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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  01/08/2024
Data da última atualização:  24/09/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CUCINOTTA, L.; ROTONDO, A.; COPPOLINO, C.; IRRERA, E.; DUARTE, L. A.; CIPRIANO, R. R.; AMARAL, W. do; LOUREIRO, W.; DESCHAMPS, C.; BIZZO, H. R.; DONATO, P.; SCIARRONE, D.; MONDELLO, L.; SALERNO, T. M. G.
Afiliação:  LORENZO CUCINOTTA, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI MESSINA; ARCHIMEDE ROTONDO, UNIVERSITÀ DI MESSINA; CARMELO COPPOLINO, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI MESSINA; ELISA IRRERA; LAURA A. DUARTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ROGER R. CIPRIANO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; WANDERLEI DO AMARAL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; WILSON LOUREIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CICERO DESCHAMPS; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; PAOLA DONATO, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI MESSINA; DANILO SCIARRONE, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI MESSINA; LUIGI MONDELLO, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI MESSINA; TANIA MARIA GRAZIA SALERNO, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI MESSINA.
Título:  Gas chromatographic techniques and spectroscopic approaches for a deep characterization of Piper gaudichaudianum Kunth essential oil from Brazil.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Chromatography A, v. 1732, 465208, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.chroma.2024.465208
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Piper gaudichaudianum Kunth essential oil (EO) is a natural source of bioactive components, having multiple therapeutic applications. Its chemical composition is highly variable, and strictly depends on abiotic factors, resulting in various biological activities. The present study details the utilization of multiple gas chromatographic techniques alongside nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy to characterize the essential oil of Piper gaudichaudianum Kunth from Brazil. Seventy-six components were identified using GC–MS analysis, while enantio‐selective multidimensional gas chromatography elucidated the enantiomeric distribution of eight chiral components, for the first time in the literature. Following GC–MS analysis, an unidentified component, constituting approximately 27 % of the total oil, prompted an isolation step through preparative gas chromatography. Through the combined use of nuclear magnetic resonance, GC-Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), and mass spectrometry (MS), the unknown molecule was structurally identified as 4-[(3E)‐dec-3-en-1-yl]phenol. Remarkably, it was identified as a known molecule, gibbilimbol B, and not previously listed in any MS database. Subsequently, the spectrum was included in a commercial library, specifically the FFNSC 4.0 MS database, for the first time.
Palavras-Chave:  Componentes quirais; Cromatografia gasosa multidimensional; Enantiomeric separation; Espectometria de massa (MS); Espectroscopia de ressonância magnética nuclear; GC-FTIR; GC-MS; NMR; Piper gaudichaudianum Kunth do Brasil; Preparative gas chromatography; Uso combinado de ressonância magnética nuclear espectroscopia de infravermelho com transformada GC-Fourier (FTIR).
Thesagro:  Cromatografia Gasosa; Óleo Essencial.
Thesaurus Nal:  Essential oils; Gas chromatography.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15776 - 1UPCAP - DD
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