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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  29/08/2024
Data da última atualização:  29/08/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALBINO, R. da C.; SILVA, E. R. da; BIZZO, H. R.; GAMA, P. E.; MARTINS, K. da S.; LEITÃO, S. G.; OLIVEIRA, D. R. de.
Afiliação:  RAYANE DA CRUZ ALBINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; EDUARDO RODRIGUES DA SILVA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO RIO DE JANEIRO; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; PAOLA ERVATTI GAMA, CTAA; KARINE DA SILVA MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; SUZANA GUIMARÃES LEITÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; DANILO RIBEIRO DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO.
Título:  Insights into the Composition of Breu Canauaru, an Enigmatic Medicinal “Resin” from Amazonia.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Farmacognosia, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s43450-024-00576-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Breu canauaru is well-known in the Brazilian Amazon for its purported medicinal and magical properties, but its origin has remained an enigma for centuries. Locals commonly believe that breu canauaru is an exudate produced by a frog—the canauaru frog—but most ethnoscientists attribute its production to resiniferous Burseraceae. The aim of the study was to gain insights into the origin of breu canauaru by investigating the chemical composition of one sample, donated by a quilombola from the municipality of Oriximiná (Pará State, Brazil). It was ground and hydrodistilled to obtain the volatile oil. Subsequently, the “resinous” residue from hydrodistillation was extracted with dichloromethane in a Soxhlet apparatus. The volatile oil and the dichloromethane extract were analyzed by gas chromatography coupled with mass spectrometry. The breu canauaru sample consisted of terpenoids (mono-, sesqui-, di-, and triterpenoids) and n-alkanes. The main constituents of the dichloromethane extract were tentatively identified as α-amyrin, β-amyrin, α-amyrone, and β-amyrone, indicating a botanical affinity of breu canauaru to Burseraceae oleoresins. The volatile oil of the sample showed high levels of limonene (28.3%), δ-3-carene (15.1%), junenol (12.3%), and p-cymene (11.4%), all typical of neotropical Burseraceae oleoresins. The n-alkanes could be either of plant origin, since they are common constituents of waxes, or of animal origin, since they have been previously reported in frog secre... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Breu canauaru; Chemoethnotaxonomy; Cunauaru; Espectrometria de massas; Quimioetnotaxonomia; Rã canauaru; Zooterapia; Zootheraphy.
Thesagro:  Burseraceae; Composição Química; Cromatografia Gasosa; Espectrometria; Etnobôtanica; Resina.
Thesaurus Nal:  Anura; Ethnobotany.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15790 - 1UPCAP - DD
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