; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; PATRICIA SILVA RITSCHEL, CNPUV; VERA MARIA QUECINI, CNPUV; GIUSEPPINA PACE PEREIRA LIMA, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY (UNESP) , INSTITUTE OF BIOSCIENCES BOTUCATU SÃO PAULO 18618‐000 BRAZIL; MARCIA ORTIZ MAYO MARQUES, PLANT GENETIC RESOURCES CENTER AGRONOMIC INSTITUTE (IAC) CAMPINAS SÃO PAULO 13075‐630 BRAZIL. |
Título: |
Metabolite profiling reveals the influence of grapevine genetic distance on the chemical signature of juices. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Science of Food and Agriculture, 2023. |
Páginas: |
1-15 |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/jsfa.13124 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Disponível em: https://doi.org/https://doi.org/10.1002/jsfa.13124. Acesso em: 6 dez. 2023 |
Conteúdo: |
Yield, disease tolerance, and climate adaptation are important traits in grapevine genetic breeding programs. Selection for these characteristics cause unpredictable changes in primary and specialized metabolism, affecting the physicochemical properties and chemical composition of the berries and their processed products, juice and wine. In this study, we investigated the influence of the genetic distance between grapevine genotypes on the chemical signatures of the juices, by integrating comprehensive metabolic profiling to genetic analyses. Results: The studied grapevine cultivars exhibited low genetic diversity. Breeding for agronomic traits promoted higher contents of soluble sugars, total phenolics, and anthocyanins in the juices. Untargeted juice metabolomics identified a total of 147 metabolites, consisting of 30 volatiles, 21 phenolics, and 96 UHPLC‐MS features. Juices from grapes of the most recent cultivars exhibited increased levels of trans‐resveratrol, catechin, and luteolin. The blend of volatiles from juices of later cultivars was also more complex, consisting of 29 distinct metabolites in ‘BRS Magna. Grapes from ‘BRS Carmem’, an intermediate cultivar, gave the most divergent UHPLC‐MS juice profile. Conclusion: Contents of soluble solids, total phenolics and anthocyanins in grape juices were increased by controlled crosses and hybrid selection. Integrative analyses demonstrated that the juices metabolic profiles accurately represent the cultivars genetic distances. Juices from ‘BRS Violeta’ and ‘BRS Magna’ show relevant positive association with health‐related phenolics and a distinct set of odor volatiles, although these characteristics were not aimed at by breeding. MenosYield, disease tolerance, and climate adaptation are important traits in grapevine genetic breeding programs. Selection for these characteristics cause unpredictable changes in primary and specialized metabolism, affecting the physicochemical properties and chemical composition of the berries and their processed products, juice and wine. In this study, we investigated the influence of the genetic distance between grapevine genotypes on the chemical signatures of the juices, by integrating comprehensive metabolic profiling to genetic analyses. Results: The studied grapevine cultivars exhibited low genetic diversity. Breeding for agronomic traits promoted higher contents of soluble sugars, total phenolics, and anthocyanins in the juices. Untargeted juice metabolomics identified a total of 147 metabolites, consisting of 30 volatiles, 21 phenolics, and 96 UHPLC‐MS features. Juices from grapes of the most recent cultivars exhibited increased levels of trans‐resveratrol, catechin, and luteolin. The blend of volatiles from juices of later cultivars was also more complex, consisting of 29 distinct metabolites in ‘BRS Magna. Grapes from ‘BRS Carmem’, an intermediate cultivar, gave the most divergent UHPLC‐MS juice profile. Conclusion: Contents of soluble solids, total phenolics and anthocyanins in grape juices were increased by controlled crosses and hybrid selection. Integrative analyses demonstrated that the juices metabolic profiles accurately represent the cultivars genetic dista... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agronomy and Crop Science; Nutrition and Dietetics. |
Thesaurus NAL: |
biotechnology; food science. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159229/1/Gomez-2023-J-SCI-Food-Agriculture.pdf
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Marc: |
LEADER 02790naa a2200325 a 4500 001 2159229 005 2023-12-20 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/jsfa.13124$2DOI 100 1 $aGOMEZ, H. A. G. 245 $aMetabolite profiling reveals the influence of grapevine genetic distance on the chemical signature of juices.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a1-15 500 $aDisponível em: https://doi.org/https://doi.org/10.1002/jsfa.13124. Acesso em: 6 dez. 2023 520 $aYield, disease tolerance, and climate adaptation are important traits in grapevine genetic breeding programs. Selection for these characteristics cause unpredictable changes in primary and specialized metabolism, affecting the physicochemical properties and chemical composition of the berries and their processed products, juice and wine. In this study, we investigated the influence of the genetic distance between grapevine genotypes on the chemical signatures of the juices, by integrating comprehensive metabolic profiling to genetic analyses. Results: The studied grapevine cultivars exhibited low genetic diversity. Breeding for agronomic traits promoted higher contents of soluble sugars, total phenolics, and anthocyanins in the juices. Untargeted juice metabolomics identified a total of 147 metabolites, consisting of 30 volatiles, 21 phenolics, and 96 UHPLC‐MS features. Juices from grapes of the most recent cultivars exhibited increased levels of trans‐resveratrol, catechin, and luteolin. The blend of volatiles from juices of later cultivars was also more complex, consisting of 29 distinct metabolites in ‘BRS Magna. Grapes from ‘BRS Carmem’, an intermediate cultivar, gave the most divergent UHPLC‐MS juice profile. Conclusion: Contents of soluble solids, total phenolics and anthocyanins in grape juices were increased by controlled crosses and hybrid selection. Integrative analyses demonstrated that the juices metabolic profiles accurately represent the cultivars genetic distances. Juices from ‘BRS Violeta’ and ‘BRS Magna’ show relevant positive association with health‐related phenolics and a distinct set of odor volatiles, although these characteristics were not aimed at by breeding. 650 $abiotechnology 650 $afood science 653 $aAgronomy and Crop Science 653 $aNutrition and Dietetics 700 1 $aNIEDERAUER, G. F. 700 1 $aMINATEL, I. O. 700 1 $aANTUNES, E. R. M. 700 1 $aCARNEIRO, M. J. 700 1 $aSAWAYA, A. C. H. F. 700 1 $aZANUS, M. C. 700 1 $aRITSCHEL, P. S. 700 1 $aQUECINI, V. 700 1 $aLIMA, G. P. P. 700 1 $aMARQUES, M. O. M. 773 $tJournal of the Science of Food and Agriculture, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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