BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  02/07/2025
Data da última atualização:  07/07/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, A. C. F.; HOFFMANN, T. G.; HELM, C. V.; PRUDÊNCIO, E. S.; ROY, S.; SOUZA, C. K. de.
Afiliação:  ANA CAROLINE FERREIRA CARVALHO, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU; TUANY GABRIELA HOFFMANN, LEIBNIZ INSTITUTE FOR AGRICULTURAL ENGINEERING AND BIOECONOMY; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; ELANE SCHWINDEN PRUDÊNCIO, UNIVERSIDADE DE SANTA CATARINA; SWARUP ROY, UNIVERSITY PHAGWARA; CAROLINA KREBS DE SOUZA, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU.
Título:  Smart biopolymer based on rice husk extracts and Pinhão failure applied as an interlayer for sliced mozzarella cheese.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Journal of Vinyl and Additive Technology, v. 14, n. 1, 2025.
ISSN:  1548-0585
DOI:  https://doi.org/10.1002/vnl.22222
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Food packaging plays a crucial role in preserving food and beverage quality. Biodegradable polymers from renewable materials offer an effective alternative to reduce the environmental impact of non-biodegradable plastics. This study aimed to develop a smart biopolymer (active and intelligent) using agribusiness by-products like rice husk and Pinhão failure (Araucaria angustifolia). The film was created using the casting method and analyzed for its physical, mechanical, antioxidant, and intelligent properties, including color changes at different pH levels, thickness, transparency, and biodegradability. The film, 0.23 ± 0.01 mm thick, had a tensile strength of 0.69 ± 0.09 MPa, maximum force 7.60 ± 0.09 N, 86.06 ± 0.15% transparency, and 17.76 ± 0.05% moisture, enabling biodegradation within 10 days. The water vapor permeability (WVP) of the film was (1.08 ± 0.01) × 10−8 gH₂O (Pa·s·m) −1. The coloration of the film obtained values of L* 71.23 ± 0.50, a* 12.11 ± 0.13, b* 41.14 ± 0.17, and color changes at various pH levels demonstrated potential for smart packaging as a freshness indicator, particularly for foods prone to spoilage at alkaline pH. The Pinhão extract contributed phenolic compounds (57.47 ± 2.5 mg GAE.g−1), providing antioxidant properties and thermal resistance up to 200°C. When applied to mozzarella cheese as an interlayer, the film performed comparably to synthetic plastic Low-Density Polyethylene (LDPE), proving its suitability as a sustainable replacement. Th... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Biodegradable; Falha de Pinhão; Film; Rice husk.
Thesagro:  Araucária Angustifólia; Casca de Arroz; Embalagem; Material Biodegradável; Preservação de Alimento.
Thesaurus Nal:  Food packaging; Food preservation.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF59450 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMÜLLER, Y. R.; SOUSA, V. A. de; VARASSIN, I. G. Ecologia de polinização em Ocotea porosa (Ness ex Martius) Liberato Barroso (Lauraceae). In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 4., 2005, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2005. 1 CD-ROM (Embrapa Florestas. Documentos, 117). EVINCI. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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