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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
30/03/2021 |
Data da última atualização: |
09/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FACCHINATTO, W. M.; GARCIA, R. H. S.; SANTOS, D. M.; FIAMINGO, A.; FLORES, D. W. M.; CAMPANA-FILHO, S. P.; AZEVEDO, E. R.; COLNAGO, L. A. |
Afiliação: |
LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA. |
Título: |
Fast-forward approach of time-domain NMR relaxometry for solid-state chemistry of chitosan. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Carbohydrate Polymers, v. 256, 117576, 2021. |
Páginas: |
1 - 10 |
ISSN: |
0144-8617 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.117576 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Chitosans with different average degrees of acetylation and weight molecular weight were analyzed by timedomain NMR relaxometry using the recently proposed pulse sequence named Rhim and Kessemeier - Radiofrequency Optimized Solid-Echo (RK-ROSE) to acquire 1 H NMR signal of solid-state materials. The NMR signal decay was composed of faster (tenths of μs) and longer components, where the mobile-part fraction exhibited an effective relaxation transverse time assigned to methyl hydrogens from N-acetyl-D-glucosamine (GlcNAc) units. The higher intrinsic mobility of methyl groups was confirmed via DIPSHIFT experiments by probing the 1 H-13C dipolar interaction. RK-ROSE data were modeled by using Partial Least Square (PLS) multivariate regression, which showed a high coefficient of determination (R2 > 0.93) between RK-ROSE signal profile and average degrees of acetylation and crystallinity index, thus indicating that time-domain NMR consists in a promising tool for structural and morphological characterization of chitosan. |
Palavras-Chave: |
Crystallinity; Degree of acetylation; Relaxometry; TD-NMR. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registros recuperados : 4 | |
2. |  | FREITAS, C. R. G. de; LUDKE, M. do C. M. M.; LUDKE, J. V.; RABELLO, C. B. V.; NASCIMENTO, G. R. do; TORRES, T. R. Efeito da inclusão da farinha da varredura de mandioca em dietas de frangos de corte sobre as características de carcaça. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 44., 2007, Jaboticabal. Anais... Jaboticabal: SBZ, 2007. 1 CD-ROM. Projeto n. 16.00.30.001-16.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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3. |  | FREITAS, C. R. G. de; LUDKE, M. do C. M. M.; LUDKE, J. V.; RABELLO, C. B. V.; NASCIMENTO, G. R. do; BARBOSA, E. N. R. Inclusão da farinha de varredura de mandioca em dietas de frango de corte. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 44., 2007, Jaboticabal. Anais... Jaboticabal: SBZ, 2007. 1 CD-ROM. Projeto n. 16.00.30.001-16.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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4. |  | LUDKE, M. do C. M. M.; FREITAS, C. R. G.; LUDKE, J. V.; RABELLO, C. B. V.; NASCIMENTO, G. R.; BARBOSA, E. N. R. Valores de energia metabolizável da farinha de varredura de mandioca em frangos de corte em diferentes idades. In: CONGRESSO LATINOAMERICANO DE AVICULTURA, 20., 2007, Porto Alegre. Memorias. Porto Alegre: UBA : FIERGS, 2007. p.89-91. Projeto n. 16.00.30001-16.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica | Circulação/Nível: -- - -- |
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Registros recuperados : 4 | |
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