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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
28/12/2023 |
Data da última atualização: |
28/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, B. A. da; NOGUEIRA, J. L.; MICHELON, T. B.; VIEIRA, E. S. N.; PANOBIANCO, M. |
Afiliação: |
BRUNA ARIANE DA SILVA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; JOSÉ LUIZ NOGUEIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; THOMAS BRUNO MICHELON, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; ELISA SERRA NEGRA VIEIRA, CNPF; MARISTELA PANOBIANCO, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ. |
Título: |
Amazonian peach palm seeds methods comparation of water content determination by quadratic plateau regression. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Ciência Agronômica, v. 54, e20218270, p. 1-7, 2023. |
ISSN: |
1806-6690 |
DOI: |
https://doi.org/10.5935/1806-6690.20230028 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
ABSTRACT - Given the recalcitrant nature of peach palm seeds, which results in high sensitivity to desiccation, more effective approaches to seed quality monitoring are extremely important and justify the need to provide an efficient method to determine their moisture content. For seeds which are considered to be larger (thousand seed weight > 200 g), seed preparation is required, but it is impractical owing to endocarp hardness. The objective of this work was to compare methods of evaluating the moisture content of peach palm seeds, aiming to identify an straightforward method for the species. Different seed preparation and drying methods (oven method at 105 ± 3 °C, low temperature at 103 ± 2 °C, and high temperature at 130 ± 2 °C) were tested. For all methods tested, the beginning of weighing took place after the first hour, and continued until the mass of each repetition became constant for two consecutive measurements. The data were analyzed by nonlinear quadratic plateau regression to evaluate the stabilization period of water content. Thus, the oven method at 130 °C for four hours (with whole seeds) is recommended. RESUMO - O comportamento altamente recalcitrante das sementes de pupunheira justifica a adequação de um método eficiente para determinação do seu teor de água, uma vez que estas são sensíveis à dessecação. Visto que as sementes de pupunha são consideradas grandes (peso de mil sementes > 200 g) os métodos atuais de determinação do teor de água exigem preparo das sementes, o que é inviabilizado devido a resistência do endocarpo. O objetivo deste trabalho foi comparar diferentes métodos de determinação do teor de água de sementes de pupunheira, visando identificar o mais eficiente para a espécie. Foram testadas diferentes formas de preparo da semente e métodos de secagem. Para todos os tratamentos testados, o início da pesagem ocorreu após a primeira hora, continuando até que a massa de cada repetição se tornasse constante por duas medidas consecutivas. Os dados foram analisados por uma regressão não linear quadrática em platô para avaliar o período de estabilização do teor de água. Assim, o método de estufa a 130 ºC durante quatro horas (com sementes inteiras) é recomendado. MenosABSTRACT - Given the recalcitrant nature of peach palm seeds, which results in high sensitivity to desiccation, more effective approaches to seed quality monitoring are extremely important and justify the need to provide an efficient method to determine their moisture content. For seeds which are considered to be larger (thousand seed weight > 200 g), seed preparation is required, but it is impractical owing to endocarp hardness. The objective of this work was to compare methods of evaluating the moisture content of peach palm seeds, aiming to identify an straightforward method for the species. Different seed preparation and drying methods (oven method at 105 ± 3 °C, low temperature at 103 ± 2 °C, and high temperature at 130 ± 2 °C) were tested. For all methods tested, the beginning of weighing took place after the first hour, and continued until the mass of each repetition became constant for two consecutive measurements. The data were analyzed by nonlinear quadratic plateau regression to evaluate the stabilization period of water content. Thus, the oven method at 130 °C for four hours (with whole seeds) is recommended. RESUMO - O comportamento altamente recalcitrante das sementes de pupunheira justifica a adequação de um método eficiente para determinação do seu teor de água, uma vez que estas são sensíveis à dessecação. Visto que as sementes de pupunha são consideradas grandes (peso de mil sementes > 200 g) os métodos atuais de determinação do teor de água exigem preparo ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Dessecação; Drying period; Método estufa; Oven method; Recalcitrante; Teor de água. |
Thesagro: |
Bactris Gasipaes; Semente Florestal. |
Thesaurus Nal: |
Water content. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160290/1/RevCiencAgron-2023-Vieira.pdf
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Marc: |
LEADER 03192naa a2200301 a 4500 001 2160290 005 2023-12-28 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1806-6690 024 7 $ahttps://doi.org/10.5935/1806-6690.20230028$2DOI 100 1 $aSILVA, B. A. da 245 $aAmazonian peach palm seeds methods comparation of water content determination by quadratic plateau regression.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aABSTRACT - Given the recalcitrant nature of peach palm seeds, which results in high sensitivity to desiccation, more effective approaches to seed quality monitoring are extremely important and justify the need to provide an efficient method to determine their moisture content. For seeds which are considered to be larger (thousand seed weight > 200 g), seed preparation is required, but it is impractical owing to endocarp hardness. The objective of this work was to compare methods of evaluating the moisture content of peach palm seeds, aiming to identify an straightforward method for the species. Different seed preparation and drying methods (oven method at 105 ± 3 °C, low temperature at 103 ± 2 °C, and high temperature at 130 ± 2 °C) were tested. For all methods tested, the beginning of weighing took place after the first hour, and continued until the mass of each repetition became constant for two consecutive measurements. The data were analyzed by nonlinear quadratic plateau regression to evaluate the stabilization period of water content. Thus, the oven method at 130 °C for four hours (with whole seeds) is recommended. RESUMO - O comportamento altamente recalcitrante das sementes de pupunheira justifica a adequação de um método eficiente para determinação do seu teor de água, uma vez que estas são sensíveis à dessecação. Visto que as sementes de pupunha são consideradas grandes (peso de mil sementes > 200 g) os métodos atuais de determinação do teor de água exigem preparo das sementes, o que é inviabilizado devido a resistência do endocarpo. O objetivo deste trabalho foi comparar diferentes métodos de determinação do teor de água de sementes de pupunheira, visando identificar o mais eficiente para a espécie. Foram testadas diferentes formas de preparo da semente e métodos de secagem. Para todos os tratamentos testados, o início da pesagem ocorreu após a primeira hora, continuando até que a massa de cada repetição se tornasse constante por duas medidas consecutivas. Os dados foram analisados por uma regressão não linear quadrática em platô para avaliar o período de estabilização do teor de água. Assim, o método de estufa a 130 ºC durante quatro horas (com sementes inteiras) é recomendado. 650 $aWater content 650 $aBactris Gasipaes 650 $aSemente Florestal 653 $aDessecação 653 $aDrying period 653 $aMétodo estufa 653 $aOven method 653 $aRecalcitrante 653 $aTeor de água 700 1 $aNOGUEIRA, J. L. 700 1 $aMICHELON, T. B. 700 1 $aVIEIRA, E. S. N. 700 1 $aPANOBIANCO, M. 773 $tRevista Ciência Agronômica$gv. 54, e20218270, p. 1-7, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
02/02/2017 |
Data da última atualização: |
02/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, F. S. P.; SOUZA, D. T.; ZUCCHI, T. D.; PANSA, C. C.; VASCONCELLOS, R. L. de F.; CREVELIN, E. J.; MORAES, L. A. B. de; MELO, I. S. de. |
Afiliação: |
FABIO SERGIO PAULINO SILVA, ESALQ-USP; DANILO TOSTA SOUZA, ESALQ-USP; TIAGO DOMINGUES ZUCCHI, ESALQ-USP; CAMILA CRISTIANE PANSA, ESALQ-USP; RAFAEL LEANDRO DE FIGUEIREDO VASCONCELLOS; EDUARDO JOSE CREVELIN, FFCLRP-USP; LUIZ ALBERTO BERALDO DE MORAES, FFCLRP-USP; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA. |
Título: |
Streptomyces atlanticus sp. nov., a novel actinomycete isolated from marine sponge Aplysina fulva (Pallas, 1766). |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Antonie van Leeuwenhoek, v. 109, n. 11, p. 1467-1474, 2016 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1007/s10482-016-0748-8 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract The taxonomic position of a novel marine actinomycete isolated from a marine sponge, Aplysina fulva, which had been collected in the Archipelago of Saint Peter and Saint Paul (Equatorial Atlantic Ocean), was determined by using a polyphasic approach. The organism showed a combination of morphological and chemotaxonomic characteristics consistent with its classification in the genus Streptomyces and forms a distinct branch within the Streptomyces somaliensis 16S rRNA gene tree subclade. It is closely related to Streptomyces violascens ISP 5183T (97.27 % 16S rRNA gene sequence similarity) and Streptomyces hydrogenans NBRC 13475T (97.15 %16S rRNA gene sequence similarity). The 16S rRNA gene similarities between the isolate and the remaining members of the subclade are lower than 96.77 %. The organism can be distinguished readily from other members of the S. violacens subclade using a combination of phenotypic properties. On the basis of these results, it is proposed that isolate 103T (=NRRL B-65309T = CMAA 1378T) merits recognition as the type strain of a new Streptomyces species, namely Streptomyces atlanticus sp. nov. |
Palavras-Chave: |
Aplysina fulva. |
Thesagro: |
Actinomiceto; Esponja. |
Thesaurus NAL: |
Actinobacteria; Porifera; Streptomyces. |
Categoria do assunto: |
V Taxonomia de Organismos |
Marc: |
LEADER 02026naa a2200289 a 4500 001 2062536 005 2017-02-02 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1007/s10482-016-0748-8$2DOI 100 1 $aSILVA, F. S. P. 245 $aStreptomyces atlanticus sp. nov., a novel actinomycete isolated from marine sponge Aplysina fulva (Pallas, 1766).$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aAbstract The taxonomic position of a novel marine actinomycete isolated from a marine sponge, Aplysina fulva, which had been collected in the Archipelago of Saint Peter and Saint Paul (Equatorial Atlantic Ocean), was determined by using a polyphasic approach. The organism showed a combination of morphological and chemotaxonomic characteristics consistent with its classification in the genus Streptomyces and forms a distinct branch within the Streptomyces somaliensis 16S rRNA gene tree subclade. It is closely related to Streptomyces violascens ISP 5183T (97.27 % 16S rRNA gene sequence similarity) and Streptomyces hydrogenans NBRC 13475T (97.15 %16S rRNA gene sequence similarity). The 16S rRNA gene similarities between the isolate and the remaining members of the subclade are lower than 96.77 %. The organism can be distinguished readily from other members of the S. violacens subclade using a combination of phenotypic properties. On the basis of these results, it is proposed that isolate 103T (=NRRL B-65309T = CMAA 1378T) merits recognition as the type strain of a new Streptomyces species, namely Streptomyces atlanticus sp. nov. 650 $aActinobacteria 650 $aPorifera 650 $aStreptomyces 650 $aActinomiceto 650 $aEsponja 653 $aAplysina fulva 700 1 $aSOUZA, D. T. 700 1 $aZUCCHI, T. D. 700 1 $aPANSA, C. C. 700 1 $aVASCONCELLOS, R. L. de F. 700 1 $aCREVELIN, E. J. 700 1 $aMORAES, L. A. B. de 700 1 $aMELO, I. S. de 773 $tAntonie van Leeuwenhoek$gv. 109, n. 11, p. 1467-1474, 2016
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Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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