BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  02/07/2025
Data da última atualização:  19/08/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALMEIDA, M. J. de O.; WANDERLEY, B. R. da S. M.; LIMA, N. D. de; MONTIBELLER, L.; DEOLINDO, C. T. P.; KLEEMANN, C. R.; FREIRE, C. B. F.; HELM, C. V.; AMBONI, R. D. de M. C.
Afiliação:  MARIA JOSIKELVIA DE OLIVEIRA ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; BRUNA RAFAELA DA SILVA MONTEIRO WANDERLEY, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; NATALIA DUARTE DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; LARISSA MONTIBELLER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CAROLINA TURNES PASINI DEOLINDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CRISTIAN RAFAEL KLEEMANN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CARLISE BEDDIN FRITZEN FREIRE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; RENATA DIAS DE MELLO CASTANHO AMBONI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA.
Título:  Influence of particle size fractionation on phenolic composition and antioxidant activity of pre-gelatinized whole pinhão nut flour during in vitro gastrointestinal simulation.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Journal of Culinary Science & Technology, 2025.
ISSN:  1542-8052
DOI:  https://doi.org/10.1080/15428052.2025.2520556
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The effects of fractionation of pre-gelatinized whole pinhão nut flour on the phenolic profile and bioaccessibility during simulated digestion were evaluated. The pre-gelatinized whole pinhão nut flour was fractionated using a RO-TAP® sieve shaker into different particle sizes: unfractionated (P0), 210 µm (P1), 149 µm (P2), 105 µm (P3), and <105 µm (P4). Sieving significantly affected the phenolic profile of all samples. P1 and P4 presented the highest concentrations of 3,4-dihydroxybenzoic acid (39.62 and 40.12 µg/g, respectively). The total phenolic contents of P1 and P4 were higher (43.75% and 54.16%, respectively) than P0 after digestion. Only P1 and P3 showed bioaccessibility for ellagic acid (904.19% and 445.57%, respectively). The bioaccessibility index of ferulic acid, p-coumaric acid, and coumarin was higher in all sieved samples compared to P0, with values above 129%. These findings clarify the phenolic stability of pinhão flour during digestion, highlighting its nutraceutical potential.
Palavras-Chave:  Atividade antioxidante; Bioaccessibility; Bioacessibilidade; Nutraceutical potential; Potencial nutracêutico.
Thesagro:  Araucária Angustifólia; Composto Fenólico; Digestão; Farinha; Pinhão.
Thesaurus Nal:  Antioxidant activity; Digestion; Flour; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF59456 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoFORNAZIER, R.; RIBEIRO JUNIOR. V.; ALBINO, L. F. T.; TAVERNARI, F. de C.; FEDDERN, V.; SILVA, D. L. da; SERAFINI, S.; PETROLLI, T. G.; PAIANO, D.; CALDERANO, A. A.; BOIAGO, M. M.; ROSTAGNO, H. S. Prebiotic composed of yeast (Saccharomyces cerevisiae) cell wall improves performance in broiler diets. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 53, e20230162, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Suínos e Aves.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional