BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  16/02/2009
Data da última atualização:  07/07/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  DÍAZ-TRUJILLO, C.; FORTES, C. F.; CAPDEVILLE, G. de; JALINK, H.; SOUZA, M.; KEMA, G. H. J.
Afiliação:  Caucasella Díaz-Trujillo, Wageningen University and Research Centre; Cláudia Fortes Ferreira, Wageningen University and Research Centre/CNPMF; Guy De Capdeville, Wageningen University and Research Centre; Henk Janlink, Wageningen University and Research Centre; Manoel Souza, Embrapa-LABEX Europe/Wageningen University and Research Centre; Gert H. J. Kema, Wageningen University and Research Centre.
Título:  A reliable routine assay for black leaf streak disease of bananas caused by Mycosphaerella fijiensis.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: EUROPEAN CONFERENCE ON FUNGAL GENETICS, 9., 2008, Edinburgh. Meeting abstracts... Edinburgh: University of Edinburgh, 2008.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mycosphaerella fijiensis (Paracercospora fijiensis), an ascomycete fungus, is the causal agent of Black Sigatoka (also know as black leaf streak disease), the most devastating foliar disease of banana and plantain (Musa spp.). This pathogen is a global threat to banana plantations, demanding a major input of fungicides for its control. In some banana production areas in South and Central America more than 50 sprays are required annually to control this disease. The genome sequence of M. fijiensis CIRAD86 was recently made publicly accessible (http://genome.jgi-psf.org/Mycfi1/Mycfi1.home.html). The availability of this genome database is essential to increase our understanding of this host-pathogen interaction. The molecular aspects of the interaction are largely unknown. In order to study these we developed a reliable infection protocol for routine phenotyping assays and specific melocular/expression studies. During the biotrophic stage, which can last for over three weeks, M. fijiensis does not trigger macroscopic symptoms. These only appear during the necrotrophic phase, which onset varies with pathogen virulence, nutrients availability, environmental conditions and susceptibility of the cultivar.
Thesagro:  Banana; Doença de Planta; Fungo; Genoma; Patógeno; Sigatoka Negra.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
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CNPMF25516 - 1UPCRA - DDPublicação digital
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Registros recuperados : 25
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1.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A.; CARVALHO, K. S. de; MARTINS, D. C.; OLIVEIRA, C. R. de; QUEIROZ, M. M. de C.; VALICENTE, F. H. Bacillus thuringiensis strains to control Noctuidae pests. Journal of Applied Entomology, v. 148, p. 371-381, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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2.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A.; PAES, M. J.; CARVALHO, K. S. de; VALICENTE, F. H.; QUEIROZ, M. M. de C. Bioatividade e caracterização de cepas de Bacillus thuringiensis (Bacillale: Bacillaceae) eficientes contra Chrysomya albiceps (Diptera: Calliphoridae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 29.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ENTOMOLOGIA, 13., 2024, Uberlândia. Anais [...]. Viçosa, MG: Sociedade Entomológica do Brasil, 2024. p. 809.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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3.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A.; PAES, M. J.; CRUZ, I. L. S. da; VALICENTE, F. H.; QUEIROZ, M. M. de C. Atividade larvicida de cepas de Bacillus thuringiensis (Bacillale: Bacillaceae) provenientes de Macapá, Brasil sobre Aedes aegypti (Diptera: Culicidae), em condições de laboratório. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 29.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ENTOMOLOGIA, 13., 2024, Uberlândia. Anais [...]. Viçosa, MG: Sociedade Entomológica do Brasil, 2024. p. 808.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCRUZ, I. L. S. da; PIMENTEL, M. A. G.; NASCIMENTO, T. A.; ALVES, S. P.; MALECK, M.; QUEIROZ, M. M. de C. Atividade larvicida de óleos essenciais de Myrtaceae e Lamiaceae contra Aedes aegypti (Diptera: Culicidae), em condições de semi-campo. Contribuciones a Las Ciencias Sociales, v. 17, n. 8, e9469, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCRUZ, I. L. S. da; NASCIMENTO, T. A.; PIMENTEL, M. A. G.; ALVES, S. P.; MALECK, M.; QUEIROZ, M. M. de C. Efeito larvicida de óleos essenciais das famílias Myrtaceae e Lamiaceae sobre Aedes aegypti (Diptera: Culicidae), em condições de semi-campo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 29.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ENTOMOLOGIA, 13., 2024, Uberlândia. Anais [...]. Viçosa, MG: Sociedade Entomológica do Brasil, 2024. p. 1143.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCRUZ, I. L. S.; PIMENTEL, M. A. G.; NASCIMENTO, T. A.; ALVES, S. P.; MALECK, M.; QUEIROZ, M. M. C. Larvicidal activity and chemical composition of four essential oils against Aedes aegypti (Diptera: Culicidae). Brazilian Journal of Biology, v. 84, e283724, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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7.Imagem marcado/desmarcadoPAES, M. J.; NASCIMENTO, T. A.; VALICENTE, F. H.; QUEIROZ, M. M. de C. Seleção de cepas de Bacillus thuringiensis (Bacillale: Bacillaceae) para controle biológico de Lucilia cuprina (Diptera: Calliphoridae), em condições de laboratório. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 29.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ENTOMOLOGIA, 13., 2024, Uberlândia. Anais [...]. Viçosa, MG: Sociedade Entomológica do Brasil, 2024. p. 811.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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8.Imagem marcado/desmarcadoPAES, M. J.; NASCIMENTO, T. A.; VALICENTE, F. H.; QUEIROZ, M. M. de C. Seleção de cepas de Bacillus thuringiensis (Bacillale: Bacillaceae) provenientes de Macapá, Brasil contra Musca domestica (diptera: muscidae), em condições de laboratório. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 29.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ENTOMOLOGIA, 13., 2024, Uberlândia. Anais [...]. Viçosa, MG: Sociedade Entomológica do Brasil, 2024. p. 812.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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9.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A.; CRUZ, I. L. S. da; CARVALHO, K. S. de; VALICENTE, F. H.; SANTOS, M. J. P.; QUEIROZ, M. M. de C. Screening for new Bacillus thuringiensis (Caryophanales: Bacillaceae) strains effective against Aedes aegypti larvae (Diptera: Culicidae). Revista Brasileira de Entomologia, v. 68, n. 4, e20240021, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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10.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A.; CALADO, V.; CARVALHO, C. W. P. de. Effect of Brewer's spent grain and temperature on physical properties of expanded extrudates from rice. LWT - Food Science and Technology, v. 79, p. 145-151, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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11.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A. Aproveitamento de bagaço de malte de cevada em extrusão de arroz. 2016 Tese (Doutorado em Ciências de Alimentos) - Programa de Pós-Graduação, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2016. Orientadora: Verônica Maria de Araujo Calado, UFRJ; coorientador: Carlos Wanderlei...
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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12.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, A. E. dos; MENDES, S. M.; CARVALHO, S. S. S.; SILVA, L. O.; CARVALHO, E. A. R.; BATISTA, C. S.; NASCIMENTO, T. A.; SANTOS, C. A. Aspectos biológicos de Helicoverpa sp. em folhas de algodão e soja. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/BIC JÚNIOR, 6., 2014, Sete Lagoas. [Trabalhos apresentados]. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2014.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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13.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A.; CARVALHO, C. W. P. de; CALADO, V. M. de A. Behavior of flow in steady state of mixing rice and brewer's spent grain flour extruded. In: BRAZILIAN CONFERENCE ON RHEOLOGY, 6., 2013, Rio de Janeiro. Proceedings... Rio de Janeiro: PUC-RJ, 2013.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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14.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A.; CARVALHO, C. W. P. de; CALADO, V. Filmes flexíveis de amido adicionados de casca de maracujá e nanopartícula mineral. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 173-175.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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15.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A.; CARVALHO, C. W. P. de; TAKEITI, C. Y.; CALADO, V. Preparação e propriedades funcionais de filmes flexíveis a partir de amido, casca do maracujá e argila. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 6., 2012, Fortaleza. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação; Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. p. 132-134.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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16.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A.; CALADO, V.; CARVALHO, C. W. P. Development and characterization of flexible film based on starch and passion fruit mesocarp flour with nanoparticles. Food Research International, v. 49, n. 1, p. 588-595, Nov. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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17.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A.; CARVALHO, C. W. P.; CALADO, V. Mechanical properties of flexible film based on starch and passion fruit mesocarp flour added of nanoparticles. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: IUFoST: ALACCTA, 2012. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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18.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A. Desenvolvimento e caracterização de filmes flexíveis de amido e farinha do mesocarpo do maracujá adicionados de nanoargila. 2011. 93 f. Dissertação (Mestrado em Ciência de Alimentos) - Instituto de Química, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2011. Orientadores: Verônica Maria de Araújo Calado, UFRJ; Carlos Wanderlei Piler de Carvalho, CTAA.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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19.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A.; CALADO, V.; CARVALHO, C. W. P.; FREITAS, S. P. Permeabilidade ao vapor de água e hidrofobicidade de filmes de farinha do mesocarpo de maracujá e amido. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 9., 2011, Campinas. Ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade: resumos. Campinas: UNICAMP, FEA, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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20.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. A.; CARVALHO, C. W. P.; ANDRADE, K. C. S.; FREITAS, S. P.; CALADO, V. M. de A. Classificação do comportamento reológico de suspensões à base de amido, maracujá e argila usadas na preparação de filmes flexíveis. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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