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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  29/08/2024
Data da última atualização:  29/08/2024
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  GÓMEZ-CORONA, C.; CASOTTI, L. M.; PINO, F. J.; DELIZA, R.
Afiliação:  CARLOS GÓMEZ-CORONA, NEUILLY-SUR-SEINE; LETICIA M. CASOTTI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; FRANCISCO J. PINO, INSTITUTO NACIONAL DE TECNOLOGÍA INDUSTRIAL, BUENOS AIRES, ARGENTINA; ROSIRES DELIZA, CTAA.
Título:  Foods, dishes and flavours from Latin American tradition: A case study of Mexico, Brazil and Argentina.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  In: COSTA, A. I. de A.; MONTEIRO, M. J. P.. ; LAMY, E. (Ed.). Sensory Evaluation and Consumer Acceptance of New Food Products: Principles and Applications. The Royal Society of Chemistry, 2024. Cap. 15. p. 317-350. (Food Chemistry, Function and Analysis, n. 43).
DOI:  https://doi.org/10.1039/9781839166655
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This chapter offers an overview of the traditional foods and beverages from Mexico, Brazil and Argentina, serving as proxies for understanding other Latin American food cultures. These depict a confluence of tastes, aromas, colours and textures originating from the traditions of indigenous people, who developed specific culinary cultures over the centuries, and the syncretism of massive European migrations since the sixteenth century. Subsequent migrations from other continents further shaped culinary culture in each country, leading to many regional nuances. By examining the historical and cultural perspectives that have influenced regional cuisines in Mexico, Brazil and Argentina, it is possible to explore a rich variety and combination of ingredients, culinary techniques and dishes that have contributed to the different foods and beverages found on the Latin American table. Moreover, not only do some of the most iconic ingredients in the world have a Latin American origin, such as vanilla, chocolate, tomato, corn and guarana, but so do some widely popular dishes and beverages, such as tacos, feijoada, empanadas, mate tea, coffee or tequila. By delving into the origin of some these ingredients and dishes, it is possible to learn more about their diverse sensory characteristics and hence better understand their acceptance by consumers in Latin America and elsewhere. With the discovery of sea routes to Latin America, the culinary history of humankind changed completely. What... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alimentos e bebidas tradicionais; Cultura alimentar; Cultura culinária; Tradição latino-americana; Tradições dos povos indígenas.
Thesagro:  Alimento; Bebida; Culinária; Pratica Cultural; Sabor.
Thesaurus Nal:  Cooking; Culture dishes; Food and Human Nutrition; Food preparation; Traditional foods.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15788 - 1UPCPL - DD
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