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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  03/12/2024
Data da última atualização:  10/01/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, B. C. da; COSTA, M. G.; VIÉGAS, I. de J. M.; CAZETTA, J. O.; ALVES, R. M.; SILVA, D. A. S.
Afiliação:  BIANCA CAVALCANTE DA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA "JÚLIO DE MESQUITA FILHO"; MILTON GARCIA COSTA, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA "JÚLIO DE MESQUITA FILHO"; ISMAEL DE JESUS MATOS VIÉGAS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; JAIRO OSVALDO CAZETTA, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA "JÚLIO DE MESQUITA FILHO"; RAFAEL MOYSES ALVES, CPATU; DIOCLÉA ALMEIDA SEABRA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA.
Título:  Impact of nutrient omissions on growth and biomass nutrition in young plants of cupuaçu tree (Theobroma grandiflorum (Willd. ex Spreng.) Shum).
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Soil Science and Plant Nutrition, v. 24, p. 7757–7770, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s42729-024-02072-6
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Purpose This study aimed to evaluate the growth, morphological changes, and mineral composition of young Cupuaçu plants subjected to the missing element technique in dystrophic Yellow Latosol. Methods The experimental design was completely randomized with ten treatments: control (macro + micronutrients), without nutrient application, and individual omission of N, P, K, Ca, Mg, S, B, Zn, in five replications. The nutrients concentrations, nutrients accumulations, and nutrient use efficiency were determined, and visual symptoms, growth biometrics, and plant biomass were measured. Results Nutrient concentration (-50.43% of N, -24.03% of P, -29.61% of K, -64.22% of Ca, -57.65% of Mg, -65.08% of S, -47.37% of B) and accumulation (-58.66% of N, -55.56% of P, -46.73% of K, -73.21% of Ca, -68.42% of Mg, -66.67% of S, -52.15% of B) were reduced by individual nutrient omissions compared to the control, causing changes in the morphology and coloration of the leaf blade, except for Zn. Plant height, number of leaves, and leaf area were reduced in all individual omissions, resulting in biomass loss in leaves, roots, stems, and total, except for Zn. Total biomass production in young Cupuaçu plants was most restricted by P, followed by Mg, K, Ca, S, N, and B. P deficiency affected the efficiency of utilization of all studied nutrients, but Zn omission did not affect nutrient use efficiency. Conclusions The results indicate that young Cupuaçu plants in dystrophic Yellow Latosol are sensitiv... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Desordem nutricional; Eficiência no uso de nutrientes; Manejo nutricional; Sintomas nutricionais.
Thesagro:  Árvore Frutífera; Biomassa; Cupuaçu; Nutriente; Theobroma Grandiflorum.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU59702 - 1UPCAP - DD
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