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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  27/07/2009
Data da última atualização:  04/08/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MENNA, P.; PEREIRA, A. A.; BANGEL, E. V.; HUNGRIA, M.
Afiliação:  PÂMELA MENNA, UEL/CNPq-MCT; ALAN ALVES PEREIRA, CNPq-MCT; ELIANE VILLAMIL BANGEL, FEPAGRO; MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO.
Título:  Rep-PCR of tropical rhizobia for strain fingerprinting, biodiversity appraisal and as a taxonomic and phylogenetic tool.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Symbiosis, Philadelphia, v. 48, n. 1-3, p. 120-130, Feb. 2009.
ISSN:  0334-5114
DOI:  10.1007/BF03179991
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  With more than 30 million doses of rhizobial inoculants marketed per year, it is probable that Brazilian agriculture benefits more than any other country from symbiotic N2 fixation. As a result of strain-selection programs, 142 strains of rhizobia are officially recommended for use in commercial inoculants for ninety-six leguminous crops. In this study, sixty-eight of these elite strains were characterized by rep-PCR with the BOX-primer. Reproducibility of the DNA profiles was confirmed, suggesting efficacy of BOX-PCR both for control of quality of inoculants and for preliminary characterization of rhizobial culture collections. Strains of different species never showed similarity higher than 70% in the BOX-PCR analysis, however, some strains of the same species fit into more than one cluster, and correlation between BOX-PCR products and l6S rRNA sequences was low (7.6%). On the other hand, a polyphasic approach ? 20%∶80% of BOX-PCR:16S rRNA which correlated well with the l6S rRNA analysis (95%), and provided higher definition of the genotypes, resulting in clearer indications of the taxonomic groups ? might expedite rhizobial diversity studies.
Thesagro:  Bactéria; Fixação de Nitrogênio; Inoculante; Taxonomia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO29444 - 1UPCAP - PP1163711637
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  14/06/2022
Data da última atualização:  14/07/2022
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  PEREIRA, G. E.; MANFROI, V.; TAFFAREL, J. C.; MAZZAROLO, A.
Afiliação:  GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; VITOR MANFROI, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS); JOAO CARLOS TAFFAREL, CNPUV; ADRIANO MAZZAROLO, CNPUV.
Título:  Degustação e avaliação sensorial de Vinhos.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Bento Gonçalves, RS: Confraria do Vinho de Bento Gonçalves, 2022. p.173-182.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O vinho é uma bebida complexa pela sua composição físico-química, com grande variabilidade nos descritores sensoriais quanto aos parâmetros visuais, olfativos e gustativos nos mais diversos tipos de produtos. A qualidade e tipicidade de vinhos depende do potencial enológico das uvas na colheita, que é influenciado, por sua vez, pelos fatores naturais, clima e solo, e induzidos pelo fator humano, tanto no campo, ligados à vitivinicultura, como na vinícola, ligados à enologia. Esses fatores juntos, clima, solo e homem, formam o tripé da vitivinicultura e enologia chamado ?terroir?.
Palavras-Chave:  Avaliação; Avaliação de vinhos; Degustação; Degustação de vinhos.
Thesagro:  Vinho.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144033/1/Pereira-etal-p173-182-ConfrariadoVinhoBentoGoncalves25Anos-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18817 - 1UPEPL - DD
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