BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  28/05/2024
Data da última atualização:  28/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, A. P. A. de; SILVA, V. D. M.; SOUZA, P. T. F.; GARCIA, C. F.; QUEIROZ, V. A. V.; JUNQUEIRA, R. G.; GARCIA, M. A. V. T.
Afiliação:  ANA PAULA ALVES DE CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; VIVIANE DIAS MEDEIROS SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; PRISCILA TALITA FERNANDES SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; CLEVERSON FERNANDO GARCIA, CENTRO FEDERAL DE EDUCAÇAO TECNOLOGICA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; ROBERTO GONÇALVES JUNQUEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; MARIA APARECIDA VIEIRA TEIXEIRA GARCIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS.
Título:  Sorghum starch: extraction, characterization and film development.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Materials Today Communications, v. 39, 109020, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.mtcomm.2024.109020
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum starch was extracted from sorghum grain (24.27 % average yield) and had a high carbohydrate content (86.66 %), indicating its high purity. This starch was used for the production of films with different concentrations of sorghum starch (2, 3 and 4 %) and glycerol (20, 30 and 40 g/100 g of starch). Most films were homogeneous and practically amorphous; however, the micrographs revealed the presence of some starch granules. These films also had relevant barrier properties to ultraviolet light, with infrared spectrum characteristic of sorghum starch, high lightness (L* = 87.77–90.19) and a tendency of color for the pink, but with low intensity of hue (h◦ = 297.06–315.20; chroma = 7.00–9.47). Thickness varied from 0.048 to 0.081 mm and the water solubility from 27 % to 48 %. Thermogravimetric analysis revealed the existence of three thermal events, correspondents to the elimination of water, decomposition of glycerol and starch, respectively. The glass transition temperature decreased with increasing glycerol content, keeping in range of 9–15◦C. The film with the best mechanical performance was the one composed of 4 % starch and 30 g/100 g glycerol, as it presented a tensile strength of 3.63 MPa and elongation of 44.10 %. Water vapor permeability varied from 5.504 a 14.234 g.mm. m− 2 .dia− 1 .kPa− 1 , due to the increase in the concentrations of starch and glycerol. The characterization directed the usage of such films to pack vegetables and, therefore, proved that the s... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Polímero.
Thesagro:  Alimento; Embalagem; Sorghum Bicolor; Sorgo.
Thesaurus Nal:  Food packaging; Polymers.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS30330 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoLEMOS, S. G. C.; CAMPOS, D. G.; FERREIRA, C. S. C.; BALARO, M. F. A.; CUNHA, L. E. R.; PINNA, A. E.; BRANDÃO, F. Z. Vascularização uterina de éguas prenhes de jumento e de garanhão monitoradas por ultrassonografia Doppler. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 37, n. 8, p. 877-882, ago. 2017. Título em inglês: Uterine vasculature of pregnant mares of donkey and stallion through the Doppler ultrasonography spectral mode.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional