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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  26/11/2024
Data da última atualização:  27/11/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARBOSA, K. T.; SILVA, S. H. F. da; MAGALHAES, W. L. E.; AMICO, S. C.; DELUCIS, R. de A.
Afiliação:  K. T. BARBOSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; SILVIA HELENA FUENTES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; SANDRO CAMPOS AMICO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; RAFAEL DE AVILA DELUCIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Acid-catalyzed Kraft lignin liquefaction for producing polyols and polyurethane foams.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Wood Chemistry and Technology, v. 44, n. 1, p. 9-21, 2024.
ISSN:  0277-3813
DOI:  https://doi.org/10.1080/02773813.2024.2303036
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study investigates the use of acid-catalyzed lignin liquefaction for the production of polyols and polyurethane foams. The liquefaction process was carried out using a kraft lignin powder following a process similar to the Lignoboost® method, based on a previous study, with catalyst (sulfuric acid) weight contents of 0, 3 and 6wt.% in relation to the lignin. The PU foams were prepared by the free expansion method and analyzed by Fourier transform infrared spectroscopy (FT–IR), thermogravimetry (TG), differential scanning calorimetry (DSC), dynamic-mechanical analysis (DMA), as well as contact angle and apparent density evaluations. The effect of the catalyst concentration on yield, moisture content and molecular weight of the resulting polyols was assessed, and the optimal conditions were obtained for 6wt.%. FT– IR analysis indicated a suitable foam polymerization. The incorporation of an acid catalyst led to a more hydrophilic foam and a rigid cell structure, with thinner and more uniformly sized cells, as well as higher thermal stability and glass transition temperature.
Palavras-Chave:  Acid catalyst; Bio-based polyurethane foam; Lignin-based polyol; Lignoboost.
Thesagro:  Ácido Sulfúrico; Lignina.
Thesaurus Nal:  Lignin; Sulfuric acid.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
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1.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, L.; BARROS, H. E. A. de; CARVALHO, E. E. N.; OLIVEIRA, J. E. de; MARTINS, M. A. Caracterização do bagaço do suco integral de uva visando aplicação para obtenção de nanopartículas de prata. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 14., 2022, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2022. Editores técnicos: Cristiane Sanchez Farinas, Daniel Souza Corrêa, Maria Alice Martins, Maria Fernanda Berlingieri Durigan, Paulo Sérgio de Paula Herrmann Júnior. 39 p.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoGAMA, A. B. N. DA; SILVA, E. A. DA; ANDRADE JÚINIOR, V. C. DE; BRITO, O. G.; COSTA, A. L. DA; CAVASIN, P. Y.; CARVALHO, E. E. N. Potential use of sweet potato leaves for human consumption. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e02991, 2023. Título em português: Uso potencial de folhas de batata doce para consumo humano.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoNATARELLI, C., V. L.; BARROS, H. E. A. B.; CARVALHO, E. E. N. de; VILAS BOAS, E. V. de B.; OLIVEIRA, J. E. de; MARCONCINI, J. M. Zinc‑Loaded PVA/Zein Nanofbers Applied as Seed Coating. Journal of Polymers and the Environment, v. 32, 2024. 2835 - 2844
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. I. da; ABREU, D. J. M. de; JESUS, E. da C.; CARVALHO E. E. N.; PEREIRA, M. C.; TEIXEIRA, A. F. dos S.; PASQUAL, M.; DÓRIA, J. Optimizing strawberry flavour: the role of bacterial inoculants in enhancing organoleptic characteristics. Journal of Plant Growth Regulation, Article number 899464, 2025.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMENDES, J. F.; NORCINO, L. B.; MARTINS, H. H.; MANRICH, A.; OTONI, C. G.; CARVALHO, E. E. N.; PICCOLLI, R. H.; OLIVEIRA, J. E.; PINHEIRO, A. C. M.; MATTOSO, L. H. C. Development of quaternary nanocomposites made up of cassava starch, cocoa butter, lemongrass essential oil nanoemulsion, and brewery spent grain fibers. Journal of Food Science, v. 86, n. 5, 2021. 1979?1996
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA. L. O.; LESSA, O. A.; DIAS, M. C.; TONOLI, G. H. D.; REZENDE, D. V. B.; MARTINS, M. A.; NEVES, I. C. O.; RESENDE, J. V.; CARVALHO, E. E. N.; VILAS BOAS, E. V. B.; OLIVEIRA, J. R.; FRANCO, M. Study of morphological properties and rheological parameters of cellulose nanofibrils of cocoa shell (Theobroma cacao L.). Carbohydrate Polymers, [S. l.], v. 207, 2019. 152-158
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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