BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas; Embrapa Soja.
Data corrente:  31/10/2007
Data da última atualização:  25/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BROWN, G. G.; JAMES, S. W.; PASINI, A.; NUNES, D. H.; BENITO, N. P.; MARTINS, P. T.; SAUTTER, K. D.
Afiliação:  GEORGE GARDNER BROWN, CNPF; SAMUEL WOOSTER JAMES, University of Kansas; AMARILDO PASINI, UEL; DAIANE H. NUNES, UEL; NORTON POLO BENITO, UEL; PRISCILA TRIGO MARTINS, UEL; KLAUS DIETER SAUTTER, Centro Universitário Positivo.
Título:  Exotic, peregrine, and invasive earthworms in Brazil: diversity, distribution, and effects on soils and plants.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Caribbean Journal of Science, v. 42, n. 3, p. 339-358, 2006.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Humans have transported exotic earthworms throughout the world, and in some situations these may become invasive, modifying soil properties and processes, and plant growth significantly; either positively or negatively. Fifty-one exotic and up to seven peregine native earthworm species are known from Brazil, generally from agroecosystems or other disturbed sites close to human habitations. Eight species are considered invasive, and another sixteen are potentially invasive; however, little is known of the effects of most of these species on plants, soil properties, processes, and native species. Lumbricids and some acanthodrilid species are found primarily in the south and southeast of Brazil, where the cooler subtropical climate is more suitable to their activities. Other acanthodrilids (primarily Dichogaster spp.), the megascolecid Amynthas spp. and Pontoscolex corethrurus are widespread throughout Brazil, and sometimes invade native ecosystems, thus serving as disturbance indicators. However, only a few earthworm species have been studied in more detail, mainly the Amynthas spp. and P. corethrurus. Available results seem to indicate that the activities of these earthworm species can lead to both positive and negative effects on soils, plants and the native biota, and that this may depend on the site’s characteristics (soil, climate and vegetation types). Nevertheless, considering the large diversity of earthworms in Brazil, and the little available information, much more w... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brasil.
Thesagro:  Biodiversidade; Biogeografia; Minhoca.
Thesaurus Nal:  Biodiversity; Oligochaeta.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF42722 - 1UPCAP - DD
CNPSO27635 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoFERNANDES, C. de S.; SOARES, R. R.; FERNANDES, F. E. P.; LINHARES, M. I. S. B. Percepção de agricultores familiares sobre qualidade de vida. Cadernos de Agroecologia, v. 13, n. 1, p. 1-4, jul. 2018. Edição dos anais do VI Congresso Latino-Americano (CLAA), Congresso Brasileiro De Agroecologia (CBA), 10 e V Seminário de Agroecologia do Distrito Federal e Entorno (SEMDF), 12-15 set. 2017, Brasília, DF.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, R. R. A.; OLIVEIRA, M. V. de; VASCONCELOS, C. M.; QUEIROZ, V. A. V.; MINIM, V. P. R.; BARROS, F. A. R. Digestibilidade in vitro do amido e análise sensorial de cookies e pastéis elaborados à base de farinha de sorgo. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de alimentos e seu impacto no mundo em transformação. Campinas: UNICAMP, 2017. SLACA.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, R. R. A.; VASCONCELOS, C. M.; OLIVEIRA, M. V. de; MINIM, V. P. R.; QUEIROZ, V. A. V.; BARROS, F. Starch digestibility and sensory acceptance of gluten free foods prepared with tannin sorghum flour. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e01205, jan./dez. 2019. Título em português: Digestibilidade do amido e aceitação sensorial de alimentos sem glúten preparados com farinha de sorgo com taninos.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Unidades Centrais.
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