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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Hortaliças; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
02/02/2022 |
Data da última atualização: |
08/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MELLO, A. F. S.; SILVA, G. O. da; MINGUITA, A. P. da S.; SANTOS, F. N. dos; SAMBORSKI, T.; FERREIRA, J. C.; CARVALHO, J. L. V. de; NUTTI, M. R.; SIQUIEROLI, A. C. S.; SEVERO, J. |
Afiliação: |
ALEXANDRE FURTADO SILVEIRA MELLO, CNPH; GIOVANI OLEGARIO DA SILVA, CNPH; ADRIANA PAULA DA SILVA MINGUITA, CTAA; FELIPE NARDO DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; TARCÍSIO SAMBORSKI, INSTITUTO FEDERAL FARROPILHA; JOSE CARLOS FERREIRA, CPATSA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; ANA CAROLINA SILVA SIQUIEROLI, UNIVERSIDADE FEDERAL UBERLÂNDIA; JOSEANA SEVERO, INSTITUTO FEDERAL FARROUPILHA. |
Título: |
Quality parameters in orange flesh sweetpotato grown in different Brazilian states. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 107, e104406, 2022. |
ISSN: |
0889-1575 |
Idioma: |
Inglês Português |
Notas: |
Na publicação: Marília Regini Nuti. |
Conteúdo: |
Blind starvation caused by micronutrient deficiency is a major issue in many countries. The use of crops with higher micronutrient content, also known as biofortification, is one of different strategies to overcome this issue. Brazil has been using this approach within the last years but in order to expand this program it is necessary to characterize and develop new cultivars that meet consumer?s demands. Three orange fleshed sweet potato genotypes were evaluated in eight different site locations with different soil, management and altitude conditions. Total soluble sugars, carotenoids, dry matter and sensory evaluation were performed. β-carotene was the predominant carotenoid in the three sweet potato genotypes. This provitamin A compound was consistently higher than 70 μg g 1 in all genotypes, independent of site locations. CIP BRS Nuti cultivar presented significant higher dry matter and sucrose content in comparison with Beauregard and Clone 11. These last genotypes presented higher fructose and glucose content than CIP BRS Nuti. Acceptance evaluation demonstrated that despite having different organoleptic characteristics, CIP BRS Nuti and Beauregard were preferred by tasters. This finding is relevant since CIP BRS Nuti is a new commercial sweetpotato cultivar that will be part of the portfolio of biofortified cultivars in Brazil. |
Palavras-Chave: |
Biofortificação; Cultivar Beauregard; Cultivar CIP BRS Nuti. |
Thesagro: |
Análise de Alimento; Batata Doce; Ipomoea Batatas. |
Thesaurus Nal: |
Beta-carotene; Biofortification; Sweet potatoes. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
03/02/2009 |
Data da última atualização: |
17/03/2009 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
HIPÓLITO, G. de S.; PEREIRA, W.; SANTOS, C. L. P. dos; ANTONIO, C. de S.; REIS, V. M. |
Afiliação: |
Guilherme de Souza Hipólito, UFRRJ; William Pereira, UFRRJ; Carlos Leandro P. dos Santos, UFRRJ; Cecília de Souza Antônio, UFRRJ; Verônica Massena Reis, Embrapa Agrobiologia. |
Título: |
Avaliação da inoculação de bactérias diazotróficas endofídicas em cana-de-açúcar variedade RB86-7515. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO, 18., 2008, Seropédica, RJ. Seropédica, RJ, 2008. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Parceria: UFRRJ |
Palavras-Chave: |
Bactéria diazotrófica endofídica; cana-de-açúcar. |
Thesagro: |
Inoculante. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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