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1.Imagem marcado/desmarcadoBRANDÃO, L. P.; SOUZA, C. P. F.; SANTANA, F. H. S.; LEDO, C. A. da S.; AMORIM, E. P.; SILVA, S. de O. e. Estimativa de parâmetros genéticos em características físicas de genótipos de bananeira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. pdf 1609

Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSANTANA, F. H. S.; PEREIRA, V. M.; AMORIM, E. P.; LEDO, C. A. da S.; BRANDÃO, L. P.; SOUZA, C. P. F. Caracterização agronômica de diplóides melhorados de bananeira. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 4., 2010, Cruz das Almas. [Anais...] Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2010. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Documentos, 190). 1 CD-ROM. PDF. 010.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  05/02/2024
Data da última atualização:  05/06/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  FRANCO, J. L.; AYRES, E. M. M.; OLIVEIRA, D. DE; MARTINS, I. B. A.; MACEDO, A. F.; DELIZA, R.; KOBLITZ, M. G. B.
Afiliação:  JULIANA LACÔRTE FRANCO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; ELLEN MAYRA MENEZES AYRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; DENIZE DE OLIVEIRA, UNIVERSITY OF ANGERS; INAYARA BEATRIZ ARAUJO MARTINS, FUNDAÇÃO CARLOS CHAGAS FILHO DE AMPARO À PESQUISA DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; ANDREA FURTADO MACEDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; ROSIRES DELIZA, CTAA; MARIA GABRIELA BELLO KOBLITZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO.
Título:  Exploring the potential of the vanilla species from the brazilian atlantic forest: Sensory description and consumer acceptance.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Sensory Studies, v. 39, n. 1, e12896, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1111/joss.12896
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present work aimed to explore, for the first time, the sensory potential of three native species of Vanilla collected in the Brazilian Atlantic Forest (V. bahiana, V. chamissonis, V. cribbiana). Ethanolic extracts of vanilla species were obtained from the ripe, enzymatically cured pods, and added to lactose-free milk making vanilla flavored milk samples. Threshold estimation differences of “vanilla flavor,” and hedonic and sensory consumer perception of samples were evaluated. A 9-point hedonic scale and the Rate-All That-Apply methodology were used for comparison to the commercial species (V. planifolia) and an artificial essence. All native species showed lower average threshold concentrations than the commercial species extract. There was no significant difference in the perception of “vanilla aroma” between V. cribbiana and the commercial species, and neither V. cribbiana nor V. chamissonis showed significant difference to the artificial essence or V. planifolia extract for “sweet taste.” Among the evaluated species, V. cribbiana seemed to show the greatest potential for market success.
Palavras-Chave:  Potencial sensorial; Survival analysis; THAT-APPLY RATA; Vanilla bahiana; Vanilla chamissonis; Vanilla cribbiana.
Thesagro:  Aroma; Baunilha; Consumidor; Espécie Nativa; Extração; Extrato; Produto de Origem Vegetal; Sabor; Tecnologia de Alimento; Vanilla Planifolia.
Thesaurus NAL:  Consumer surveys; Extraction; Food technology; Vanilla (Orchidaceae).
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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