BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  09/09/2022
Data da última atualização:  16/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOUBET FILHO, P. S.; BASEGGIO, A. M.; VUOLO, M. R.; REGUENGO, L. M.; BIASOTO, A. C. T.; CORREA, L. C.; BOGUSZ JUNIOR, s.; CAGNON, V. H. A.; CAZARIN, C. B. B.; MARÓSTICA JÚNIOR, M. R.
Afiliação:  PAULO SÉRGIO LOUBET FILHO, UNICAMP; ANDRESSA MARA BASEGGIO, UNICAMP; MILENA MORANDI VUOLO, UNICAMP; LÍVIA MATEUS REGUENGO, UNICAMP; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; STANISLAU BOGUSZ JUNIOR, USP, São Carlos; VALÉRIA HELENA ALVES CAGNON, UNICAMP; CINTHIA BAÚ BETIM CAZARIN, UNICAMP; MÁRIO ROBERTO MARÓSTICA JÚNIOR, UNICAMP.
Título:  Gut microbiota modulation by jabuticaba peel and its effect on glucose metabolism via inflammatory signaling.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Current Research in Food Science, v. 5, p. 382-391, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.crfs.2022.02.001
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Jabuticaba is a Brazilian berry known for its therapeutic potential against cancer, obesity, insulin resistance (IR), and others. It is a natural source of bioactive compounds, leading to better glucose metabolism, and attenuating obesity and IR through the reduction of pro-inflammatory status. The present study aimed to observe the prebiotic effect of freeze-dried jabuticaba peel (J) consumption on gut bacteria profile and describe its effects on IR derived from the lipopolysaccharides/Toll-like receptor-4 inflammatory pathway. Jabuticaba peel was chemically characterized, and its bioactive compounds were quantified. Twenty-four C57BL/6 mice were feed with a control diet (n = 6), control diet + J (n = 6), high-fat diet (HF) (n = 6), and HF + J (n = 6) for thirteen weeks. Gut bacteriota (16s RNA sequencing), glucose metabolism (fasting glucose and insulin, OGTT, ITT, HOMA-IR, and β, QUICKI), and inflammatory status (serum lipopolysaccharide, and protein expression) were assessed. The main bioactive compounds found in J were dietary fiber, and anthocyanins, and its consumption along with a healthy diet reduced the abundance of Firmicutes and Actinobacteriota phyla (p < 0.01), increased the Muribaculaceae and Lachnospiraceae families, and Faecalicatena genus (p < 0.05). The correlation test indicates a negative correlation between the Muribaculaceae and glucose metabolism. Jabuticaba peel is a nutritive source of bioactive compounds with prebiotic effects.
Palavras-Chave:  Bactérias intestinais; Baga; Compostos bioativos; Consumo de casca de jabuticaba; Disbiose; Microbiota intestinal; Prebióticos; Resistência a insulina.
Thesagro:  Jabuticaba; Obesidade.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Insulin resistance; Obesity; Prebiotics.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60017 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoAKBAR, H.; SCHMITT, E.; BALLOU, M. A.; CORRÊA, M. N.; DEPETERS, E. J.; LOOR, J. J. Dietary Lipid During Late-pregnancy and early-Lactation to Manipulate Metabolic and Inflammatory Gene Network Expression in Dairy Cattle Liver with a Focus on PPARs. Gene Regulation and Systems Biology, v. 7, p. 103?123, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoSEO, J.; OSORIO, J. S.; SCHMITT, E.; CORRÊA, M. N.; BERTONI, G.; TREVISI, E.; LOOR, J. J. Hepatic purinergic signaling gene network expression and its relationship with inflammation and oxidative stress biomarkers in blood from peripartal dairy cattle. Journal of Dairy Science, Chanpaign, v. 97, n. 2, p. 861-873, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoJACOMETO, C. B.; SCHMITT, E.; PFEIFER, L. F. M.; SCHNEIDER, A.; BADO, F.; ROSA, F. T. da; HALFEN, S.; DEL PINO, F. A. B.; LOOR, J. J.; CORRÊA, M. N.; DIONELLO, N. J. L. Linoleic and a-linolenic fatty acid consumption over three generations exert cumulative regulation of hepatic expression of genes related to lipid metabolism. Genes & Nutrition, v. 9, n. 38, art. 423, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional