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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  24/01/2022
Data da última atualização:  24/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, F. F. de; TOMAZ, J. P.; SILVA, B. S. R. da; SANTOS, T. B. dos; IVAMOTO-SUZUKI, S. T.; SCHOLZE, M. B. dos S.; PEREIRA, L. F. P.
Afiliação:  FERNANDA FREITAS DE OLIVEIRA, IAPAR-EMATER; JUAREZ PIRES TOMAZ, IAPAR-EMATER; BRUNA SILVESTRE RODRIGUES DA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; TIAGO BENEDITO DOS SANTOS, IAPAR-EMATER; SUZANA TIEMI IVAMOTO-SUZUKI, IAPAR-EMATER; MARIA BRÍGIDA DOS SANTOS SCHOLZE, IAPAR-EMATER; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa.
Título:  Coffea arabica L. genes from isoprenoid metabolic pathways are more expressed in full sun cultivation systems than in agroforestry systems.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Plant Gene, 26, 100287, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.plgene.2021.100287
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Coffee synthesizes two unique isoprenoid diterpenes, cafestol (C20H28O3) and kahweol (C20H26O3), ent-kaurene compounds produced through the mevalonate or mevalonate-independent pathway. These compounds are relevant to beverage quality, plant defense, human health and nutraceutical properties. We investigate the expression profile of genes in the early (CaHMGR, CaMVD, CaDXR and CaIDS) and final steps of isoprenoid diterpenes biosynthesis (Coffea arabica L. cytochrome P450s: CaCYP82C2, CaCYP71A25, CaCYP74A1 and CaCYP701A3) in two fruits development stages (90 and 210 days after flowering). We also observed total lipid, cafestol and kahweol accumulation in C. arabica grown using two crop systems (full sun and agroforestry) at IDR-Parana Londrina, PR, Brazil. Plants in full sun presented higher gene expression than plants grown in agroforestry systems, except for CaHMGR. Fruits showed higher levels of transcript activity 210 days after flowering, about 2.8 times more in the genes expressed during the first steps and 3.6 times in those in the later steps. Although lipid, cafestol and kahweol were higher in the full sun than the agroforestry system, only increased lipid content was statistically significant. Cultivation system plays an important role in the expression of the genes, particularly as regards light incidence.
Palavras-Chave:  Agroforestry system; Cafestol; Kahweol.
Thesaurus Nal:  Coffea arabica var. arabica; Coffea canephora var. laurentii; Genes; Isoprenoids.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1554 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  12/04/2023
Data da última atualização:  12/04/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  CASTRO, R. B. N. de; ROSADO, C. P.; SOUZA, R. G. G. de; SILVA, L. DE O.; FREITAS-SILVA, O.; SOUZA, A. Q. de; FIDALGO NETO, A.; TEODORO, A. J.
Afiliação:  RAQUEL BERNARDO NANA DE CASTRO, UNIRIO; CAROLYNE PIMENTEL ROSADO, UNIRIO; RODRIGO GONÇALVES GUSMÃO DE SOUZA, UNIRIO; LUCIANA DE OLIVEIRA SILVA, UNIRIO; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; ALEX QUEIROZ DE SOUZA, UFRJ; ANTONIO FIDALGO NETO, UNIRIO; ANDERSON JUNGER TEODORO, UFF.
Título:  Bioactive compounds from roasted and green coffee obtained by supercritical fluid extraction decrease survival and induce apoptosis in prostate cancer cells.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Observatório de la Economia Latinoamericana, [v. 21], n. 2, p.643-676. 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Na publicação v. 9.
Conteúdo:  Prostate cancer is the most frequent and lethal neoplastic disease among men worldwide. There is growing interest in the biologically active compounds in coffee for their potential chemopreventive. The present study aimed to analyze the content of bioactive compounds, the antioxidant and antiproliferative activity of green arabica coffee and different roasts extracted by supercritical fluid. The concentration of caffeine, chlorogenic acid and caffeic acid were evaluated. Additionally, the colorimetric profile, antioxidant capacity, effect on cell viability, cell cycle and apoptosis of the extracts. Caffeine, caffeic acid and chlorogenic acid content were higher in green coffee extract than in roasted coffee (80.0mg/100g, 16.76 and 19.37mg/mL, respectively). The green coffee extract showed higher antioxidant activity and total phenolic content compared to the other coffee extracts by all methods tested; and among the roasted coffee extracts, light roast coffee stands out with the highest antioxidant capacity. After 48 hours of treatment, coffee extracts caused a reduction in the viability of PC-3 cells, with light roast coffee being more effective. Green and light roast coffee extracts induced a cell cycle arrest in the S phase and increased apoptosis. The present results strongly suggest that coffee extracts have an antiproliferative effect on prostate adenocarcinoma cells. O câncer da próstata é a doença neoplásica mais frequente e letal entre os homens em todo o mundo. Há... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Próstata; Prostate.
Thesagro:  Câncer.
Thesaurus NAL:  Coffee (beverage).
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15478 - 1UPCAP - DD
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