Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  11/07/2014
Data da última atualização:  25/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, O. S.; SOUZA, E. G.; AMORIM, E. P.; PEREIRA, M. E. C.
Afiliação:  ORJANA SANTOS LIMA, UFRB; ELAINE GOES SOUZA, CNPMF; EDSON PERITO AMORIM, CNPMF; MARCIO EDUARDO CANTO PEREIRA, CNPMF.
Título:  Ripening and shelf life of BRS Caipira banana fruit stored under room temperature or refrigeration.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, Santa Maria, v.44, n.4, p.734-739, abr, 2014.
ISSN:  0103-8478
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  BRS Caipira variety, internationally known as ?Yangambi km 5?, is an alternative to meet the demand of ?Maçã?- type fruit due to its resistance to Panama disease. This study had the objective of generating information about ?BRS Caipira? fruit ripening and cold storage potential. For the ripening study fruits were stored under room temperature conditions (25±2°C / 58±6% U.R.) and assessed for postharvest life evaluation and characterization of seven maturity stages based on peel color: completely green ? MS1; green with yellow traces ? MS2; more green than yellow ? MS3; more yellow than green ?MS4; yellow with green tips ? MS5; completely yellow ? MS6; yellow with brown spots ? MS7. For the cold storage potential study, fruits at MS1 were cold stored (14±1°C / 53±2% U.R.) for 28 days. Weekly, fruits were transferred to room temperature to ripen until MS6 when were assessed for quality attributes. Ripening of ?BRS Caipira? fruit was characterized as slow between MS1 and MS2 (averaging fi ve days), then fast between MS2 and MS6 (up to four days in average), and undergoing determinant changes between MS6 and MS7: pulp yield reached 80%, titratable acidity reduced by 50% and ratio increased by 78%. Cold storage extended shelf life by up to 19 days as compared with control, without visible symptoms of chilling injury, although tends to reduce soluble solids in ripe fruit. Maximum recommended time for storage of ?BRS Caipira? fruit at 14°C is 21 days, since it allows a few more da... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Yangambi.
Thesagro:  Armazenamento; Banana; Maturação.
Thesaurus Nal:  Cold storage; Maturity stage; Musa.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF30137 - 1UPCAP - DDPublicação digital
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste.
Data corrente:  27/09/2012
Data da última atualização:  27/09/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  BREVILIERI, R. C.; SALTON, J. C.; DIECKOW, J.; MACEDO, E. Q.; MENDES, R. B.
Afiliação:  REINALDO CARLOS BREVILIERI, UFPR; JULIO CESAR SALTON, CPAO; JEFERSON DIECKOW, UFPR; EDSON Q. MACEDO, UNIGRAN; REINALDO BATISTA MENDES, UNIGRAN.
Título:  Temperatura e umidade do solo e adubação fosfatada na cultura da soja em sistemas de manejo estabelecidos há 17 anos, em Dourados (MS).
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 30.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 14.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 12.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 9.; SIMPÓSIO SOBRE SELÊNIO NO BRASIL, 1., 2012, Maceió. A responsabilidade socioambiental da pesquisa agrícola: anais. Viçosa: SBCS, 2012. Fertbio. Organizado por Leila Cruz da Silva, Gilson Moura Filho, Adriano Barboza Moura, Abel Washington de Albuquerque.
Páginas:  4 p.
Idioma:  Português
Thesagro:  Solo.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/66961/1/FERTBIO-brevilieri-temperatura.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAO34194 - 1UPCAA - CDCD 467
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional