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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
10/07/2025 |
Data da última atualização: |
10/07/2025 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS, R. F.; CHAGAS, P. C.; MOURA, E. A.; LIMA, M. E. M.; ARAÚJO, M. C. R.; CHAGAS, E. A. |
Afiliação: |
REILA F. SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RORAIMA; POLLYANA C. CHAGAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RORAIMA; ELIAS A. MOURA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RORAIMA; MARCOS E. MORAES LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RORAIMA; MARIA C. ROCHA ARAÚJO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RORAIMA; EDVAN ALVES CHAGAS, CNPF. |
Título: |
Phenological growth stages based on the BBCH scale and thermal requirements of Spondias dulcis Parkinson. |
Ano de publicação: |
2025 |
Fonte/Imprenta: |
Applied Fruit Science, v. 67, n. 4, 2025. |
Páginas: |
9 p. |
ISSN: |
2948-2623 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Spondias dulcis Parkinson is an exotic species with high commercial value due to its nutraceutical and agro-industrial properties. The environmental conditions of crops directly affect the phenological behavior of the plants, with temperature having the most significant effect on inducing phase changes. This study aimed to describe the growth stages of the main phenological stages of Spondias dulcis Parkinson using the BBCH scale and to determine the heat units in degree-days. The study was conducted with 7-year-old adult plants belonging to Embrapa Roraima. The phenology of the plants was assessed using the BBCH (Biologische Bundesanstalt, Bundessortenamt und Chemische Industrie) scale and the heat unit growing degree-days. The plants exhibited seven of the 10 stages described in the BBCH scale. When grown commercially, S. dulcis plants do not reach stage 9 (senescence). The plants need 3840 degree-days to complete all the growth stages. Understanding the phenological stages will enable standardization of the phenological development of S. dulcis L. and help identify the important stages for planning the necessary cultural practices during its cultivation. Along with the description of the BBCH phenological scale, the unit of cumulative heat was described in degree-days. This parameter can be used to evaluate climate change and test the adaptability of genotypes to different environmental conditions. |
Palavras-Chave: |
Golden apple; Growth stages. |
Thesagro: |
Aptidão Climática; Cajá Manga; Crescimento; Fenologia; Spondias Dulcis. |
Thesaurus Nal: |
Climate; Phenology. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registros recuperados : 28 | |
5. |  | CARVALHO, L. J. C. B.; SOUZA, C. R, B, de; CASCARDO, J. C. de M. A novel sugary cassava (Manihot esculenta Crantz) accumulating phyto-glycogen in the storage root may be mutated in the gene coding for the branching enzyme. In: IINTERNATIONAL SCIENTIFIC MEETING CASSAVA BIOTECHOLOGY NETWORK, 6., 2004, Cali. Celebrating cassava diversity: a contribution from EMBRAPA/LBB. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2004. 1CD-ROM. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 111). Organized by Luiz J. C. B. Carvalho.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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8. |  | CARVALHO, L. J. C. B.; SOUZA, C. R. B. de; CASCARDO, J. C. de M.; AGOSTINI, M. A. V. Characterization of differentially expressed sequence tag (EST) from sugary phenotype of storage root of cassava (Manihot esculenta Crantz). In: IINTERNATIONAL SCIENTIFIC MEETING CASSAVA BIOTECHOLOGY NETWORK, 6., 2004, Cali. Celebrating cassava diversity: a contribution from EMBRAPA/LBB. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2004. 1CD-ROM. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 111). Organized by Luiz J. C. B. Carvalho.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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9. |  | OLIVEIRA, H. S. de; LEMOS, O. F. de; SOUZA, C. R. B. de; MENEZES, I. C. de. Produção de plantas in vitro para adaptação de protocolos de micropropagação para diferentes cultivares de pimenteira-do-reino. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRA, 2.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL (AVALIAÇÃO-2004), 8., 2005, Belém, PA. Ciência e tecnologia com inclusão social: anais. Belém, PA: UFRA: Embrapa Amazônia Oriental, 2005. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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11. |  | SOUZA, C. R. B. de; CARVALHO, L. J. C. B.; CASCARDO, J. C. de M.; AGOSTINI, M. A. V. Subtractive cDNA library and macro-array analysis to isolate specific genes related to the color diversity in the storage root of cassava (Manihot esculenta Crantz). In: IINTERNATIONAL SCIENTIFIC MEETING CASSAVA BIOTECHOLOGY NETWORK, 6., 2004, Cali. Celebrating cassava diversity: a contribution from EMBRAPA/LBB. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2004. 1CD-ROM. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 111). Organized by Luiz J. C. B. Carvalho.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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12. |  | OLIVEIRA, H. S. de; LEMOS, O. F. de; SOUZA, C. R. B. de; MENEZES, I. C. de. Micropropagação de espécies de pimenta nativas da Amazônia. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRA, 2.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL (AVALIAÇÃO-2004), 8., 2005, Belém, PA. Ciência e tecnologia com inclusão social: anais. Belém, PA: UFRA: Embrapa Amazônia Oriental, 2005. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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16. |  | CARVALHO, L. J. C. B.; SOUZA, C. R. B. de; CASCARDO, J. C. de M.; AGOSTINI, M. A. V.; SCHAAL, B. A.; BLOCH JUNIOR, C. Celebrating diversity in storage root of cassava (Manihot esculenta Crantz). In: IINTERNATIONAL SCIENTIFIC MEETING CASSAVA BIOTECHOLOGY NETWORK, 6., 2004, Cali. Celebrating cassava diversity: a contribution from EMBRAPA/LBB. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2004. 1CD-ROM. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 111). Organized by Luiz J. C. B. Carvalho.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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18. |  | LIMA, A. M.; CUNHA, E. F. M.; ISHIDA, A. K. N.; PEREIRA, A. C. da C.; REIS, S. P. dos; SOUZA, C. R. B. de. Expression profiles of defense genes in cassava storage roots upon exposure to Phytopythium sp., causal agent of soft root rot disease. Physiological and Molecular Plant Pathology, v. 104, p. 23-30, Dec. 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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19. |  | OLIVEIRA, H. S. de; LEMOS, O. F. de; SOUZA, C. R. B. de; MENEZES, I. C. de; AMARAL, L. M. S. Produção in vitro de brotos enraizados de cultivares de pimenteira-do-reino (Piper nigrum). In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRA, 4.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 10., 2007, Belém, PA. Anais... Belém, PA: UFRA: Embrapa Amazônia Oriental, 2007. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
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20. |  | OLIVEIRA, H. S. de; LEMOS, O. F. de; MENEZES, I. C. de; SOUZA, C. R. B. de; CARODSO, J. de N. O.; ALVES, S. A. O. Efeito do NAA e IBA no desenvolvimento e formação de mudas de cultivares de pimenteira-do-reino. In: REUNIÃO ANUAL DA SBPC, 59., 2007, Belém, PA. Resumos... Belém, PA: SBPC, [2007].Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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