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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
12/12/2023 |
Data da última atualização: |
05/06/2025 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SIQUEIRA, A. C. DE A.; LEITE, K. M.; BRAGA, A. R. C.; RIBEIRO, P. R. V.; ZOCOLO, G. J.; BRITO, E. S. de; SILVA JUNIOR, I. J. DA; SANT'ANA, H. B. DE. |
Afiliação: |
ANA CRISTINA DE ABREU SIQUEIRA, Universidade Federal do Ceará; KENNEDY MOREIRA LEITE, Universidade Federal do Ceará; ANNA RAFAELA CAVALCANTE BRAGA, Federal University of São Paulo; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; GUILHERME JULIAO ZOCOLO, CNPSO; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; IVANILDO JOSE DA SILVA JUNIOR, Universidade Federal do Ceará; HOSIBERTO BATISTA DE SANT’ANA, Universidade Federal do Ceará. |
Título: |
Aqueous two-phase anthocyanins partitioning from açai – laboratory scale-up. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Food Science and Technology, v. 58, p. 5269–5274, 2023. |
DOI: |
10.1111/ijfs.16633 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Acai, a fruit typical of Amazonia in Brazil, is consumed due to beneficial health effects. Aqueous two-phase systems (ATPS) based on ethanol (28% w/w) and ammonium sulfate (17.5% w/w) were employed in the partitioning of anthocyanins from acai. Experiments, applying 50 mL equilibrium cells and a 1-L glass vessel reactor, evaluated anthocyanin partition feasibility on a laboratory scale-up. The anthocyanin preferentially moved to the top (ethanol-rich phase) and sugars to the bottom (ammonium sulfate-rich phase). Scale-up effects were compared with the equilibrium cell experiments with anthocyanin extraction yielding more than 64% w/w, the yield of sugars in the bottom phase (>61% w/w) and removal of sugars (97%), showing the feasibility for the scale-up process. The anthocyanin profile from acai, ATPS partition on the bench scale and laboratory scale-up evaluated by UPLC-QTOF-MS identified cyanidin, peonidin and pelargonidin derivatives. |
Palavras-Chave: |
Cyanidin-3-rutinoside. |
Thesagro: |
Açaí; Euterpe Edulis. |
Thesaurus Nal: |
Ammonium sulfate; Ethanol. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 5 | |
3. |  | PAULA, C. M. de; PORTELA, M. C. C.; PEREIRA, J. O. P.; SANTOS, K. M. O. dos; NASCIMENTO, G. O. C. do. Sorvete potencialmente probiótico de leite de cabra e mel de abelhas africanizadas: características probióticas, fisico-químicas, microbiológicas e sensoriais, no município de Sobral/CE. In: ENCONTRO DE PESQUISA E PÓS-GRADUAÇÃO, 9.; ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E TECNOLÓGICA, 9.; SIMPÓSIO DE INOVAÇÃO TECNOLÓGICA, 3., 2009, Fortaleza. [Anais e resumos]. Fortaleza: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, 2009. 4 f. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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5. |  | PAULA, C. M. de; PORTELA, M. C. C.; NASCIMENTO, G. O. C. do; VASCONCELOS, J. N. de M.; CAVALCANTE, L. de M.; SANTOS, K. M. O. dos. Caracterização físico-química de sorvete de morango potencialmente probiótico de leite de cabra adoçado com açúcar e mel de abelhas africanizadas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DOS ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINOAMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2008. 3 f.1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Registros recuperados : 5 | |
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