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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  07/12/2024
Data da última atualização:  02/01/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALBINO, R. da C.; SILVA, M. V. T. e; FERREIRA, V. P.; PIERUCCI, A. P. T. R.; BIZZO, H. R.; GAMA, P. E.; SILVA, N. C. B. da; FREITAS, M. C. de P.; LEITÃO, S. G.; OLIVEIRA, D. R. de.
Afiliação:  RAYANE DA CRUZ ALBINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; MARCOS VINICIUS TOLEDO E SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; VICTOR PAULO FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ANNA PAOLA TRINDADE ROCHA PIERUCCI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; PAOLA ERVATTI GAMA, CTAA; NINA CLAUDIA BARBOZA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; MARIANA CUNHA DE PAULA FREITAS; SUZANA GUIMARÃES LEITÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; DANILO RIBEIRO DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO.
Título:  Qualitative chemical characterization of salva-de-marajó (Lippia origanoides, Verbenaceae) preparations.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Fitoterapia, v. 180, n., p. 106302, 2025.
DOI:  10.1016/j.fitote.2024.106302
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Lippia origanoides Kunth (LO, Verbenaceae), commonly known in Brazil as salva-de-marajo, is an aromatic plant native to the Americas. Quilombola women from Oriximina (Para State, Brazil) use decoctions and decoction vapors of LO aerial parts orally or in sitz baths to alleviate symptoms of dysmenorrhea. This study aimed to evaluate LO decoctions and essential oils through a chemo-qualitative approach. Aerial parts of LO were collected from two individuals, and other two commercial samples were acquired from a public market. Aqueous extract of each sample was obtained by decoction and spray drying. The spray-dried decoctions were chemically characterized using UPLC-APCI(- )-IT-MS2 and cluster heatmap analysis to discern compositional patterns. Essential oils were obtained through hydrodistillation and analyzed using GC-MS and GC-FID. In total, 12 compounds were tentatively identified from LO decoctions. Their product ion spectra were characteristic of flavonoid aglycones (5) and glycosides (4), and phenylpropanoids, including two stilbene glycosides and one hydroxycinnamic acid glycoside. Variations were noted in the chemical fingerprints of the decoctions, but the flavonoid glycosides orientin, isoorientin, and vitexin emerged as potential markers for the species. The essential oils of the samples contained high amounts of oxygenated monoterpenoids, with a predominance of the p- menthanes carvacrol (up to 61.9 %) and/or thymol (up to 17.0 %), and p-cymene (up to 24.9 %). Thi... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Chromatography; Essential oils; Gas chromatography-mass spectrometry.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15890 - 1UPCAP - DD
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