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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  20/09/2011
Data da última atualização:  23/06/2025
Autoria:  PINHEIRO, R. S. B; SOUZA, H. B. A. de.
Título:  Métodos de suspensão da carcaça de ovelhas de descarte na qualidade da carne.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 31, n. 1, p. 221-224, 2011.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S0101-20612011000100034
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate the carcass suspension method concerning quality of sheep meat. Ten discard ewes were used, with approximately 62 kg of body weight. After slaughtering, flaying, evisceration and removal of head and paws, carcasses were longitudinally divided into two parts. Alternated sides of half carcasses were hanged by the tendon of the gastrocnemius (Treatment 1 ? T1) and by the pelvic bone (Treatment 2 ? T2) in cold store for a 24-hour period. Subsequently, the Semimembranosus muscle was removed from all half carcasses for meat quality analyses. The Semimembranosus muscles from the carcasses hanged by the pelvis suspension method presented higher softness than the same muscles from the carcasses hanged by the tendon of the gastrocnemius, with values of 1.99 kgf.cm-2 and 3.15 kgf.cm-2, respectively. Treatment 2 presented lower meat cooking losses than Treatment 1, with average values of 32.14 and 33.44%, respectively. The remaining meat quality parameters evaluated were not influenced by the carcass suspension method. We concluded that the carcass suspension method influenced meat softness and losses by cooking, with better results for carcasses hanged by the pelvic bone. [Métodos de suspensão da carcaça de ovelhas de descarte na qualidade da carne]. Resumo - Objetivou-se com este trabalho avaliar o método de pendura da carcaça quanto à qualidade da carne ovina. Foram utilizadas 10 ovelhas de descarte com aproximadamente 62 kg de peso corpora... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Maciez da carne; Tendão do gastrocnêmico.
Thesagro:  Carcaça; Carne; Ovino; Qualidade.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC24631 - 1ADDAP - DD
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