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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
27/07/2009 |
Data da última atualização: |
04/08/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MENNA, P.; PEREIRA, A. A.; BANGEL, E. V.; HUNGRIA, M. |
Afiliação: |
PÂMELA MENNA, UEL/CNPq-MCT; ALAN ALVES PEREIRA, CNPq-MCT; ELIANE VILLAMIL BANGEL, FEPAGRO; MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO. |
Título: |
Rep-PCR of tropical rhizobia for strain fingerprinting, biodiversity appraisal and as a taxonomic and phylogenetic tool. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Symbiosis, Philadelphia, v. 48, n. 1-3, p. 120-130, Feb. 2009. |
ISSN: |
0334-5114 |
DOI: |
10.1007/BF03179991 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
With more than 30 million doses of rhizobial inoculants marketed per year, it is probable that Brazilian agriculture benefits more than any other country from symbiotic N2 fixation. As a result of strain-selection programs, 142 strains of rhizobia are officially recommended for use in commercial inoculants for ninety-six leguminous crops. In this study, sixty-eight of these elite strains were characterized by rep-PCR with the BOX-primer. Reproducibility of the DNA profiles was confirmed, suggesting efficacy of BOX-PCR both for control of quality of inoculants and for preliminary characterization of rhizobial culture collections. Strains of different species never showed similarity higher than 70% in the BOX-PCR analysis, however, some strains of the same species fit into more than one cluster, and correlation between BOX-PCR products and l6S rRNA sequences was low (7.6%). On the other hand, a polyphasic approach ? 20%∶80% of BOX-PCR:16S rRNA which correlated well with the l6S rRNA analysis (95%), and provided higher definition of the genotypes, resulting in clearer indications of the taxonomic groups ? might expedite rhizobial diversity studies. |
Thesagro: |
Bactéria; Fixação de Nitrogênio; Inoculante; Taxonomia. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01846naa a2200229 a 4500 001 1471352 005 2017-08-04 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0334-5114 024 7 $a10.1007/BF03179991$2DOI 100 1 $aMENNA, P. 245 $aRep-PCR of tropical rhizobia for strain fingerprinting, biodiversity appraisal and as a taxonomic and phylogenetic tool. 260 $c2009 520 $aWith more than 30 million doses of rhizobial inoculants marketed per year, it is probable that Brazilian agriculture benefits more than any other country from symbiotic N2 fixation. As a result of strain-selection programs, 142 strains of rhizobia are officially recommended for use in commercial inoculants for ninety-six leguminous crops. In this study, sixty-eight of these elite strains were characterized by rep-PCR with the BOX-primer. Reproducibility of the DNA profiles was confirmed, suggesting efficacy of BOX-PCR both for control of quality of inoculants and for preliminary characterization of rhizobial culture collections. Strains of different species never showed similarity higher than 70% in the BOX-PCR analysis, however, some strains of the same species fit into more than one cluster, and correlation between BOX-PCR products and l6S rRNA sequences was low (7.6%). On the other hand, a polyphasic approach ? 20%∶80% of BOX-PCR:16S rRNA which correlated well with the l6S rRNA analysis (95%), and provided higher definition of the genotypes, resulting in clearer indications of the taxonomic groups ? might expedite rhizobial diversity studies. 650 $aBactéria 650 $aFixação de Nitrogênio 650 $aInoculante 650 $aTaxonomia 700 1 $aPEREIRA, A. A. 700 1 $aBANGEL, E. V. 700 1 $aHUNGRIA, M. 773 $tSymbiosis, Philadelphia$gv. 48, n. 1-3, p. 120-130, Feb. 2009.
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
14/06/2022 |
Data da última atualização: |
14/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
PEREIRA, G. E.; MANFROI, V.; TAFFAREL, J. C.; MAZZAROLO, A. |
Afiliação: |
GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; VITOR MANFROI, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS); JOAO CARLOS TAFFAREL, CNPUV; ADRIANO MAZZAROLO, CNPUV. |
Título: |
Degustação e avaliação sensorial de Vinhos. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Bento Gonçalves, RS: Confraria do Vinho de Bento Gonçalves, 2022. p.173-182. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O vinho é uma bebida complexa pela sua composição físico-química, com grande variabilidade nos descritores sensoriais quanto aos parâmetros visuais, olfativos e gustativos nos mais diversos tipos de produtos. A qualidade e tipicidade de vinhos depende do potencial enológico das uvas na colheita, que é influenciado, por sua vez, pelos fatores naturais, clima e solo, e induzidos pelo fator humano, tanto no campo, ligados à vitivinicultura, como na vinícola, ligados à enologia. Esses fatores juntos, clima, solo e homem, formam o tripé da vitivinicultura e enologia chamado ?terroir?. |
Palavras-Chave: |
Avaliação; Avaliação de vinhos; Degustação; Degustação de vinhos. |
Thesagro: |
Vinho. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144033/1/Pereira-etal-p173-182-ConfrariadoVinhoBentoGoncalves25Anos-2022.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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