BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  10/03/2022
Data da última atualização:  08/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TADINI, A. M.; GORANOV, A. I.; MARTIN NETO, L.; BERNARDI, A. C. de C.; OLIVEIRA, P. P. A.; PEZZOPANE, J. R. M.; HATCHER, P. G.
Afiliação:  ANA MARIA TADINI, USP; ALEKSANDAR I. GORANOV, Old Dominion University; LADISLAU MARTIN NETO, CNPDIA; ALBERTO CARLOS DE CAMPOS BERNARDI, CPPSE; PATRICIA PERONDI ANCHAO OLIVEIRA, CPPSE; JOSE RICARDO MACEDO PEZZOPANE, CPPSE; PATRICK G. HATCHER, Old Dominion University.
Título:  Structural characterization using 2D NMR spectroscopy andTMAH-GC × GC-MS: application to humic acids from soils of an integrated agricultural system and an Atlantic native forest.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Science of The Total Environment, v.815, apr. 2022, 152605.
Páginas:  14 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.152605
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Understanding the chemical make-up of soils and their structure is critical for constraining the role of soil organic mat-ter (SOM) into the global biogeochemical cycles, as well as to understand the capability of SOM to sequester carbonand mitigate greenhouse gas emissions. Here, we use two-dimensional1H-13C heteronuclear single quantum coher-encenuclear magnetic resonance (2D1H-13C HSQC NMR) spectroscopy to structurally characterize the most refractorycomponent of SOM, the humic acid (HA). The observations from 2D1H-13C HSQC NMR were coupled with lignin phe-nol and fatty acid measurements using tetramethylammonium hydroxide (TMAH) thermochemolysis?two-dimensional gas chromatography?mass spectrometry (TMAH-GC × GC-MS). We studied humic acids extractedfrom an integrated Crop?Livestock?Forest System (CLFS) agricultural area and an undisturbed Atlantic Native Forest(NF) area. We evaluated soils from two different depths: the topsoil (0?20 cm) and subsoil (60?100 cm) layers, andreveal the presence of oxidized ligninaceous phenols as we had previously hypothesized. Collectively, our results indi-cate that there are significant oxidative processes with increasing soil depth which are more pronounced in the CLFSrelative to the NF area. Degradation of stearic acid with increasing depth in the CLFS soils indicated that the CLFS ismore microbiologically active than NF. Therefore, CLFS is less biochemically stable than we originally perceived.The enhanced bio-reactivity of CLFS is lik... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  2D1H 13CHSQCNM; ILPF; Lignin phenols; TMAH thermochemolysis.
Thesaurus Nal:  Humic acids; Integrated agricultural systems; Soil organic matter.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17932 - 1UPAAP - DDPROCI.22/032022/03
CPPSE25573 - 1UPCAP - DDPROCI-2022.00004TAD2022.00004
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1.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de. Doenças e seu controle. In: REINHARDT, D. H. R. C.; SOUZA, L. F. da S.; CABRAL, J. R. S. (Ed.). Abacaxi : produção : aspectos técnicos. 2. ed. rev. e atual. Brasília, DF : Embrapa, 2014. E-book : il.; (Frutas do Brasil; 27).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de. Doenças do abacaxi e meios de controle. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 1986. 21 p. III Curso Intensivo Nacional de Fruticultura realizado em Cruz das Almas, BA. 1986.
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de. Doenças do abacaxizeiro. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v.37, n.290, p.7-15, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de. Chemical and microbiological factores influencing the infection of lemons by geotrichum candidum and by penicillium Riverside, California: University of California, 1983 124 p. Tese Doutorado
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de. Produção integrada do abacaxi no Brasil. In: SEMANA INTERNACIONAL DA FRUTICULTURA, FLORICULTURA E AGROINDÚSTRIA, 14., 2007. Frutal 2007: agronegócio e responsabilidade social [anais]. Fortaleza: Instituto Frutal, 2007.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota TécnicaCirculação/Nível: -- - --
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6.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de. Produção Integrada de Abacaxi. In: MATOS, A. P. de; BORGES, A. L.; OLIVEIRA, D. de A.; SANTOS, G. R. dos; CAMPOS, G. A.; GEBLER, L.; SANCHES, N. F.; SOUTO, R. F.; CORDEIRO, Z. J. M. (Ed.). Produção integrada de fruteiras tropicais. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2012. p.25-68. Publicação online.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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7.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de. Esporulação de Cercospora henningsii Allesch. Em função de fatores físicos e nutricionais. Vicosa: UVF, 1976. 39p. Tese de Mestrado
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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8.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de. Evaluation of pineapple resistance to Fusarium moniliforme var. subglutinans. Franca: CIRAD-IRFA, 1992 45p. Tese Doutorado
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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9.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de. Influência das mudanças climáticas globais na cultura do abacaxi. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DA CULTURA DO ABACAXI, 6., 2015, Conceição do Araguaia. [Anais]. Belém, PA: SEDAP, 2015. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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10.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de. Main pests affecting pineapple plantations and their impact on crop development. Acta Horticulturae, n. 1239, 2019. Proc. IX International Pineapple Symposium
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
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11.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de. Manejo integrado da podridão-do-olho do abacaxizeiro. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2005. 2 p. ( Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical. Abacaxi em Foco, 33).
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12.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de (ed.). Abacaxi fitossanidade. 2. ed. rev. e atual. Brasília, DF : Embrapa, 2017. il. color. E-book : il. color. (Embrapa. Série Frutas do Brasil, 9).
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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13.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de (ed.). Plano Estratégico para a cultura do abacaxi 2017-2021. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2018. 30p. il. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Documentos, 225).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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14.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de (ed.). Manga: produção: aspectos técnicos. 2. ed. rev. e atual. Brasília, DF : Embrapa, 2017. il. color. (Embrapa. Frutas do Brasil; 4).
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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15.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de; REINHARDT, D. H. Abacaxi no Brasil: características, pesquisa e perspectivas. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DO ABACAXI, 6., 2007, João Pessoa. [Anais...] João Pessoa: ISHS: CNPMF, 2007.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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16.Imagem marcado/desmarcadoBORGES, A. L.; MATOS, A. P. de. Banana: instruções práticas de cultivo. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2006. 1 CD-ROM. (Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical. Documentos, 161).
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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17.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de; SANCHES, N. F. Avanços no manejo integrado de pragas e doenças na produção integrada de abacaxi. In: SIMPÓSIO SOBRE MANEJO DE PRAGAS, 1., 2009, Belém, PA. Manejo integrado de pragas, doenças e plantas daninhas em grãos e fruteiras: anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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18.Imagem marcado/desmarcadoSIPES, B.; MATOS, A. P. de. Pests, diseases and weeds. In: SANEWSKI, G. M.; BARTHOLOMEW, D. P.; PAULL, R. E. (ed.). The Pineapple,: Botany, Production and Uses. 2nd Edition. Boston, MA: CABI, 2018. Cap, 12. p. 269-294.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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19.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, A. P. de; SOUTO, G. F. Reação das cultivares pérola e Shooth Cayenne de abacaxi (Ananas comosus), a inoculação com Fusarium moniliforme VAR. subglutinans. Fitopatologia brasileira, v. 9, n. 2, jun. 1984.
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20.Imagem marcado/desmarcadoCABRAL, J. R. S.; MATOS, A. P. Recomendações de cultivares de abacaxi resistentes à fusariose. Cruz das Almas: EMBRAPSA-CNPMF, 1986. 4 p. (EMBRAPA-CNPMF. Comunicado Técnico, 11)
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